用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs St Margaret
樓主: WillBmama
go

陳守仁 vs St Margaret [複製鏈接]

我都好鍾意smc.所以我好佩服啲家長有龍校唔揀,揀再打多一場仗。我怕小朋友小二就要備戰升中試

但我同意tsl係好好既學校,又勁又出名,只係我有得揀既情況下,會割愛。 我小朋友出年先k3

回復 silvia_ng 的帖子

簫阿姨,多謝您一直係EK提供既資料,我亦參考唔少。
個人認為,鍾意一間學校,係綜合很多方面(如:教學,理念,德育,成績、一條龍、外語....)去搵一間適合自己小朋友的學校,
如果您純粹為一句概括的敘述,就決定否決呢間學校的話,相信它原本已不是您杯茶!
兩兄妹讀同一間學校,簡直係不少家長既心願。
而真的喜歡它、相信它的家長,如果有您提出的疑問,相信會向學校了解吧!
況且,勸退時會發生係一缐二缐的學校,作為家長只好無奈接受,要對自已小朋友有信心,盡力協助之餘,亦要相信學校的教育,令學生對學習有動力,成績自然會好吧!

我好少留言,只不過每次見有家長問到SMC,您都會重點強調呢封同意書.........
係呢度,我估好多人都好尊重您,因您一向好願意分享和比意見,
但我個人認為您近期的留言一面倒偏向陳守仁......
我冇意引起爭吵,純粹有感而發。

chiyoching 發表於 13-1-22 14:00
我覺得你想多了, 你應該對你小朋友有信心, SMC得兩班小學, 如無意外, 應該會直上中學, 學校亦有提供拔尖補 ...
哈哈, 自己個女自己先清楚, 而家托賴係其他學校讀得唔錯。可能我有兩個朋友於smc 都有唔好既經歷而轉校, 所以我自己多少都有少少芥蒂。

bblyly 發表於 13-1-22 14:06
我都好鍾意smc.所以我好佩服啲家長有龍校唔揀,揀再打多一場仗。我怕小朋友小二就要備戰升中試 ...
哈哈, 都會架! 我女而家小二, 都有講下第日升咩中學, 要全級考第幾咁囉! keep住有鬥心都唔錯。

回復 tikma 的帖子

同意.
其實在EK, 有幾位家長都不斷講到自己仔女讀緊果間幾好幾好, 幾有人性, 令果幾間學校成為EK中的名校.

本人亦曾經對這些言論深信不疑.

但據本人實地觀察,其實大都不外如是.  

傳統名校自然有其出衆之處, 不會比這些"有人性"的學校差.

有留意EK 的話,都會知道是哪幾間.

期望EK不要有太多一面倒的言論.

tikma 發表於 13-1-22 14:16
回復 silvia_ng 的帖子

簫阿姨,多謝您一直係EK提供既資料,我亦參考唔少。
yes, 就係每個人都有唔同preference, 所以先至會有唔同既選擇呀! 呢封信係我呀女當年第一封取錄信, 我睇到之後即時call讀緊smc既朋友仔問, 係咪真有其事, 可惜我聽返黎既係一個令我失望既答案。
我就一定想兩個一齊讀啦, 但當時tsl係未有結果。再者smc 同tsl 都係幾似既學校, 做呀媽實會去考埋, 萬一tsl唔收, 都係要搵其他學校呀!

而家我都係講緊我遇過既事實, 如果事實呢度唔可以講, 咁我就唔知可以仲講咩啦! 至於回覆"一面倒偏向陳守仁", 呢個都係好正常, 因我份人只講我知或我遇到既事, 其他唔識既學校, 我唔會加多把咀, 唔會亂up。鐘意佢既地方會講, 唔鐘意佢既地方都講。(有d家長

呢封信曾經令我覺得唔開心, 而家可能冇人覺得係咩一回事。anyway, 都只係多個參考比而家煩惱緊既人, 唔啱睇, 覺得唔重要既, 咪覺得時運高睇唔到囉!

joeram 發表於 13-1-22 14:51
回復 tikma 的帖子

同意.

