用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....
樓主: swk0201
go

迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣.... [複製鏈接]

回復 lillymarie 的帖子

已先插起不懂的單字重點溫,其實佢真是一個破爛大水桶,好多字學過又話沒學過,badminton writing classmates 上學期先默完,佢都可以不懂又要重溫,如何真的新教更花時間溫.

今次明明在家默串good,speaking,between,Visual Arts, classmates .....沒錯,還很熟,但回校默了goob,speating,Visuar Arts ,classmary......

單字錯每個扣3分,句子錯字每個扣4分,標點錯每個1分,結果扣下扣下剩餘12分+unseen 取得4分,16分破記錄

最搞笑佢叫Benjamin,佢可以寫自己名變成Benjanim,今次改完下次寫名又是如此

但問心講句,吃左藥我觀察佢某方面是有改善,如做功課快左,情緒好左,沒以前磨到十一,二點為做功課,沒少少事發晒脾氣,受教左, 好似星期五我發高燒(103.6),燒到自己都矇矇下,跟他講自己做功課,我要上床休息,如果媽咪退吾到燒要入院,佢真的自己做晒12樣功課,是否全對不理,留比老師改,如果錯,要改正那天的功課便比同學多,下次佢就會小心做

每星期都要默英文,中文,英默partA 插10個,part B 句子全默11句, 另二段插其中一段默

lillymarie  盡人事啦!默書佔考試總分幾多?有時需要“壯士斷臂”,放下事倍功半的,留些時間溫習更重要的。  發表於 13-3-9 20:56

swk0201 發表於 13-3-9 20:40

已先插起不懂的單字重點溫,其實佢真是一個破爛大水桶,好多字學過又話沒學過,badmi ...
你囝囝有無學過phonics呀?他似乎是靠死背生字而不是併出來的。你幫他默書時有沒有教他一個一個音節那樣去記?例如 Ben - ja - min?

我囝囝食足藥,默20個生字亦只有14個啱.....日子久了,識字多咗就越來越好。但到現在有些字仍然唔識串,要弟弟教返佢。

仲有,佢地真的會“過目即忘”。所以要成日溫書,就算放暑假,我每日都要佢溫習和做少少功課。唔敢讓佢停下來,一停就忘記大半。真是辛苦命。
for every one criticism, three positives must be given.

有呀,同佢溫習已用分音節,補習姐姐都會用phonic,有叫佢出去學拼音,佢吾肯.我女女當年間學校都好谷,所以沒為弟弟選,怎知弟弟呢間初初還好,二年班開始谷,還超越姐姐那間.唉!

朋友見到弟弟中英默書,都話多話深

暑假真不敢停,暑假都仍Keep 補習,一星期二堂,只是六月尾至七月頭放佢二星期休息,真的很累很辛苦

平日默書佔默書科的40%,考試當日又另要默書,佢間學校中/英文科總分300分,分語文(100),閱讀寫作(100),默書(50),聆聽(25),會話(25),書法(A,B,C等級分)

引用:+本帖最後由+swk0201+於+13-3-9+20:59+編輯

原帖由 swk0201 於 13-03-09 發表

唔好哂錢出去學了,佢地要單對單才學得好。佢只是啱啱食藥,就當他現在才開始學,慢慢會有進步。

for every one criticism, three positives must be given.

我都明白要慢慢來,但追學校的功課,默考真的很累,正搜集資料,下年九月想轉間輕鬆D學校,問過小朋友原校留班好吾好,佢非常抗拒原校留,但可以接受沒人知之下留班,咁即轉校唯一選擇

引用:+本帖最後由+swk0201+於+13-3-9+21:28+編輯

原帖由 swk0201 於 13-03-09 發表

我都明白要慢慢來,但追學校的功課,默考真的很累,正搜集資料, ...
因為時間不多,我會建議花多點在他做得較好的科目上,一來事半功倍,二來囝囝若考得好,信心會大些。

默書,若果溫三次和十次的結果差不多,要諗諗。

以前我囝做功課,我明白他被ADHD所累,必定有錯。我相信他已盡力,所以我會替他檢查叫他改好。因為等老師發回改正,一來他會因有好多功課而沮喪,二來他可能已忘記而要重新思考,變得用很多時間。問題是:你是否相信囝囝確實已盡心去做功課?

