用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
樓主: cowboy2007
go

我終於鼓起勇氣說出真相...   [複製鏈接]

ha8mo 發表於 13-1-19 13:08
某日家長甲埋來同我講"聽我個仔講,xxx小學收左你個仔喎!果間以前幾好架,宜家轉左好似唔同喇 "

我估d小 ...

Sure do....things only get worse in P6 when many of the schoolmates get invited for an interview except him/her.

回復 ha8mo 的帖子

所以講做家長盡左力就ok,起碼叫努力過!!

引用:昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時

原帖由 cowboy2007 於 13-01-18 發表
昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

昨晚剛進門,正在做家課的兒子 ...
不要怪我反意見,我真係唔明,乜野叫好學校?點解妳要比壓力妳小朋友?點解妳要同他說無好學校就要repeat咁狠心難聼説話,香港官校津校不好嗎?讀唔落嗎?香港絕大部份小朋友都讀官津校,妳程況特別嗎?點解唔係小明友面前淡化佢,鼓勵小朋友積極小朋友對官津校印象(包括自己),因為讀唔到心儀學校自己唔開心之餘仲要另咁細個小朋友同妳一起不開心,會唔會太誇張?

ferrari2007  好難理解  發表於 13-6-4 20:07
ferrari2007  完全同意,某d父母既心態真係好怪理解  發表於 13-6-4 20:07
chiyin8  you are so right! good  發表於 13-1-23 22:09

回覆:我終於鼓起勇氣說出真相...

我末睇完已經忍唔住出聲,每年都有好多主張開明嘅家長,由頭到尾都解釋俾細路聽,又成日提住,邊間學校點好,一定要入到,又俾佢地決定讀邊間,樓主仲竟然提到要重讀!!!可憐d小朋友,無言。

回覆:我終於鼓起勇氣說出真相...

樓主,我百分百理解你的心情啊!我睇到眼濕濕,請不要灰心!加油!後備代表還有機會,聽說神級學校最近對部份後備邀請3rd interview. 繼續寫信,不要放棄!

還有,有些樓主有不同意的睇法,可能大家對小朋友期望吾同,對教育睇法吾同,人家只是把自己吾開心及壓力跟大家傾訴,請不要用責問的口吻。

人生中的小小一個考驗而已.
當年我小學畢業派左第5志願, 一間普通的官中, 第一年考得OK, 之後遇到個好老師, FORM2考第4, 之後中三轉左喇沙書院, 中三240人考120左右, 第一次測驗英文overall肥左....中四加倍努力, 遇到好的老師, 英文仍然比人弱, 但中六都原校升到, 仲係pure maths班....
小學入學, 一個小小的考驗, 小朋友的唔長的是....

引用:你的兒孑如何,你也如何,父母緊張,口中不

原帖由 朱寶 於 13-01-18 發表
你的兒孑如何,你也如何,父母緊張,口中不說,但作為孩孑的其實感受到,兒子五歲如此成熟,在乎得失,未必 ...
同意呀

ha8mo 發表於 13-1-19 15:21
朋友,全地球都冇人知,其實喇沙F6大班到每班40人,仲要係Maths一班、Bio又一班,自己F5學生CE考到科科合格 ...

雖然我畢業近20年, 科科合格就收有D誇, 中五7班到中六3班.
40人一班因為中六完左有一小半人會到外國讀書, 當年中六開學38人, 中7只有26人畢業

引用:Quote:ha8mo+發表於+13-1-19+15:21+朋友,

原帖由 Joe8889 於 13-01-19 發表
雖然我畢業近20年, 科科合格就收有D誇, 中五7班到中六3班.
40人一班因為中六完左有一小半人會到外國讀書, ...
那麼,你應該識孫耀威了

好似是早1-2屆的師兄.
都有見過"頂"爺對孖仔

小朋友的失望與壓力完全是由你做成。 人生遙遙長路,以後要面對的更多,只是考小一而已!好一個〝怪獸家長〞!

引用:好似是早1-2屆的師兄.都有見過"頂"爺對孖仔

都有見過"頂"爺對孖仔
死喇,我好老。我同學是他大學導師

成熟吧....
佢都好似好遲讀大學

引用:成熟吧....佢都好似好遲讀大學

成熟吧....
佢都好似好遲讀大學
不是呢。佢5條a 入去的,不知那時有沒有暫取。我地高佢兩屆,讀緊研究院。讀研究院教undergrad好正常。

引用:好似是早1-2屆的師兄.都有見過"頂"爺對孖仔

都有見過"頂"爺對孖仔
Ck既ex唸喇記嗎?ck走寶了(我指小一派位的old boys 10分)

引用:Quote:原帖由+Joe8889+於+13-01-19+發表成

原帖由 786 於 13-01-19 發表
不是呢。佢5條a 入去的,不知那時有沒有暫取。我地高佢兩屆,讀緊研究院。讀研究院教undergrad好正常。:qui ...
死都話佢暫取入,後生一年。

786 發表於 13-1-19 15:56
Ck既ex唸喇記嗎?ck走寶了(我指小一派位的old boys 10分)

我又唔知喎..呵呵....

引用:Quote:786+發表於+13-1-19+15:56+Ck既ex唸

我又唔知喎..呵呵....
Ck楊思崎ex咪鼎爺仔囉

回復 786 的帖子

我又唔知佢咁勁喎.........
‹ 上一主題|下一主題