用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....
樓主: swk0201
go

迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣.... [複製鏈接]

回復 2bbma 的帖子

我2011年9月到交信, 無耐等電話, 直致2012年3月中見職業治療評估, 之間都又是無耐等電話. 2012年11月見心理學家, 2012年12月中做埋物理治療評估, 就排期政府精神科,唉!2014年8月呀個期,

但12月開始問題升級,我怕嚴重左,又吾知可以怎做,咁學校叫我約私院,但個期要去到2013年5月,中間又有問題出現,所以先去私家睇,之後.....咪發生後面的事件

個人意見:見心理學家時,除了帶學校功課,手册,成績表<---指家動作
               如有課外活動,看下佢地可吾可以寫信記下小朋友在上堂時的程況交比心理學家作參考
               因為我小朋友有上公文,及學琴,我有交到呢D活動的信,心理學家話很好,可以從多方面知道小朋友的情況
               跆拳我只口頭複述亞SIR話佢上堂的情況

我2012年11月去信CAC, 不久就叫我上去見姑娘, 帶咗手冊、默書、功課......跟住就叫我返屋企等電話

請問你話 "見職業治療評估", 係咪帶埋小朋友去, 會點評估, 咁係咪佢話有ADHD就即係有呀?

咁跟住見"心理學家"、"物理治療評估"又係做咩呢, 同之前"職業治療評估"有何分別?

唔好意思,我覺得好亂呀

咁你係邊度睇私家呀, 佢同你之前講O既咁多次評估有咩分別呀

回覆:2bbma 的帖子

我是在小兒2012年7月小一的健康檢查時同醫生講話我覺佢有呢個問題,佢就幫我排10月第一次見政府的心理學家,見完第一次後再排同年的12月做評估,評估後即日寫轉介信去醫院的兒童精神健康科排期見醫生,當我去交預約信時,同時再做了問卷及初步見了醫生,再排到2013年5月再返醫院覆診

2bbma 發表於 13-1-25 11:54
不好意思,請問你係邊度睇心理學家?心理學家係如何評做?
同點樣排政府?
...

我係政府睇的,記得當天9:00去到,入去見一見心理學家,之後佢就話要幫小朋友做評估,我就要填一份問卷,內容都係關於小朋友日常我行為,仔仔當天由9:30做到12:00,內容包括,智力同注專力的評估,推理問題.過程我不可參與,只在房門口等,問反仔仔點評估,佢話佢係用電腦作答WOR~~~

我而家都等緊睇精神科醫生,我真係希望佢可以幫到哥哥及我們一家,因對住一個ADHD既小朋友,真係好辛苦,每天醒來又開始作戰,好聲好氣,又唔會聽你講,係到要搞到大家都唔開心,佢先可以叫停一停.放學回來,咩都說不知道,手冊永遠都係欠功課,有時做咗又唔交,次次都話搵唔到,個書包有幾大咁都話搵唔到,叫佢做功課,溫書就一定頭痛,肚痛,急屎急尿,一個鐘推一個鐘,就算真係溫,都係拎住本書發夢,日日老師都打來投訴,講真,我真係覺自己都開始有情緒病,

我而家都等緊睇精神科醫生,我真係希望佢可以幫到哥哥及我們一家,因對住一個ADHD既小朋友,真係好辛苦,每天醒來又開始作戰,好聲好氣,又唔會聽你講,係到要搞到大家都唔開心,佢先可以叫停一停.放學回來,咩都說不知道,手冊永遠都係欠功課,有時做咗又唔交,次次都話搵唔到,個書包有幾大咁都話搵唔到,叫佢做功課,溫書就一定頭痛,肚痛,急屎急尿,一個鐘推一個鐘,就算真係溫,都係拎住本書發夢,日日老師都打來投訴,講真,我真係覺自己都開始有情緒病,

回復 swk0201 的帖子

請問可否pm Dr關的資料我啊?同埋有冇做埋測試評估等等?阿仔這兩日有冇吃藥?反應怎樣?我也很想看私家,因為阿仔六年班了.就快呈第三次分了.Thank

第一次先見姑娘,手册,默書.....作記錄(開file),同你一樣,
職業及物理評估,應該吾糸全部小朋友都要做,
糸我小朋友有些問題,我講左,佢地先安排
我小朋友可以平路行行下都PK,平行好似比同年差,教極都跳吾到繩,一下一下先得,拍波, 踢波都差人很多很多(吾好拿D勁人比), 生活上手腳有點不協調(紐毛巾成日都水滴滴,教左好耐,差不多見物理治療師時先有進步),但學校D野佢做到,老師曾經話佢絶對沒問題,沒有不協調,但行樓梯就成日跌水樽,撞到同學,老師話佢玩,所以都成日罰佢.

