用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs St Margaret
樓主: WillBmama
go

陳守仁 vs St Margaret [複製鏈接]

個人認為小朋友是那些對自己有要求,會著緊自己學業成績的,便選擇TSL,因為TSL不是一條龍,難免會較pushy。選擇TSL另一個好處是到了升中時,相信可選擇比SMC較理想的中學。
我囝囝比較適合就讀SMC,我慶幸他入讀SMC,否則,我會為他升中問題而進一步損壞親子關係。
SMC不是不著重中文,學校中文的家課比英文的多,但由於學生接觸英語的時間比接觸中文的多很多(幾乎所有科目是用英語),加上中文比英文難寫和難學,所以形成學生中文成績比較差(特別是跟Local School相比),家長宜多加注意。

回覆:陳守仁 vs St Margaret

親子關係也是我主要的考慮因素,自問比較緊張,眼見鄰家小朋友剛於TSL讀小一,每天也聽到其家中打罵聲(也許是個別事件),心裡也有點怕。
一條龍應該對大家壓力也小一點,親子關係也好一點。其實自己頗喜歡SMC的模式及外語訓練,只是擔心現時學校的名氣不太大。想請問現SMC的家長,於小學直升至SMC中學,學業及操行質素,符合理想嗎?

醒目開學勳章

WillBmama 發表於 13-1-26 11:48
親子關係也是我主要的考慮因素,自問比較緊張,眼見鄰家小朋友剛於TSL讀小一,每天也聽到其家中打罵聲(也 ...
常常有人問會否擔心SMC中學現在不是BAND 1, 我的答覆是我對女兒有信心. 而學校是會進步的. 十年人事幾番新.  12年是一段很長的時間, 而且我不是要女兒做狀元, 對我來說學習態度,動機與廣泛閱讀比多做幾篇作業重要, 比考試多1分重要. 至於中文, 家長在家一定要幫忙一下, 就像中文小學學生要幫忙一下英文一樣,

我囝囝現在是小四,未升上中學。
以我觀察,學生的操行是不錯的。學業方面,相信要等待數年後第一批由小學升上中學學生的公開試成績結果,才知道其實力。

多謝你們回覆。對,應該給信心小朋友。我認同多閱讀,多思考,勝過只著重爭分數。請問學校的分group小班模式,是否可令小孩不必在外補習嗎?

Laputa  補習跟小班模式無直接關係, 其實都係睇家長有冇時間跟同埋對成績的要求  發表於 13-1-26 15:14

我都深信中學的banding的好與壞, 就要看我們的孩子了, 只要學校和家(長有共同的目標, 那已經埋下成功的種子, 成功與否就看大家的努力了!

說實中文是比英文難學的, 我聽校長說學校會加強中文的學習, 因要面向中國. 我個人就想最好不需要補習啦!

補習就因人而異,整體功課壓力不大,小五都成日quiz,但好少野壓力唔大,但唔代表學唔到野。阿女小五,用緊EMI中學中一歷史書,d野都幾深,但大部份學生跟得上;英文好少grammar讀,課程tailor made,如擔心既家長可能會額外進補,但唔補既又未必好差。阿女英文學校裏排中間,做一份EMI band 1中學中一英文卷,都排中上。不過中文就有d擔心,但學校已經好努力為學生進補。

多謝你的分享,我對學校都很有信心!

多謝你們的回應,我對學校日後的發展都有信心

自己覺得,小學呈分試的鬥高分好無聊,有朋友在小學教美術,d家長連幅畫幾多分都同佢爭取;另外,其實小學d野有幾難?小學只是考細心,整齊,學習應該係長線投資,我睇既係新高中文憑試,而唔係小學的100分。
我而家對阿女既問題係通識究竟用中文或英文考好。
但是,對於有少少虛榮既我,學校唔夠名氣係我唯一既考慮,因我覺得阿仔能力唔錯,自己有上進心,其實可以更上一層樓,只是我自己又唔想過天天𡚒鬥既生活。

引用:自己覺得,小學呈分試的鬥高分好無聊,有朋

原帖由 healthybaby 於 13-01-27 發表
自己覺得,小學呈分試的鬥高分好無聊,有朋友在小學教美術,d家長連幅畫幾多分都同佢爭取;另外,其實小學d ...
你既想法同我一樣,但當眼見身邊朋友鄰居為了分數,經常也吵吵嚷嚷,小朋友又唔開心,親子關係也受影響。心裏想,學校名氣係咪重要過同囝囝關係呢?況且,見SMC的發展方向,長線來說未必會差,學校只是在起步吧!

