用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我終於鼓起勇氣說出真相...
樓主: cowboy2007
go

我終於鼓起勇氣說出真相...   [複製鏈接]

迷你大人 發表於 13-6-3 11:59
5歲仔都已經這樣大人的反應,我覺得大人處理的不妥當,是大人搶走他的童真。小一擇校無可厚非很重要,但縱 ...
你也唔使這麽緊張童真,童真遲早失去,但四十歲時想自己塭翻又得,家庭是小朋友無法選擇D,唯有家長不斷反思^自己,盡人事聽天命.....

醒目開學勳章

5歲仔都已經這樣大人的反應,我覺得大人處理的不妥當,是大人搶走他的童真。小一擇校無可厚非很重要,但縱 ...
其實,我小女都唔知得好清楚,只係我地父母為她打算。她只係關心9月有無K3同學仔會同佢一齊讀同一間小學!!!天真都有一個好處!!
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

好同意你講呀~~

我個囡明年都升小一, 睇完樓主寫既野, 我都覺得大人有機會令小朋友感受到壓力. 人生既考試才剛剛開始, 去到邊間學校, 只要比心機讀書, 都有機會有一番好成績. 如果我個囡考唔到心儀學校, 我會解釋比佢聽學校收生有好多因素, 唔會話佢無人咁叻先唔收佢. 總之, 大家一齊加油啦!

行行出狀元,每間學校也有優才生,加油!正向思維最緊要,人生還有很多挑戰呢!

cowboy2007  yes , agree!  發表於 13-6-6 18:02

回復 迷你大人 的帖子

哈哈,多謝提醒!
今天的我已不是昨天的我,而家target做個樣樣放手既懶媽媽,只用個腦同個口提醒個仔
我對人生態度180度轉變,仔仔鬆口氣
個仔既興趣班CUT得就CUT,只得一兩樣怡情活動(我比佢更多呢)
假期就一樣興趣班都無,享受時光只跟住我地兩公婆四圍去
好享受呢段日子,小學再算LU!

cal@wicked    發表於 13-6-7 19:01

回復 cowboy2007 的帖子

抽到心儀的小學嗎? All the best!!!

回復 cowboy2007 的帖子

我唸你個仔咁生性, 其實讀間學校都唔緊要, 佢都會好自律. 同埋學校唔收, 唔係叻唔叻的問題, 係學校想收合適的學生, 唔收, 咪即係大家都唔合適law, 唔緊要.

引用:回復+迷你大人+的帖子 哈哈,多謝提醒!今

回復 GCG 的帖子

我同意GCG的意見。其實小朋友都是知道父母想他入們心中的名校才會那麼著緊,這是證明你平時真的是好愛錫他,所以他們亦好想他們的父母開心,因而甘努力想入那些名校。經一事長一智,你們的親子關係又進了一大步了。
‹ 上一主題|下一主題