係架, 網上言論唔可以盡信, 真真假假真係用家先知, 話佢好 or 唔好都唔好信。再者, 甲之熊掌, 乙之砒霜, 每個人選擇唔同。
睇完網上言論, 再自己觀察, 人地話讀到識飛又如何?! 呢個係我蒲左bk 9年既得著。仲有 , 有d 家長回覆到好似間間都識, 樣樣都熟, 我就唔係好信囉!

所以...我講既野, 大家都要經自己個腦諗下呀!

oh...btw, 我小朋友讀呢間唔係咩名校, 只係平又方便報名先多人考je。

人地既阿媽  Agree!  發表於 13-1-29 09:58

關於SMC 那封信, 我媽媽就好大反應, 但我本人就冇乜野. 反而欣賞他的坦白及開宗名義, 不會是講一套做一套的學校. 有了這封信, 我會警惕自己及個仔不要以為一條龍就dum 懶了. 不過就呢件事我interview 時問過副校也於講座那天問過校長, 佢地都話"如果主科合格基本上直上. 只是曾經有個case 是個小朋友追唔上要於5(定6, 我忙記了) 年級留級. 但也未曾嚾喻離校". 她們講大話???   

另想講嚾退, 我媽媽補一個st. pauls co-ed 的學生的中文, 補了一年也沒有起色, 都係測驗考試唔合格, 皆因那個小孩已是99% 英文人, 叫佢學中文慘過c. 學校老師當然叫家長考慮轉校, 連我媽媽也叫家長認真考慮. 最後, 個小朋友轉了國際學校, 每天上學變得開心又快樂.
只想講, 反事有兩面. 不要單睇單聽片面.  

我都同意hadwingboy的看法, 最重要都是個小朋友適唔適合間學校, 幾好的學校不適合都是討徒然!

Jackieson  很好的總結 - 最重要都是個小朋友適唔適合間學校, 幾好的學校不適合都是討徒然!  發表於 13-1-24 12:13

大家可否share 有咩龍校?

SMC, LHT, PC, MC, TT????

sampapa 發表於 13-1-22 11:00
If you are Top 5% with special power or certificate(s), you can choice many school in "knock-door"  ...

一級得60幾友,即係要全級頭三名,仲要加埋特異功能,睇怕我果個都係插翼難飛。

引用:+本帖最後由+silvia_ng+於+13-1-22+12:52+

原帖由 silvia_ng 於 13-01-22 發表
在家教會中說明,成績差不是離校原因,只有操行差又經兩年時間参巧,再要求離開的。
我想操行會影響别人的

hadwinboy  Thanks for the information sharing.  發表於 13-1-23 17:29

引用:+本帖最後由+floppybb+於+13-1-23+01:30+編

原帖由 floppybb 於 13-01-23 發表
我仔都不是top 5%.我都是直上吧!
都是自己懶。

Sampapa, 請問學校有校車安排嗎? 還是要自組呢?

Bus service provided by school.
The bus service is very bad and can not imporved.

In the PTA meeting, many complaints for bus service,
due to the number of student limited, less then 500 kids.
School is open the tendering for past years,
No any provider make tender on it.
Therefore, if possible, make private group for transportation.
My kid joint the private group for bus service.

when kid in P2 or up, many ECA start on after school hour.
NO BUS service after ECA.

It is main point for give up offer, rather then famous school or not.
Please check this point before confirm SMC offer.

Thx for your information!

回覆:chiyoching 的帖子

想請教SMC對中文科是否重視?
聽上次簡介會校長好似重視英及外語多過中文,想攪清楚自己是否interpret 錯?

回覆:silvia_ng 的帖子

‹ 上一主題|下一主題