用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請各位指點下我,好無助!
go

請各位指點下我,好無助! [複製鏈接]

我兒子今年剛升中一,小學的成績各科平均都有80+,但上到中學由9月至今一直有問一連串問題發生,唔叫佢就唔溫書,下下要叫先拿住本書,各科老師都時常打電話給我什至己見了兩次家長,問題係欠做功課/欠改正/默書及測驗唔合格/上課時大聲講野大聲笑搗蛋影響同學上堂引至有些家長投訴,仲話我唔教仔,攪到咁黑人僧,我對家長們都非常唔好意思,但我控制不到,佢又試過跟同學有口角及並傷事件,己見了社工成兩個月,仍無改善,自理能力差,時常把東西漏帶及唔見了,淨係八達通都唔見咗兩三次,銀包,外套,文具等......因爸爸經常在外地工作所以家中所有事情都是我扛,小朋友的問題老公只會話我唔管好,都12歲唔通下下打佢?但我的心裡及精神己經很累,無日安寧,老師時常找我投訴,我又無能為力,老師們是否在罰緊我要我見家長?個仔攪成咁我都好唔想好無辨法,同個仔傾過/鬧過/狠狠地打過/搵佢最專重的專長同佢傾過/罰佢無零用錢或佢最喜歡的食物都試過都無改善,我可以點做?應否帶佢睇精神科?因佢現在那間中學是私立的,因佢都唔認真讀書浪費金錢,應否轉讀津貼學校呢?而補習每星期三日,應否cut呢?應否去外面讀寄宿學校呢?得12歲唔讀書又唔可以,佢將來條路會好難行,我就快瘋了.
   1    0    0    0

回覆:scso 的帖子

明白你的處境......第一,你仔有小學同學或其他你認識的朋友一起升讀这间中學嗎?如有,可向他们了解一下你仔在校的情況; 笫二,这中學是否程度不適合你仔讀,或是由中小升英中,他上堂不明白而產生挫折感呢?第三,你仔有否交上損友?可小心观察他;  第四,多關心他,暫時不要著眼學業,先多溝通希望可了解他的心事,從而解開他的心结

請問你係咪由細到大自己湊,冇返工?

佢小學都成日漏野,咩都要人提幾廿次?預備埋俾佢?

試吓再同佢平心靜氣傾吓計,開學至今,學校生活如何?和同學相處如何?有否受到排擠?係咪唔能夠適應中學生活呢?係咪唔中意間學校/老師/同學而引致這些偏差的行為?成績遲吓再講,先要糾正你倆的關係同佢學習態度。慢慢嚟,比多啲耐性佢。你諗吓,如果你放棄佢,佢就更加放棄自己,所以你一定要支持佢!

好同情你遭遇,我仔仔都是剛上中一某些情況跟你好相似,但我很好彩他上月開始改變,他自理能力也很差欠功課、欠通告、書包好似垃圾崗,多野到就黎爆,時常找不到所需多西,測驗提左個幾星期都不肯帶書回家,唯一唔同的是他過份正直,不喜歡同學粗魯,怕老師罰,但無野可以吸引他,不需獎勵,好彩他信任社工,愛戴師長跟我關係良好,咁多年惡習在短短兩個月突然改變,將所有書從locker用環保袋帶回家,清理書架,將書分類,雖然也有欠功課,但已經進步不少,試找出原因加以輔導,找到正確方法可能幫到他

回復 安格斯媽媽 的帖子

你仔仔跟我仔仔真係幾似,我係全職媽咪+工人,因當時他兩兄弟年紀少唔放心工人湊所以先唔返工,點知湊咗兩個"港童"出來,自理能力差,其實佢唔係壞個種,佢仲係好單純,我從來唔比佢跟同學自己出街玩,佢間學校是Band 1 尾,而小學成績都唔差,小學都係英小,而且他一向有跟外籍老師補習了5年每星期一堂,相信英文不是問題, interview幾間直資中學都全部收佢,到最後先選了這間,因近屋企撘地鐵只係3個站,這間學校校風唔錯,但因為佢地有自己小學升上的,外面考入去的只佔約30+人,我仔是由外面學校考入去的,所以我唔認識任何家長及同學,所以了解唔到我仔在校內情況,我仔從來沒有跟我提佢在校的情況,我親戚今晚都同我傾話覺得我仔太聰明,小學D野淺所以佢比較lazy,而上到呢間中學較深可能追得吃力,以前又lazy慣了,可能因為咁所以上課無心機搗蛋,所以追唔上而中學又比小學較free老師無咁多管束,要靠學生自己自律,可能就攪成依家咁,以上是我親戚的感覺,有時我知自己好激心火起上嚟對呀仔講咗D好hurt佢既說話,但當時因自己也太失控無心講了出口,希望呀仔忙記咗啦,其實我應否不再漇錢在佢身上轉間津貼學校或是找間寄宿學校等佢學下自理,最好有得比佢當下兵,我應怎辨呢?

其實你不如揾日同阿仔傾吓,瞭解佢有咩困擾,但係注意自已説話既措辭,千祈唔好比佢覺得你唔滿意佢,慢慢傾,你仔仔如果升中先係咁,會唔會係未適應呢!

