用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....
樓主: swk0201
go

迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....

引用:+本帖最後由+swk0201+於+14-7-12+23:45+編

原帖由 swk0201 於 14-07-12 發表

一年半過去,仔仔升小五, 時間不知不覺過去,仍在努力中...
有明顯進步太好了,現食緊咩藥幾多份量?

早上20mg(8hr)下午4:00前10mg(4hr)for做功課,每週六去課外活動不吃,亞Sir要求亞sir 接受到佢不吃藥那狀態,星期日補習吃 4hr(10mg)不補習便不吃
星期五多數不吃放學那粒,因放早,佢肯自己做功課,就算做不完,可以星期六,日做所以會放任佢

長假期就會keep存吃4hr,因為太耐不吃,一返學吃20mg 佢會不習慣影響胃口

我掙扎左好幾年, 終於P2下學期等不了政府睇私家, 食幾個月的藥, 幸好藥多少都有好處, 由不正常變得正常些, 得了進步獎, 尤其是操行進步到A, 只是我大部份晚上我對他的時候藥力己過, 就仍幸苦, 但總比沒法好,

所以有相同問題的家長, 藥是值得試的.  

回覆 HaYi 的帖子

p2還細,好好爭取佢聽到吸收到的時間教導小朋友,藥物不是仙丹,只吃藥吾教導佢只會好乖那幾個鐘.
今年仔仔是有很大進步,但我地仍在努力中,有些問題仍在反覆出現.但一年半前沒開始吃藥,可能沒有今日的成果,只會比半年前更嚴重.

大家加油,希望大家的小朋友都能早日不用再依靠藥物

我相信大部份 ADHD 的家長一定不會只靠藥而不教導的,  我本身是是做兒童相關工作的. 為了他的case 去讀了很多SEN相關的課程, 又試不同的行為冶療, 針灸, 食療... 但so far 只有藥物的效力較明顯.  當然藥有副作用, 亦不是時時有用, 如何取平衡用藥去保障小朋友及大人的心身健康才是重點.  

我發貼不是鼓勵用藥, 只不過自己因為辛苦得太久, 小朋友及大人的心身都受累, 如有多樣方式, 未試的家長可以考慮試下.   

回覆:HaYi 的帖子

睇完你哋寫啲嘢我都好worry我個小朋友係,佢把口多到不得了,成日插咀,又郁身郁勢,啲字突特到呢…而家小學一年級,星期五好多書同功課留咗喺學校,問佢學校發生乜,乜都話唔知,字雖然認得到,中文都寫到,就係同佢溫英文串字,我嘔曬血,呢頭記得果頭又忘記……我其實可以點做?