用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs St Margaret
樓主: WillBmama
go

陳守仁 vs St Margaret [複製鏈接]

healthybaby 發表於 13-1-28 12:06
所以有時都要睇家長期望! 如果要中學讀top school是有點困難, 因無呈分試,但其實根據我自己觀察阿女d同學, ...
你都是教職員, 為何女兒不在自己學校就讀呢?是否SMC更適合你的女兒?

引用:我地都係同樣有cky+offer。現在正在選擇IB+

原帖由 channgaki 於 13-01-28 發表
我地都係同樣有cky offer。現在正在選擇IB 與傳統之間去做決定。現在也末看得出小孩是非常適合IB或是傳統較 ...
在家敎會議中,有一段時間是學校𣿬報情況,因有部份家長查詢學校組別及小學生分組情況 。在2012年初會議上,譚校長說跟隨Banding組別計算,中學已是屬於第一組別,而本校小六生約超過半數已是第一組別,不多於2成是第三組別。而外來生多是第二組別,但語言符合要求。而操行都佔很重要考慮因素。
但對於TSL的的第一組別學生百分比數字,肯定比較低了一段。SMC小六生而上Band 1a的機會肯定不足10%,因SMC本身不是1a的中學,及約九成學生都直上中學部,何奈跟有不少TSL學生升Band 1a情況比較.
所以都是TSL適合有鬥心,有信心及有實力的家長就讀。
而SMC較適合我這個簡簡單單的孩子,等他可以快樂地成長。將來可能升大學的機會不及TSL.但我都願意比機會孩子和學校,互相鼔勵及學習。
希望選TSL的家長,不要對我們這些選了SMC家長看低一等。我不可以代表其他選SMC家長,我只希望孩子開心學習,建立學會學習的能力。不需每天為分數而追趕。等他自己明白,升學及求知識是他責任而不是單靠家長自已。做家長只是從旁協助,絕不可做直升機家長。因SMC小學部不需為升中而刻意追求分數,而有較多時間等孩子自我發展及發揮小宇宙(如果有)。
品德方面,有學生發覺老師把錯的答案都比分或加錯分數而比多分數,都會主動要求老師更正。可能分數的重要性不及需要呈分的學校而可以這麼誠實。

cpcog  I agree with you! I prefer my daughter having a happy school life and  childhood. SMC is more suitable for her. I don't feel regret to give TSL up for SMC till now! :)  發表於 13-1-30 21:42
Web  "等他自己明白,升學及求知識是他責任" ~ 絶對同意  發表於 13-1-28 21:50

引用:Quote:healthybaby+發表於+13-1-28+12:06+

原帖由 chiyoching 於 13-01-28 發表
你都是教職員, 為何女兒不在自己學校就讀呢?是否SMC更適合你的女兒?
自己估計過,阿女個人野心唔大,如在我學校,應該係成績中上,但唔係起眼既一羣,漸漸會湮沒在人羣中,但在SMC,因小班小級的關係,老師校長都較熟悉學生,而參加活動的機會亦會較多。小校亦有唔好的地方,尤其對學校來說,因人太少,所以組織比賽、活動有一定難度。對家長來說,小朋友未能享有優質校車服務,亦是一個難題。幸好學校交通方便。

回覆:陳守仁 vs St Margaret

Sampapa: "不要對我們這些選了SMC家長看低一等",唔好咁講啦!SMC好難入㗎!我去年都識人放CKY而選SMC!
其實考到TSL同SMC都好叻仔叻女 ,父母必然有悉心栽培。正所謂家家有求,各取所須 ,沒有什麼看低或看高嘅。

引用:Quote:原帖由+channgaki+於+13-01-28+發表

原帖由 sampapa 於 13-01-28 發表
在家敎會議中,有一段時間是學校𣿬報情況,因有部份家長查詢學校組別及小學生分組情況 。在2012年初 ...
我從來無諗過SMC 係低級過TSL ,覺得兩間只係同grade學校,如果求派位派得好,不如讀kts、宣小仲好。當然,TSL 可以俾到學生更上一層樓既機會,但人數多,要突圍都唔容易。

我又覺得小學叻無咩特別,好似我學校咁,全部都regard as band 1適合EMI的學生,但事實起碼有三分一係一般,都未必入到u,反而有d細路讀讀下會讀得好,我就見到學校d攞五科5**既學生,應該係醒+勤力,所以學習態度係最重要。

反而我考慮係阿仔既性格,阿仔鍾意做功課多過閱讀,有鬥心及有學習動機,我覺得佢可以嘗試讀普通津校,然後考top 10%,一樣可以更上一層樓,但......兩姊弟一齊讀好嘆,起碼每星期仲有悠閒的星期日。而阿仔亦好希望和家姐同校。

我諗你講既band 2, band 3應是中文好差的中國人或外國人,因佢地係讀Chinese as second language,讀低一、兩級的書。中英數主科唔合格係有機會讀唔番中學的,所以都唔可以掉以軽心。

引用:Quote:原帖由+sampapa+於+13-01-28+發表在

原帖由 healthybaby 於 13-01-28 發表
我從來無諗過SMC 係低級過TSL ,覺得兩間只係同grade學校,如果求派位派得好,不如讀kts、宣小仲好。當然,T ...
"呀仔好希望與家姐同校" 我聽到覺得好 sweet. 我自己得一個小朋友, 有時兄弟姊妹有好的感情互相陪伴成長尤勝於一砌.

