用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
樓主: cowboy2007
go

我終於鼓起勇氣說出真相...  

回覆:samchan2179 的帖子

小小媽咪

回覆:我終於鼓起勇氣說出真相...

唉! 呢個過山車遊戲真係虐待人,始終還有機會不要氣餒呀! 千萬不要動搖對自己及兒子的信心!加油呀!支持你!

我試過,我傷心過,我明白......
樓主,努力呀!

香港的細路仔真惨,咁細要承受咁多壓力

各位加油, 不過原來人人都是以 DBS 及 YW 為最終目標....始終兩間相加只得大約三百多個位 (部份仲要留起左俾D 特別人仕)....

VKwan 發表於 13-1-18 23:24
香港的細路仔真惨,咁細要承受咁多壓力

大家覺唔覺,細路的壓力,主要係來自家長,唔係來自考小學呢個遊戲
睇完呢條thread,唔開心的、哭的主要係家長,似乎大部分的小朋友反而係處之泰然
問題在哪?值得反思...

cctung  Good point.  發表於 13-1-20 00:42

引用:Quote:VKwan+發表於+13-1-18+23:24+香港的

原帖由 B.BB 於 13-01-18 發表
大家覺唔覺,細路的壓力,主要係來自家長,唔係來自考小學呢個遊戲
睇完呢條thread,唔開心的、哭的主要 ...
都係架. 好似我個仔, 話比佢知邊間收邊間2nd in 邊間3rd in 邊間 reject 全冇特別反應. 因為他志不在此! 他最想是不用返學日日打機同出街! 讀邊間對佢來說冇分別

MCLIAN  However, I think this attitude is less worrying than the other way round.  發表於 13-1-20 00:03
MCLIAN  Mine is the same!   發表於 13-1-19 23:59

引用:加油,入唔到DBS,,就好似出街無帶LV一樣

原帖由 samchan2179 於 13-01-18 發表
加油,入唔到DBS,,就好似出街無帶LV一樣,好失落,好迷失,無方向,唔想見人。大家加油,要盡一切方法。 ...
Agreed.一個LV罷了。

Samsung現在的GM是余振強出。沒有LV,我平時只帶沒有牌子的袋,一樣可出作conrad,4seasons.有錢咪得。學校,教到你智慧德育就好了。

睇完都想哭,因為上年情況一樣,我仲衰到入third in,個仔連校歌都自己背埋,話要唱比校長聽,我知道唔得哭足一日,我冷靜後同個仔講,佢同我講校長鍾意小朋友寫信,佢話要自己寫信,知唔知佢最後寫左幾封信?20封....仲封封有內容,100字以内,我睇住佢變,由20字到過百字,5歲人仔我有點不敢相信,但主真的有安排,佢最後入了大抽獎的小學,記住係d小學走寶,我們的小朋友是寶,有信心前路很好!小朋友最重要係自信,有了就無敵,放心!
我仔現在全自動波,中英數校內外都有獎,最適合他的可能在後面等你,記住小學只有Band 1學生,沒有band 1學校!

comemon999    發表於 13-1-19 22:16
Jane1983  小朋友真的好生性,確系學校走寶!  發表於 13-1-19 16:56
OSCAR-SHIRLEY    發表於 13-1-19 11:00

引用:昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時

原帖由 cowboy2007 於 13-01-18 發表
昨天兒子一再追問他心儀的小學有冇收佢嘅時候,我終於鼓起勇氣說出真相....

昨晚剛進門,正在做家課的兒子 ...
樓主,身同感受, 加油!

回復 cowboy2007 的帖子

You should let your boy know that other schools are also good.  Don't let him focus on one or two schools only.  Don't let him think that he needs to go to a second class school.  

我很少發言,但我看到你寫的帖,不禁眼濕濕,因為大半年前,我仍然在打這場仗,你同你仔嘅對話,曾經一模一樣出現喺我同我仔身上,我到宜家仍然好記得佢當日嗰個失落嘅神情,諗起仍然覺得好心痛。這場仗我足足打了一年,有很多晩我都偷偷一個人喊,但我地冇放棄,喊完後重新振作,努力寫信,最後努力總算沒有白費,入到心儀學校。哩條路係好難行,但只要堅持,唔好放棄,最後你一定會得到你所想要的。加油呀!要記住阿仔睇你頭架,為咗佢,要撐到底呀!

回復 siu_mei 的帖子

看完你的說話,我巳不禁眼濕濕,身同感受完全明白,希望仍在苦惱中手持幾間學校的家長能盡早決定,放棄唔選擇的學校,好讓給等待中的人...........!