都係嗰句, 要找一間適合小朋友的學校最緊要!

我現在還有cky的offer,想睇埋第一屆IB,但其實都唔明cky勁晌邊;不過每次話俾人聽有offer, d人就會好羨慕;最大問題cky係不歸路,通常都要去外國,入番local u其實唔係d人講到咁容易;所以smc係可以跟番local system,如唔得就中五跳船。因有外語讀,學生小五的交流團、係真係用得番d外語出來,住host family的交流,而唔係求其去旅行就算。

我想CKY是打造成一國際學校,無論校舍及配套都是配合往外國升學的學生,而且他們學費不菲,理論上教學質素應該不俗!以我來說,我家並不是富裕人家,只希望小女兒可在一所既可負擔,而又有外語環境學習的學校吧了!

I am SMC parent.
TSL is good school for aggressive parent and easy to famouse secondary school then SMC.
Most kids in TSL can get offer from Top or Band 1A seat then SMC.
SMC is not cup of my tea for parent who has outstanding kid(s).
But SMC is provided a long time for happy learning and less pressure in primary stage.
I am P4 parent, No private tutor required, but more chinese execise or training at home.
TSL and SMC is good school. ONE is good quality and high banding confirmed.
Other ONE is happy learning and best relationship but no banding confirmed.
Do not select the NAME only, please select the right and suitable for kid.
I remember something for primary stage in the speech by Father and Sister..
School is given love and happy learning, not provide superkid training.
If you want superkid, you should be superman first.

healthybaby 發表於 13-1-27 19:10
我現在還有cky的offer,想睇埋第一屆IB,但其實都唔明cky勁晌邊;不過每次話俾人聽有offer, d人就會好羨慕; ...
大家講開外語重要性,我其它唔識,只識法文,見到兩間學校開放日如下:

首先,知唔知SMC中學生住host famiIy係咪人人有份?比率多少?另外,我見簡介會播放的影片中學生講感受時d法文好馬馬!講唔掂又轉返用英文,但P1開始學應該會比所見的流利。據知學校外語比賽成績好好,唔知內容係點。TSL開放日我亦有參觀法文室,我考當場學生用法文介紹課室,叫幾ok,但幾乎全部係Non Chinese student NCS .學生是較活潑。

我地都係同樣有cky offer。現在正在選擇IB 與傳統之間去做決定。現在也末看得出小孩是非常適合IB或是傳統較合適。從經濟方面比較下,SMC 當然有"底讀"的感覺。相信兩間都能有很好的言語環境,SMC. 雖唔係brand1 中,現在又末知小學升上去的成績,𣎴知入大學的比例如何。CKY 又偏向外國留學,對於入䜖本港大學是否效SMC 機會低D呢?

sampapa 發表於 13-1-28 02:59
TSL is good school for aggressive parent and easy to famouse secondary school then  .

所以有時都要睇家長期望! 如果要中學讀top school是有點困難, 因無呈分試,但其實根據我自己觀察阿女d同學,加上自己工作的學校做參考, 頭三分二的學生應該算係band 1學生,但由於沒有中學派位,只有去叩門,叩門時好多學校就只會睇名次和分數,所以真係有少少困難,但小六都有唔少人走出去第二間讀.. .
至於走唔出去讀中學,呢個應該唔係smc既獨有問題,而係唔洗呈分cky or 音小等都會遇到既問題.,我記得阿女小一時都有同學轉左去女拔, 小三又有同學轉左去真正既國際學校,真正有能力的,依然是有選擇..
小五就有host family 法國交流,因阿女讀日文,會3月去沖繩住農莊,但我見到法文人在2月出發去法國,已經與法國那邊的host family通信, 我唔知佢地識幾多. 阿女讀日文,坦白講,未必識好多,一個星期得兩堂,閒時測驗, 考試計少少分,我都唔咩理; 但我都識得有學生係全科補,連法文都補, 呢d就係家長要求既問題,
考試卷其實幾淺, 一併落名校d勁多課外題既卷,立刻無得比,但又唔會學唔到野..

sampapa 發表於 13-1-28 02:59
TSL is good school for aggressive parent and easy to famouse secondary school then  ...
Agreed
‹ 上一主題|下一主題