引用:I+am+SMC+parent.TSL+is+good+school+for+a

原帖由 sampapa 於 13-01-28 發表
I am SMC parent.
TSL is good school for aggressive parent and easy to famouse secondary school then  ...
Agree with you!

引用:Quote:原帖由+sampapa+於+13-01-28+發表在

原帖由 healthybaby 於 13-01-28 發表
我從來無諗過SMC 係低級過TSL ,覺得兩間只係同grade學校,如果求派位派得好,不如讀kts、宣小仲好。當然,T ...
"兩姊弟一齊讀好嘆"羨慕你呢句多過仔仔嘅offer. 我朋友是老師有二個小朋友,姐姐聰明伶俐弟弟資質平庸。但兩姐弟感情很好,姐姐有能力是上神級學校。但因為朋友想同一間學,也不想大家學校名聲差太遠,姐姐入了間不俗的學校。兩姐弟一同學習,一同分享學校的事,感情繼續很好。老師朋友看得開,小朋友學習動機好,加上天資高,一定讀到書。

我仔是獨生子,學術方面喺幾好,但個人成長方面獨生子真有不足!可惜努力良久都未有起色 ,不過看你們家咁sweet, 我會継續努力!

回覆:cowboy2007 的帖子

阿仔都有考其他小學, 因之前經過兩次面試之後,阿仔仍然是waiting st.margaret, 自己失望之餘唯有繼續考其他學校; 只是上星期學校call sibling再俾多一次機會,呢次終於得左! 以我所知,一齊in既sibling未必得,所以自己都覺得好好彩,應該要珍惜呢個位.
阿女d英文唔算好叻,grammar都一定唔係啱晒,但佢英語口音不錯,佢有參加出面d比賽, 經常與國際學校學生一齊, d人成日以為佢都係讀國際學校的.

hadwinboy & cowboy2007,
獨生有獨生的好,有時兩姊弟比較起上來,都幾麻煩, 不過我都覺得兩個好,所以先會生兩個, 阿女其實唔太想和細佬同校直接比較,因自覺比細佬差,但我同佢分析過,佢就快中學,到時作息時間會有d唔同,而且佢那年的學生與阿仔那年的又唔同,阿女那年只得4xxxx出生,阿仔那年係七萬幾, 所以其實比較唔到, 反而阿女機會應該多過阿仔添!  而阿女已踏入青春期,有好多野都需要輔導e.g.自信不足,同輩比較等(反而係令我會擔心), 趁佢仲聽我講,就要講多dd了.

hadwinboy  青春期係好trouble, 我當年自己都是. 好彩一向與我媽媽的感情不錯有計傾. 所以自小與小朋友建立良好的關係好緊要.  發表於 13-1-29 10:54

引用:阿仔都有考其他小學,+因之前經過兩次面試之

原帖由 healthybaby 於 13-01-29 發表
阿仔都有考其他小學, 因之前經過兩次面試之後,阿仔仍然是waiting st.margaret, 自己失望之餘唯有繼續考其他 ...
恭喜你,我是經4次面試才有條件入學。上年八月SMC提供免費中文温習班比所有非華語學生,我兒是唯一的一個是父母說廣東話而要上温習班的學生。
所以我想我是最快認識其他外語生的家長。

hadwinboy  努力! 加油!  發表於 13-1-29 10:52

my son fortunely got the offer from SMC, but I'm having problem of the school bus service.............I've asked a few nanny bus company but they don't provide service for this school, really headache.............

hadwinboy  咁大件事. 我都未check 添. "but i am having problem of the school bus service".請問你遇到是什麼問題? 校車唔經你屋苑? 如果不方便公開, 請pm 我. tks.  發表於 13-1-29 10:56

回復 Ah4 的帖子

Yes, I live in Yuen Long and I asked the school, they don't have school bus go to YL........so I must try to solve by myself.

cpcog  Westrail should  be the best way for you!  發表於 13-1-30 21:45
hadwinboy  oic, thanks!  發表於 13-1-29 12:12

Use West Rail, many parent use this method. use 15 min from Yuen Long to Nam Cheong. It is better then us.

School bus from Tsuen Wan to School is 07:05. ONE hour per single trip.
From Nam Cheong MTR to SMC on foot, just 5 to 7 min.
You are better then some parents lived in Wong tai Sin or Tsueng Kwan O.

我都覺得去南昌站行過去幾方便。

呢個都係困難! 因課外活動留校係無校車架,所以小校就係有呢個唔好的地方. 其實好多學生都係住元朗, 早上家長都係自己帶返學,下午就工人帶返屋企. 捱多四/五年,其實小朋友已可以自己返屋企啦 !雖然我揸車&學校距離只是五分鐘車程,但都會特別揀d沿海的學校(英華,陳守仁,sm & 新油天),因為交通會無咁擠塞, 將來如搬去新界西北,三號幹線第一個路口就到.

healthybaby 發表於 13-1-28 21:51
自己估計過,阿女個人野心唔大,如在我學校,應該係成績中上,但唔係起眼既一羣,漸漸會湮沒在人羣中,但在 ...
明白了! 真是一個有思考及聰明的媽媽, 不會只顧自己的喜惡, 而忽略了孩子的個性. 所謂3歲定80, 小孩子的性格很影響他日後的發展, 所以適合的學校非常重要!
‹ 上一主題|下一主題