用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....
樓主: swk0201
go

迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣.... [複製鏈接]

回復 swk0201 的帖子

does this help: http://greenfieldhk.com

回復 lillymarie 的帖子

吾怪之得,佢學左成年有多乒乓球,都糸同開波機打,同人打成日接吾到球,
佢Daddy 話亞sir接受到就吾食,我就十五十六,又想佢食左學得好d,希望佢有機會比賽增強信心,又覺得每日連假期都吃又怕對佢身體長遠有傷害

好頭痕

回覆:迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....

看怎樣好就怎樣辦吧。藥是幫孩子,不是必需的,若認為沒需要,不吃也沒問題的呀。

for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

lillymarie 發表於 13-1-18 13:56
我囝以前睇兒童精神科何醫生,但唔平,第一次要$1800, 後來一個月一次要仟二, 三元連藥。

阿囝食咗藥後脫 ...

Would you please PM the Doctor's information to me?  Thanks!

醒目開學勳章

crazycat 發表於 13-1-19 10:41
我也是先到政府做評估,也只說專注力弱,(我覺得政府不是很嚴重的話, 不會說是adhd, 冇甘多資源呀) 但我要 ...

請問什樣做才可到政府做評估?

我個大仔而家六歲,讀緊一年班,兩歲時都留意到佢比同齡的小朋友的專注力弱,到左幼稚園時都係多嘴、答老師問題唔舉手、駁嘴、冇耐性、坐唔定;直至左小一,每日都收到老師的電話,唔識舉手等老師叫名、時常突然大叫、突然走出位、唔理風紀指示、主任副校長教訓都照樣駁嘴,所以大仔在學校日日每個小息及午休都要罰企同補罰企,加上又同佢爸爸攪離婚,成日嗌交,大仔在學校情緒好差,成日唔肯返學;我同學校講懷疑大仔有ADHD,但學校方面要求要有評估報告先會有其他的處理,如冇便會好似當佢平常學生一樣處理,為左快D有report,我去搵協康會排期做評估,11月頭開始排,都要1月中先有得做評估,剛剛農曆年前先有報告收到,證實屬ADHD混合型,今日攞埋份report及轉介信去俾學校及去醫院兒童精神科排期,都要排到8月先有得睇醫生,而家試用獎分卡,鼓勵佢儲到一定數量的卡換佢鍾意的娛樂(打機),希望幫到佢

回復 HINandCHING 的帖子

8月有期很快,我要到下年2014年8月呀,為由看私家先,我好彩DR. 一次開左六十粒,因近年假時,不是日日吃,應該可以去到四月先再去見醫生, 因之前吃半粒,不見有什麼副作用出現,還肥左少少,但由20號開始每日二次每次一粒,希望不會有什麼特別事出現

上課及做功課半粒到見到成效,今日假期後第一日上課,已有七樣功課,唯獨中文做得很慢,成40分鐘,中間也有少少發脾氣,但很快穩定番,做左2小時包括少少改正,今日還有時間溫習少少英文,中文,比未吃藥差得遠, 第一日不敢開行油,所以佢練埋琴,由佢自由活動, 希望能keep 住.

(朋友話仔仔吃左藥,個腦轉數快左,講說話快左入正題,佢之前講野一大段說話,我聽完有時都吾知佢講咩,因為佢好鍾意用"之後" ,XXXX之後XXXX,XXXX之後XXXX,XXXX之後XXXX ,我成日都會聽完佢講野滿腦子之後,之後,....但中間D野就沒印象講左咩, 但很日發現佢講野清楚左,少左很多之後,之後,....)

lillymarie  加油!  發表於 13-2-22 08:22

Hi, 我個仔2歲8個月, 上親PLAYGROUP都周圍攪玩具.  唔肯坐定定聽故仔.  聽歌又唔跟住做動作.  只做有興趣個D-食茶點同畫畫.  呢排仲成日大聲講野(唔知佢講咩或重複講卡通片對白).  平時生活都算識表達自己想點.  Playgroup老師懷疑佢欠專注力及過度活躍, 如果搵私家睇, 佢睇唔睇咁細個?  

引用:+本帖最後由+cocokan2004+於+13-3-6+01:04+

原帖由 cocokan2004 於 13-03-06 發表

太早啦

for every one criticism, three positives must be given.

我仔剛4歲, 12月曾見過何醫生, 話6歲才能確診但初步睇仔有過動特徵(CAC已話係, 並排緊政府精神科14年1月), 唉~ 佢而家日日響學校大叫(K1), 一興奮就郁手郁腳打到同學仔, 剛完成2個社交小組課程, 日常生活有改善, 但在學內情況一樣, 何醫生上次話初次應診唔建議用葯, 叫我上完D課程睇下點先. 用葯我怕副作用, 我仔已是瘦仔, 又怕負擔唔到葯費, 唔考慮用葯又日日都怕學校打黎又話亞仔今日做左乜曳野.....壓力好大

請問你地小朋友每月葯費支出大概幾多?

(睇你地D POST真係一路睇一路流淚, 因為好有共鳴, 同朋友傾只能得一時的言語安慰....)

下學期開課差不多11日,頭幾天還好,功課頭幾天6-7樣,一放學吃飽飽便吃10MG (仔仔叫聰明豆)(之前吃5MG,沒投訴有不適,過完年假還肥左,但10MG 有時話肚吾舒服,好多肚風,一時又話沒胃口,一時又話後腦脹下脹,有點痛) ,嘩真糸勁!二小時完成,可惜....到二月尾開始每日8-9樣功課,開始默書,學校補課,功課不願做,拖拖拉拉,又三至四小時才完成,情緒又開始臭臭地,但好過之前發脾氣時拿個背脊對住我地,依家佢會發忟憎但會出聲講:(成日補補補,溫溫溫可吾可以吾補呀?)為由同佢講道理,老師要你補課,為你好,吾溫習默書吾及格,老師又要留堂,你想吾想呀? 佢發完一陣脾氣,都算肯去溫.