我囝囝當年食到好重藥量,數學測考仍會不小心錯一兩題。他是很努力那種人。我就明白這是他的限制。

回復 swk0201 的帖子

你儿子的學校英文默書真是好heavy,我仔荃灣小學小六都係默單字,大仔都係同一間小學畢業,學既同弟弟一樣,現在葵青band1B中學讀,成績頭百分之二十,內,我宁愿他看多些課外書,好過在默書裡打轉.舉例只是想說我仔間學校教得好像很淺但上中學都沒問題.細仔差過哥哥,是band1尾.你的是名校區內的名校吗?如果唔係,考慮下轉間学校,因為四年班多數唔轉了.

另我细仔同學有英文讀写障碍的,佢搵個專教英障的老師一對一,係如贵,但佢仔係這老師教的字先記得牢固,現佢校內英文評估都由不合格到現在八十分'.佢都要四年到先得.

回復 dobbybabie 的帖子

名校區? 嗯..是十八區最出名的貧窮區,曾有名校生因在這區暫時借校舍哭著說"龍蛇混雜的地方",應該知那區啦

在呢區近年多了人選的小學,首五間內,

剛收通知教署聯絡了社工,而社工推薦了仔仔需要幫助,下月會和我約見,亦幫手同學校相討仔仔的功課及默書看看可否昨天調適,最終結果要等科任討論完才知結果,希望有好消息.

也多謝各位媽咪意見,今日同補習姐姐談論過,我地在英默溫習方面主溫文章二段,留番時間去溫其他,不再花太多時間在默書上,因為仔仔成日海鮮價,同時仔仔也抗拒重溫又重溫方法

回覆:迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....

年假後老師又差不多又每天打來投訴,來去也是不交功課,亂做,今天,英文老師打來,說他英默時作弊又說家長應放多些時間落去,如果自己管教唔到,應揾其他人教。另外,我發覺仔仔現在會講大話

SWK0201, DOBBYBABIE, 可否PM 我你們看的醫生資料? 我要盡快帶仔仔去睇呀

回復 rainbow*~ 的帖子

講大話,我仔仔未吃藥前何指講大話,偷家裡錢都好多次,事後才知,佢腦諗D野好怪,因怕罵怕罰所以講大話,因想參與慈善活動購買文具, 但佢表達吾清楚,又怕家長不同意,咪自行提取(偷)家裡的錢. 為送禮物給心儀女同學,便自取家

姐的小飾品, 因為覺家姐D野靚所以要送比個女同學.

但吃了藥見過醫生,明白左佢的怪行為, 自己教佢的心態有所改變,暫時沒再出現那些行為,近日幾位老師又讚佢乖了專

心左, 做功課快左但有時會不太合作溫習,如那天抄寫功課多,會有少少(糸少少)髀氣忟憎.

我不懂如何教你教小朋友,只懂將經歷講出來

之前仔仔每日都有事發生被老師罰,引致同學都會有少少吾LIKE 佢, 佢會喜歡在同學面前吹噓自己點叻點叻, 但同學會

覺得佢成日講大話. 回家佢都有時講大話隱瞞在學校的事, 怕我知會罵他. 有時同老師講太話, 做錯事吾認, 佢成日行樓

梯排隊撞到人, 行行下跌東西物件, 停下拾回, 老師又會責罰佢吾專心或玩耍. 都是一句想逃避被罰及想人讚佢應同佢.

但近期很少發生呢D事而被罰, 老師還讚他, 因他排第一位而行為有進步,引致早會排隊也有時被主任讚佢地班排隊的同

學好專心及整齊. 佢偷野,講太話都沒發生了,還主動分享在學校的事, 我覺得佢因為少被罰,人開心左,同學關係好左.

所以你要先了解小朋友點解要講大話?想逃避責罰?想要得到佢想要的野?還是在學太多責罰,想在媽媽身上得讚賞?

回復 swk0201 的帖子

很開心你分享了你及你仔仔的經歷.

我看完你所寫的,我發覺我仔仔同你仔仔的行為思想很似,我有問他為何講大話,他不出聲,其實我知仔是不想給我鬧,我亦有檢討自己,其實自從確實了佢係ADHD後,我已很少鬧及打,但有時真的忍唔到,他們真係會挑戰你的底線.現在,我都會同自己講,他還沒有藥吃,忍下吧,到吃藥後可能會好些少.

另外,今天講了考試分數,都如我所料,全部唔合格,我明明有和溫習的,但總是不明為何會這樣,明明在家可以全部都識,但唔知點解,次次考試都慘不忍睹............我問他,他對我說都不知點解

先搞好大家關係最重要,小朋友肯講佢心底話,做父母先有得幫佢,
成績好100分每個小朋友父母都想要,但呢一刻成績是否是重點?

