用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 誠徵老師 不負責人的補習老師 - 馬鞍山 至 西沙山 ...
go

不負責人的補習老師 - 馬鞍山 至 西沙山

好激氣 , 一心諗住請個人返屋企幫亞仔溫習.

點知 …..

一開始 , 我已經同佢講要補 , 星期六下午3:30 .

…..

1)
第三堂 , 正式上堂已經話要改時間 , 要參加毅行者

2)
跟住 斷斷續續 改時間

3)
最離諳 聖誕節 1222 , 我一早同佢講亞仔要考試 , 點知又係話嚟唔到 . 要返醫院實習 . (我問咗人 year 1 係唔駛實習 , 更何況係星期六下午. )

4)
1229 又話要返醫院實習 . 我同佢講 , 你上個星期已經係噤樣講喎. 佢先話 11 .

5)
,
話我聽要學車 . 星期六嚟唔到 , 我話吓 ! 我一路都係 約你 星期六喎 ..你點可以噤架 ….? 佢唔答

6)
113 話我知學車師傅好 full , 星期六  應該 真係嚟唔到. 我叫佢如果 , 係噤 你自己安排好時間先再搵我.

7)
118 佢 whatsapp 同我講 明天 星期六 學車 嚟唔到 , 我即刻 打俾佢 : 即係想唔補啦 ?
我上星期 其實 已經 係叫你 , 唔駛嚟 . 你連同我辭功都唔敢 , 好不負責任.

請大家小心 d 補習哥哥 , 佢住 西沙附近 , HKU 讀醫科 – year 1 (噤不負責人嘅人, 做醫生?)

最慘係 亞仔好鍾意佢 , 都唔知點同 亞仔講

證明唔係HKU就一定係好老師
最緊要都係人品

回復 ysnrita 的帖子

十分認同讀書好唔等於識教書。

回復 luwan 的帖子

對~不過好老師還是要試的畢竟很多都是上網或借仲介找的

回覆:ysnrita 的帖子

好嬲呀!因為身邊有不少咁嘅同學:(:(

多多指教

做1位好老師首先要做到答應學生的事1定要做到,其實我覺得小朋友ge心好軟弱,做老師要有愛心,守時,耐性和責任心...先可以培養出好ge學生,還要將自己ge經驗話比小朋友聽,這就是我理想好老師的要求...祝福你和你的仔仔能夠找1位有責任心ge老師...