吾吃藥,佢把口真糸幾煩.佢DADDY 有時都頂佢不順,發忟憎,好彩我還頂得順,只要不是發爛渣,我就當自己去左森林動物園,不停有動物交嚮樂聽

今日運動會,諗住吾糸上課沒吃藥,結果被老師罰,事因:捉蜜蜂,但仔仔話吾糸捉,糸同學大叫有蜜蜂好驚,佢見隻蜜蜂糸地下佢用腳踩,結果被老師罰完都吾知做錯咩!(又要事後教育)

有D心淡,2014先見政府醫生,今日問老師會否為仔仔排安D咩支援,但聽落暫時沒有,老師話要收集文件交教育署,再等教署安排支援,吓咁有排到等, 到有安排都小四,唉!

真糸要好好考慮轉間淺D沒咁迫功課,默書的學校

都想問下,吃左藥上課都計半個月(DR.有個吃藥表比學校填),學校從未找家長傾過小朋友在學校情況,有經驗的家長,你地學校糸咪咁架?我約左15號覆診,我使吾使問學校拿回那份表交給DR.

回復 wingl410 的帖子

第一次用了2400連診金及60粒藥,姑娘講之後診金1200,藥另計,我約左3月15日覆診,先可以確定到

wingl410  咁真係好襟計...........  發表於 13-3-11 13:47

swk0201 發表於 13-3-6 23:41
下學期開課差不多11日,頭幾天還好,功課頭幾天6-7樣,一放學吃飽飽便吃10MG (仔仔叫聰明豆)(之前吃5MG,沒投訴 ...
其實ADHD不算是special educational needs, 主要問題是不專心,即使給多一點時間測考,幫助亦不大。老師可以做的:
安排小朋友坐在最前,不那麼容易受其他同學影响,老師又可以給他多點注視。
對字體的要求可放低一點,改正或者考慮做少些。

老師好少會主動聯絡家長,收到電話都未必是好事。反而家長可以多和老師溝通,例如當功課太多,要做到半夜,或許可跟老師商量一下,讓老師知道孩子不是懶不肯做,而是做得慢。看看老師會否考慮稍為減免一些功課,尤其是抄寫。我總覺得大部份的老師都想幫學生,只是好多時不知道學生在家的情況。

各位好,好久沒写我儿的情况了,一月三十一看了何醫生吃C字頭薬17mg写字快咗,二月七復診何醫生加到27mg开了兩星期,但過年時間混亂,只吃了三日,二十一日復診何醫生話想試真的27mg夠唔夠,一係吃埋手頭上的八日虊,一係开多一星期27mg三月七覆診.因仔三月十四开始考最後一次呈分,我选二月二十八再去,今次加到36mg仔完全沒副作用.溫書快咗,但中文評估跌到歷史新低七十幾,有的泄氣(我)二月十九在政府重測專注力,各項指標較弱,中下,去了油麻地排到2014十一月.

dobbybabie 發表於 13-3-8 19:01
各位好,好久沒写我儿的情况了,一月三十一看了何醫生吃C字頭薬17mg写字快咗,二月七復診何醫生加到27m ...
加油呀!短期會即時見到一些功效,但真正的改變可能是兩三年後。因為過去幾年孩子被ADHD影响,沒把要學的事學好。現在吃藥可專注,就會慢慢追上去。你囝囝吃藥沒副作用真是福氣呀!

就糸想減下功課量,或默書範圍縮窄,但老師說暫時沒有野可以做,現等教育署.

另回覆dobbybabie

有70幾分,也不錯,我個小朋友,唉!在家溫得好地地,心中估佢英默最少有7字頭,結果12分,下週二又默,我估死得更慘,呢二日自己發高燒,沒同他溫習,我打定輸數個位數,沒法剩番星期六,日,一,佢應該沒法三日溫得切.
,

那天我很泄氣因為覺得花了很多錢,但轉念又想他是一個會漏水的桶,正常的小朋友可能六年己装了八成滿的水,他邊學邊漏,可能才大半桶,吃藥可能令他漏少了水,或好彩开始不漏了,但都要時間装水啊,自己为什麼那麼短視,又打撃他的自信呢?連最親的人都沒鼓勵他,那還有人會義無反顧地令他健康成長吗?其實身邊很多例子都要一段長時間小朋友在学業上才突飛猛進的,家長在後面默默扶持.灌溉,大家努力加油!!!

有時告訴自己,努力一分便一分.还有要想办法邦他,就像数學,不是隨便找一本练习叫他做,就有好成绩,要找類似学校題型,由浅入深,一分一分地追,有時要自己出題,我覚得自己是超級秘書.

我都明白,佢是一個超級大水桶,二日前溫熟的字,二日後佢可能當它是陌路人,12分,我沒罵沒罰,只是心裡好失望好漏氣,付出努力為何如此,又怕老師又要罰留堂.
超級秘書,為女女小學時曾做過,但仔仔沒法這套,仔仔追功課,追默書,已沒太多時間針對性操題,更可竟中英數三科

swk0201 發表於 13-3-9 17:01

就糸想減下功課量,或默書範圍縮窄,但老師說暫時沒有野可以做,現等教育署.
老師那麼跟規矩呀!其實你小朋友不是已睇緊私家醫生?醫生的證明不行嗎?細細聲講,以前囝囝抄寫的功課,他寫三個我寫一個囉......

默書,你會唔會先預默一次?即是未溫書前先默一次,找出不懂的字,然後集中溫習那些字。咁樣好似快少少。
‹ 上一主題|下一主題