慢慢來,不要亂,找出原因,其實很多男生都是這樣,但找到正確方法很快改善,我已經有好開始,努力!終有一天會有人幫到他的

試下找方法問他學校情況,有跟社工班主任了解過嗎?我每天會帶仔上學後上班,他會跟我談論老師,同學及學校生活點滴,現在他非常喜歡學校生活,其實他改變可能學校幫助很大,現在他會說喜歡上課不用做功課,但不喜歡放假要做功課,佢覺得在學校老師好funny,學到好多野,跟小學完全不同,小學老師很少將自己生活用來上課,中學老師年青有大哥哥感覺,他連最惡既老師都用另一個角度欣賞她,所以自然愛上讀書,自己安排時間溫習,但當然要在旁提點,否則只會對着電腦

了解下會唔會因為多數同學都唔熟,而其他同學都係由小學直升,做成佢可能係學校冇咩朋友,所以佢可能放PEAR自己黎引人注意

試下同佢傾下, 佢唔做好自己就唔會有朋友.

寄宿學校就唔好啦!
可能佢會覺得你放棄佢架!
佢自理能力都唔得,你真的放心嗎?
不知留在身邊自己quide 住佢做啦!
加油!

回覆:杰杰媽媽 的帖子

這階段還早,不要有放棄孩子的想法,你這樣轉他去寄宿學校,恐怖他會以為你討厭他流放他了! 那麼好難再有機會改善關係。再者,不要想/說他是在浪費你的金錢,他知道會很難受,以為家人也看不起不支持他了!
真的要了解清楚兒子發生了什麼事,面對着什麼困難,平心靜氣去跟他傾下 ,不要罵不要批評,只是用心聽.  
其實我有親人的孩子也是好聰明,但升中后在校生活不開心,結果不但學業一落千丈,中2開始還變得收藏自己甚至不肯起床返學!最後親人和那孩子好好溝通後同意替孩子轉校,在新環境従新開始,那孩子之後一切回復正常,竟然會自動自覺努力讀書,而且和家人生活愉快,現在已上大專了!
樓主,有時問題不一定只源於一方面,或者現時學校內有令你兒子不適應不舒服的地方,好好和他傾下,陪他支持他走下一步吧!

找機會跟孩子傾吓, 認真聽聽他的心底話, 先了解佢的想法, 才可以對症下藥, 否則做任何事都治標不治本.

阿仔中一時同班也有部份外來的同學是這樣, 可能未能適應學業/朋友/其他, 於是對人蝦蝦霸霸, 撩人打交, 以壯自信, 又或超搗蛋, 引人注意.  但升上中二後, 這類同學都正常返好多, 可能慢慢適應中學, 並找到自己的定位.

至於自理能力差, 十個男仔起碼有七八個都係如此.  我仔今年中二, 依然改善不大, 本週已唔見咗三樣東西, 甚至温默書都可以温錯範圍, 但佢就擺出一副大不了的模樣, 我昨晚先大罵佢一場......希望下年佢又好少少啦!

今天派成績表,他平時分影響下,結果徹底失敗,學習態度,本質評語是好的,期待下學期進步,因為他已開始改進

其實有時激氣,真係有D憎佢架,太累了真係有少少想放棄,老師時常搵我而我又解決唔到佢既問題真係覺得老師好煩,因教唔到所以先唸去寄宿,想送佢去新加坡或大陸近近地,佢有假期可多D返嚟,又或者我可時常過去,等佢無咗我同工人駛靠自己,佢太依賴我所以覺得佢變蠢了,唔識隨機應變,我見佢有同學無工人湊屋企人又要返工只有跟大兩年的哥哥自己食飯做功課,那位同學自理能力又好,成績又好,可能是個鍛鍊?所以先唸寄宿,等佢乜都要靠自己

你仔仔小學時有冇類似嘅行為?呢間學校佢究竟鍾唔鍾意?

scso 發表於 13-1-19 11:59
其實有時激氣,真係有D憎佢架,太累了真係有少少想放棄,老師時常搵我而我又解決唔到佢既問題真係覺得老師好煩 ...

So... would you consider not having a domestic helper?  You're right.  Without a domestic helper at home, kids will become more helpful and independent.

如我未記錯, 阿囝的情況似乎同入小一有點相似了. 這幾年來有改善嗎? 如果小學有轉變, 是不是中學的環境變化大令他又出現狀況? 俾多D時間去適應好嗎?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

樓主唔好咁興住,
原因可以好多, 例如會唔會係唔識人都係一個問題?

其實, 我之前教開書, 都係跟開初中, 好多初中細路仔會不自覺同屋企關係差左, 中間可以好多原因, 再加上你家人之間0既關係又唔係一朝一夕建立, 好多嘢我地外人唔明, 好難話一朝一夕轉化同你地0既關係

我覺得首先唔好令你地母子關係差落去, 首要唔好太多爭執先, 搵D可以讚佢0既嘢著手, 跟據你所講, 佢程度應該唔係弱, 先同佢執功課先, 如果積左好多功課, 仲點溫? 有D初中男仔好反感比人check住晒, 如果你仔仔唔介意比人check, 可以先執功課, 請佢每日寫清楚有咩功課要做, 中一功課應該唔多, 比佢睇到原來佢可以handle到, 成就感大D, 其他事好辦

‹ 上一主題|下一主題