用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs St Margaret
樓主: WillBmama
go

陳守仁 vs St Margaret [複製鏈接]

回復 babytomhui 的帖子

但在人揀你, 你揀人的情形下, 它最終又能否收到高banding的學生呢?

我想學校選擇得的學生應該符合學校的要求, 若家長同意SMC選學生的要求是高的話, 而SMC學位並不多, 所以有OFFER的學生理應是有一定的質素吧!

引用:回復+babytomhui+的帖子 但在人揀你,+你揀

原帖由 little-pig 於 13-01-21 發表
回復 babytomhui 的帖子

但在人揀你, 你揀人的情形下, 它最終又能否收到高banding的學生呢?
咁都係架. 我飲恨 DBS 2nd in. 如果我有 DBS offer, 都一定唔會讀 SMC. 哈哈!

I know ONE parent of SMC is give up your dream school and choice SMC as final, due to happy learning & less pressure.

SMC is not famous school or top scool but it is OK for my kids.
Most parent choice TSL as final, it is correct and normal.
But I am lazy parent, i do not want to play the game again after 6 years.

咁樓主今日收到tsl offer 嗎?

回覆:channgaki 的帖子

決定了,SMC。唔想6年後再玩一次,太勞累了。

攞住個一條龍,進可攻,退可守。

引用:攞住個一條龍,進可攻,退可守。

原帖由 akys 於 13-01-21 發表
攞住個一條龍,進可攻,退可守。
我都係咁諗。我怕無中學back up,成日迫佢為分數而讀書,會變成囝囝眼中的巫婆

到小五六時成績優異的話又可考慮報神級中學。

同意!

回覆:陳守仁 vs St Margaret

現在考中學都甘難考,六年後更恐怖,個個小朋友都很似十八般舞㙯甘勁,點掙呀,尤其中學較易受引誘,所以我in 果d 係要一條龍,仲要同一校舍,歸屬感大好多。

想8掛一問, 今年smc 收生時, 會否叫家長簽封信? 有大約8個terms 咁既呢?

silvia_ng 發表於 13-1-22 10:32
想8掛一問, 今年smc 收生時, 會否叫家長簽封信? 有大約8個terms 咁既呢?

Yes, the term is required to sign.

akys 發表於 13-1-21 22:57
到小五六時成績優異的話又可考慮報神級中學。

If you are Top 5% with special power or certificate(s), you can choice many school in "knock-door" stage.

我都LIKE SMC, 不過TSL 學費平好多WOW. 大家點睇?

sampapa 發表於 13-1-22 10:51
Yes, the term is required to sign.

請問仲有冇一條話如子女經訓輔後,成績或操行唔達標, 本人願意自動離校呀?
我想當年係見到呢個terms先唔留位呢! 因我有朋友識得, 到小五真係比壓力要佢地走架!

引用:+本帖最後由+silvia_ng+於+13-1-22+12:52+

原帖由 silvia_ng 於 13-01-22 發表
SMC係咪會咁我唔清楚,不過我諗而家好多有名的學校都有呢個情況,只是無明確咁講/寫出來。相對沒有一條龍的學校,可能要求同壓力仲大。

WillBmama 發表於 13-1-22 13:03
SMC係咪會咁我唔清楚,不過我諗而家好多有名的學校都有呢個情況,只是無明確咁講/寫出來。相對沒有一條龍的 ...
其他學校有冇呢個我就唔知啦, 不過話哂十項全能, 比佢面試過先收, 操行唔好要佢走係應該, 但學業未必達到要求都要人走就唔係幾好囉。
再者, 入得一間一條龍既, 都希望直上, 唔希望要走。唔係龍校就預左要加陪努力預考中學, 個心態係唔一樣既。但若校方到5年級黎叫你走, 比著我係當事人, 都會唔開心+好旁惶, 好慘囉。(因我都驚呀女第日會遇到呢個問題, 所以去一間非一條龍小學, 唔好係龍校dum懶個心)

anyway, 都係我女比唔夠信心我去選呢間, 其他家長或者唔需擔心既! :)

silvia_ng 發表於 13-1-22 13:24
其他學校有冇呢個我就唔知啦, 不過話哂十項全能, 比佢面試過先收, 操行唔好要佢走係應該, 但學業未必達到要 ...
我覺得你想多了, 你應該對你小朋友有信心, SMC得兩班小學, 如無意外, 應該會直上中學, 學校亦有提供拔尖補底的方法, 幫助學生. 再者, 按道理學校選擇得你個小朋友, 應該是有信心可教導他的, 若然他真的在SMC較小壓力的學習環境下, 都未能達標的話, 他在外面傳統學術學校更難以適應呢!
‹ 上一主題|下一主題