B.BB說得對︰細路的壓力,主要係來自家長!
前車之鑑,後來者不要再犯同樣錯誤了。
即是︰不要對小朋友進行洗腦,說那幾間小學才是好學校。這對他們的面試表現沒有幫助,只要他們在每一次面試都要有禮貌,盡量回答問題,或參與活動便是。
父母有心儀學校是自然的事,但不需要說出來,這只會使小朋友不入選時感到失望!應對小朋友說︰每間學校都是好學校,如沒有自行報名的學校收,大抽獎的獎項便是最好的學校。

考進神級學校,就一帆風順嗎?不是還要補習?
要考名大學,由名中學,名小學,名幼稚園,名playgroup開始,有沒有想其實最重要是先「考進」名家庭。你只想兒女做DB仔、DG女,有沒有想他/她做澤楷仔、華仔仔?他們既「考進」你家,如何寫信也不能轉到澤楷、華仔家去,倒不如將自家打造成名家庭吧。

以下報導很值得參考。

研究:對兒童成績影響 父母較學校重要
【明報專訊】美國一項針對兒童學業表現的大型研究發現,家庭教育對兒童學業的影響遠較學校教育重要,並列出諸如家長願意協助子女解決功課疑難和多參與學校活動等的4項招數。報告間接認為,近年備受爭議的「直升機家長」或「虎媽」教學模式,有一部分是對的。

北卡羅來納州立大學的研究人員,於全美隨機抽選1000間中學共10,585名學生,分析其學業表現、父母對其學習生活的參與程度(即「家庭社會資本」),以及就讀學校質素(即「學校社會資本」)。結果發現,家長如定期為子女檢查功課、談論學校生活、強調教育重要性和出席家長會等校方舉辦的活動,子女就擁有較多家庭社會資本;而學校如能確保有效的學習環境、將學生逃課或破壞行為盡量減少、為學生提供大量課外活動,並與家長定期聯絡,學生就會有較多學校社會資本。
父母關注多 學生學習表現較好
研究發現,優質學校有助提高學生學習水平,不過家庭社會資本較多、學校社會資本較少的學生,學業表現往往比家庭社會資本較少、學校社會資本較多的學生優秀。換言之,學生就算入讀質素較差學校,如獲家長支援,其學習表現也能夠超越就讀優質學校、但父母較少關注其學業的學生。
領導研究的帕斯爾博士(Toby Parcel)指出,要透過教育增加社會上流的機會,除了進行教育系統改革,如推行小班教學外,加強家長對子女教育的重視,增加兒童的家庭社會資本,對提高學習成效更為重要。雖然過分關注子女的「直升機家長」或以高壓手段催谷子女成績的「虎媽」,近年常受外界非議,但今次研究說明,這些家長的部分取態是可取的。
每日郵報

回復 cowboy2007 的帖子

現在只是選小一, 並不是入了名校或神級學校, 就表示在起跑綫上贏了, 小學六年, 中學再六年.... 漫遊長路, 當年阿仔也沒有入到一些心儀的私校或直資, 但很感恩, 抽入了一間津小, 開開心心, 無憂無慮咁就完成六年小學, 亦充滿童真. 再感恩, 入到一間心儀的英中, 繼續愉快地開始六年的中學生活, 現在中一都仲好BB.

當年朋友阿仔入了一間名校, 反而係噩夢既開始, 因好大壓力, 一家都好辛苦, 特別係小朋友, 終於在三年級時轉校.

我只想講: 塞翁失馬, 焉知非福; 塞翁得馬, 焉知非禍呢! (不喜勿插) 放鬆d啦, 遊戲剛剛開始, 而家入唔到你心儀的私小/直資, 無咩大不了, 希望在明天, 總有轉機, 千萬不要給孩子有錯誤/負面的觀念, 加油吧!!

壓力係環境做成,我女女都同太太講.班裡有兩個同學入左德雅.而我個女亦都有去德雅面試但唔收.其實我聽到都心酸架,你估小朋友唔識諗咩?越諗越覺得對唔住佢

Jane1983  你點會對她吾住?吾好想埋一邊!  發表於 13-1-19 16:59

引用:B.BB說得對︰細路的壓力,主要係來自家長!

原帖由 penguin_chick 於 13-01-19 發表
B.BB說得對︰細路的壓力,主要係來自家長!
前車之鑑,後來者不要再犯同樣錯誤了。
即是︰不要對小朋友進行 ...
Agreed! 小朋友只得5,6歲為何要承受家長的憂慮及壓力呢?!小朋友有如此感受,大部份來自家庭,樓主傷心之餘,亦應充份反思,漫長學習路,考不上好中學点算?考不上大學又會如何?不是嚇你,為何上到大學醫學院的準醫生仍自殺呢?來自壓力?來自家庭的厚望?又還是自小根深蒂固的價值觀出錯了?共勉之!

williskg  agree  發表於 13-6-4 22:21
bbb330  講得無錯  發表於 13-1-19 13:11
Yanamami    發表於 13-1-19 12:23