我小朋友小一輕鬆溫習式,默書每次8,9字頭,考試被寫作拖累二份合埋得6-8字頭都有,

小二英文還好,中文科拉鋸式, 默書海鮮價,有3,有6有9字頭,考試5,6,8字頭, (家嘈屋閉成日,顛老顛婆罵仔)

小三上學期頭英文還好,中文拉鋸加密集式,默書8,6,3字頭,測驗6,7,8字頭 上學考試直插谷底1,2,3字頭(顛老顛婆打仔,罵仔,小朋友出現對抗性行為,引致情緒出問題,)

小三下學默書第一次都講過,我地溫完又溫心中估佢不少於7字結果1字頭,今日不再洗腦式溫習,又回升英文5字頭,中文94詞語加課文只錯二個字

但佢情緒行為有改善左,大話少左,管教佢時,佢都肯聽,不像以往未講只叫佢個名,佢已發脾氣.

DR.教佢發髀氣時,先細細聲跟他講,我知你好吾開心,不如你去飲啖水,或者去洗個臉或心呼吸下先,我地先再傾,因為我都好吾開心,又吾想罵你.

講大話: 要了解佢心底諗咩,好似我小朋友為善事偷錢,就要同佢講:我明白你好想買那支筆又可做善事,支筆又真糸好得意喎,但媽咪好吾開心,因為你沒對我講清楚,(吾好用偷字眼),又沒告訴媽咪而拿了媽咪D錢,我非常吾開心
( 停一停)
等佢反思,後尾佢自己講對不起,又答應以後不會再做. 我又說好我相信佢,希望佢記得以後有事要同父母講,父母吾明,就要講到我地明為止.

見完DR二個月拉,佢在家拾到錢會放在我枱面,比錢他回校買小食有錢剩,會交回給我.

努力呀,讚賞多D小朋友,自己放鬆D,(吾好用死忍,你忍佢但自己心怨佢,終有一日爆煲,)

上次DICT 50分, 我跟他說: 嘩! 叻仔喎,比上次進步左好多,你要比心機,再努力呀!
                                  (佢有少少吾開心,回答仲糸吾級格呢)
                                  我答佢,今次差少少啫,咁下次默好D,咪可以平均分拉番高D囉
                                   (佢就笑住口去溫下次的默書)

引用:+本帖最後由+swk0201+於+13-3-23+16:49+編

原帖由 swk0201 於 13-03-23 發表

好開心,醫院提早了個覆診期,本來28/5,而家9/4

老師比佢參加田徑隊,話希望他從中學習紀律,誠實,守規則

好耐沒上來,好開心,剛下測完.

考試期間小朋友答應話我不會交空白卷.

以往年年他都會在 中英卷 寫作部份總會欠做一些,數學文字題不做.

今次見到四份試卷好surprise超開心,因為他真的做到對我們的承諾,四科全做完全沒交白卷.他由上次考試科科得二,三十分,今次升回7,8字頭,勁開心.

仔仔加油呀! keep住!
不用8 ,九字頭,只要用心全做卷,成績合格我已滿意.

dobbybabie    發表於 13-4-20 00:49
小艾比    發表於 13-4-20 00:19
lillymarie   替你們感到開心!  發表於 13-4-19 18:12

6月期考又到,仔仔又來料,不願溫習,D脾氣又出現,當然沒有未見醫生時那麼差,
五月發現在校吃藥,出了些問題,仔仔一星期有二至三次沒去到老師處拿藥吃,所以轉8小時那隻藥,吃了有一個月,學校沒說轉差(吾期望學校能提供正確信息,因我發現了老師誠信問題),但我就覺有問題出現,功課有時漏帶回家,手册龍飛鳳舞,有次成本手冊漏在補課課室,唉!星期六,日我特意比8hr他吃,我觀察佢好多嘴,成日插咀想講就講,我都吾知糸佢近排糸周期性差定真糸8hr不適合佢

引用:+本帖最後由+swk0201+於+13-6-3+14:35+編輯

原帖由 swk0201 於 13-06-03 發表

6月期考又到,仔仔又來料,不願溫習,D脾氣又出現,當然沒有未見 ...
8小時藥幾多mg? 可能唔夠藥力。小朋友體重增加,有時亦需要加藥。可否提早見醫生呀?

引用:+本帖最後由+swk0201+於+13-6-3+14:35+編輯

原帖由 swk0201 於 13-06-03 發表

6月期考又到,仔仔又來料,不願溫習,D脾氣又出現,當然沒有未見 ...
小朋友壓力大,唔夠瞓,病咗,都會差些。

‹ 上一主題|下一主題