用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs St Margaret
樓主: WillBmama
go

陳守仁 vs St Margaret [複製鏈接]

回覆:陳守仁 vs St Margaret

我都一樣有st Margaret offer ,也等tsl result,到時先選

星期一就出結果, 到時大家上嚟報享啦!

之前冇報 St.M. St.M 中學banding 不高, 我覺得back up school banding 要有Band 1 ...

To Me, TSL for sure, but TSL is not a relax school as many on net said, kids are talents and most parents work hard, so the mark are very close between subjects and between kids as I observed..

我就覺得自己一條龍的SMC, 因無咁大壓力, 亦同意先前家長的意見, 沒有band1的學校, 只有band1的學生!

引用:之前冇報+St.M.+St.M+中學banding+不高,+我

原帖由 HaYi 於 13-01-19 發表
之前冇報 St.M. St.M 中學banding 不高, 我覺得back up school banding 要有Band 1 ...

To Me, TSL for su ...
網上流傳TSL P1 無assessment 的年代已經過去....

當初選校個人愚見, TSL SMC 兩間模式差不多, 英語為主, 也有外語. 但考慮6年之後我不知我仔是龍是蟲, SMC 一條龍, 是蟲的話留原校, 是龍的話可再試高一缐. 還有, 一條龍的話, 戰線拉長, 我個小朋友不用急於6年內谷出學術成績, 可嘗試其他方面發展.
所以我仔考的7間小學, 有5間是一條龍

兩間學校真係好相似,分別是一間一條龍,一間出名啲。如果真係幸運有得揀的話,都幾頭痛

引用:我都一樣有st+Margaret+offer+,也等tsl+re

原帖由 channgaki 於 13-01-19 發表
我都一樣有st Margaret offer ,也等tsl result,到時先選
唔知我地小朋友有無機會做同學仔呢

引用:我就覺得自己一條龍的SMC,+因無咁大壓力,+

原帖由 chiyoching 於 13-01-19 發表
我就覺得自己一條龍的SMC, 因無咁大壓力, 亦同意先前家長的意見, 沒有band1的學校, 只有band1的學生! ...
Agreed!

回覆:WillBmama 的帖子

引用:我都一樣有st+Margaret+offer+,也等tsl+re

原帖由 channgaki 於 13-01-19 發表
有SMC offer 的家長,想請問你小朋友是否自理能力高,聽指令,成熟的!我知除左academic要好,SMC對其他要求都好高!Thanks!

引用:Quote:原帖由+channgaki+於+13-01-19+發表

原帖由 LITTLESPICY 於 13-01-19 發表
有SMC offer 的家長,想請問你小朋友是否自理能力高,聽指令,成熟的!我知除左academic要好,SMC對其他要 ...
St Margaret要考體能架!

引用:Quote:原帖由+LITTLESPICY+於+13-01-19+發

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-01-19 發表
St Margaret要考體能架!
體能?可否講多少少?

SMC的確幾難考,兩千幾人先收66個,又係男女校,又話留20%給非中文母語學生!!全級得兩班,小班一條龍,學校投放的資源在每個學生應該好充足。
TSL當然是名校,但六年後再煩多次就真係⋯⋯好煩囉!

引用:Quote:原帖由+channgaki+於+13-01-19+發表

原帖由 LITTLESPICY 於 13-01-19 發表
有SMC offer 的家長,想請問你小朋友是否自理能力高,聽指令,成熟的!我知除左academic要好,SMC對其他要 ...
我相信係, 據我仔講, 他當時要聽英文及普通話指令及回答問題. 有寫中文字. 畫圖畫.  讀一段英文及形容圖片之類. 也有考兩樣體能及自理能力. 我仔考了7間, 呢間都算考得全面.

引用:Quote:原帖由+LITTLESPICY+於+13-01-19+發

原帖由 hadwinboy 於 13-01-19 發表
我相信係, 據我仔講, 他當時要聽英文及普通話指令及回答問題. 有寫中文字. 畫圖畫.  讀一段英文及形容圖片 ...
Thanks for sharing!

原帖由 hadwinboy 於 13-01-19 發表
我相信係, 據我仔講, 他當時要聽英文及普通話指令及回答問題. 有寫中文字. 畫圖畫.  讀一段英文及形容圖片 ...
我想更正番, 我答"我相信係", 意思不是指我小朋友自理能力高聽指令等等, 我意思是"我相信係考呢幾方面的能力".
我表達得唔好, 所寫非我所想.

引用:兩校分別會否在於SMC+教英文的全部是外藉老

原帖由 happystar 於 13-01-19 發表
兩校分別會否在於SMC 教英文的全部是外藉老師?
呢點都係喎!曾經喺其他post見到話陳守仁英語港式口音,唔知係咪真呢

我都考慮了一條龍是比較好, 而且SMC又是小班教學, 可能比其他有名的學校有多一些時間栽培每一個學生, 而未能照顧略遜的一群!

my son is lucky to hold an SMC offer, i agree that the P1 interview is not as easy as before. The school evaluated the kids in many aspects.... Mandarin, English, Maths physical training and creative thinking.

I think the school really want to up-grade its branding by carefully screening the applicants as the first step. Many of my sons' schoolmates also cannot get the offer this year. therefore, i will treasure this offer.
‹ 上一主題|下一主題