評估結果:職業---(小朋友同職業治療師做,家長不可觀看,只知有叫佢抄寫,詳細我吾清楚) 沒大問題,但抄寫速度於他的年齡範圍剛剛好合級,算是合級之中最慢那種,教了家長在家做一些訓練.
               物理----左邊手腳能力很強,有些運動體能比同年更強,左右合併沒問題(當日物理治療師會叫他做一些動作成個過程都用左個幾鐘,一邊做記錄,佢地有計分表), 但右邊很弱,要在家做一些訓練,(例如:測試單腳站立,我當時在場,我在心中幫他數,左邊由一數到六開始少少郁,右邊數到三以左搖右擺)

心理學家做評估:為小朋友做智力,專注力,過度活躍的測試,做轉介,(當日心理學家都話要藥物治療就要轉介過政府精神科),同家長單獨會面,傾下小朋友問題,之後又到小朋友單獨會面,做D抄寫,讀字,默字,玩下玩具之類從旁觀察,再計分計出評估結果

私家:我帶左報告及最新學校的信,寫比小朋友糸學校情況,醫生同我傾佢在家問題,之後又獨立同小朋友傾(醫生話佢大要獨立見)

心理學家做評估不會開藥,我理解心理學家主治心理情緒,用傾講方式

結論:學校做到吾等於沒問題,父母要留意佢日常生活,二者都要留意

回復 dobbybabie 的帖子

有星期五早上吃了半粒回校(佢番半日直至年假),老師話佢乖,但沒詳問,因剛吃藥,都要比多些時間老師去觀察
星期六早上吃了半粒回校上課, 沒有找老師, 下午三點吃了一粒, 呢粒就勁多好多,因上跆拳,平時上致中四,五師兄,下致K2
師弟,佢都聊人講野,成日比亞SIR 話多咀,多手多腳,我見他上左半堂,好叻沒多咀,下半堂我離開課室,亞SIR話佢比之前乖左好多,勁讚佢

星期日早上吃半粒,全程觀察,沒多咀,師兄唱歌,講笑,佢都沒答咀,只是很好笑時,佢先同大家笑下,沒笑到吾知自己做緊咩,
手腳也定左,沒亂搞野,但不肯是藥問題定佢見到最崇拜的師兄而有點緊張,平行力有點不好,留待下星期再觀念

下午沒吃藥,行為不算過分,有時小朋友都會有正常的百厭,可以接受
但晚上好地地就糸吾肯去練琴,有點脾氣,(當時自己都點火火地),最終佢都沒練,明天等佢放學,再試下傾傾

吃了三日藥,沒有副作問題出現,但佢本身有些不舒服,吃過敏藥,感到佢有點累

星期五第一次吃藥,佢有少少抗拒,後解釋及安撫佢一陣先肯吃,(當時醫生話呢隻叫聰明豆,但都算是藥,可以協助佢聰明D去控制自己)小朋友雖然小三但都很介意別人知佢吃藥,我就同佢講,吃聰明豆糸佢同醫生秘密,但媽媽擔心所以都會通知班主任,佢先吃,怎知一回校我交左信醫生信及交帶佢吃左半粒藥,怎知回校不到二小時在課外活動時,就有一位高年班的老師問佢糸咪今日開始吃藥,之後同他講了一些安慰叫他加油的說話,但小朋友回家好吾開心,佢覺得班主任講佢囉,為由又安撫他一輪

星期六返學順便解了下,原來那位老師日後都會幫手協調佢,班主任後來知佢好介意吃藥問題,答應以後會小心D字眼,會用聰明豆代替藥呢個字

日後如真的要吃藥而小朋友很介意,要同學校好好溝通,

回覆:迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....

可能我地一開始就解釋給囝囝知道他有甚麼病,他細細個已習慣有病就食藥,所以唔抗拒。

我吩咐佢不要同人講佢食藥,因為別人未必會明白理解。班主任我會通知,因為需要老師幫忙觀察食藥後的效果。不過,我囝囝食一日一次的藥,不需要學校餵藥,加上行為正常,老師好快已忘記囝囝的病。

for every one criticism, three positives must be given.

真是唔好意思見到你的留言才知你己覆我,Sorry非常感激我會打電話去問下.

SWK0201
"但抄寫速度於他的年齡範圍剛剛好合級,算是合級之中最慢那種,教了家長在家做一些訓練"
我個仔都好唔鐘意抄寫, 寫字又太用力, 咁有咩訓練可以幫到佢呀

我上星期見家長,同學校再傾過個仔,佢話今年無咗撥款去幫呢類小朋友
佢叫我地比封醫生信佢,由學校轉介會快好多喎

rainbow, 係呀,同佢地做功課温習真係好攞命呀,我覺得好大壓力,平日做功課都做到10點11點,想將啲温習攤開温都温唔到,結果又係要星期六日先温,每個星期咁作戰,真係好痛苦呀

上星期四在政府做評估時,見有本關於ADDH的書,都有提及他們写字慢,我仔都是合格比正常慢,醫生話是手小肌肉弱,但我識兩個手肌弱的仔同學,佢手肌弱不願写但要写就好快,我覺得我仔是腦輸出慢,好多熟悉的字他都會写錯,那本書另有提及遺尿問題,我仔今年六年班了,今年先聞唔到佢的睡褲有尿味.三,四年班仲有遗尿,你地小朋友有這問题嗎?

遺尿,沒有,他很N1班已介尿片,便便返學前以識通知大人帶佢廁所.

另外學校標籤問題,我又沒擔心,佢吾吃藥,沒去看醫生,學校都會標籤佢吾乖,壞學生,吾受教, 但依家標籤佢吃藥學生,以往問題,是自己控制吾到,不是壞不是不想受教.問題在於父母怎看.

我都有叫他吾想人知,可以不用告訴同學,好朋友,但老師要知道因為老師同媽咪要幫他,協助他做得更好

我细仔的中文老師仲叫我快的看私家和吃薬,(因為她做咗大仔的班主任兩年,非常喜愛大仔,愛屋及烏)一般老師都想佢地吃,因為好教的

引用:rainbow,+係呀,同佢地做功課温習真係好攞

原帖由 2bbma 於 13-01-28 發表
rainbow, 係呀,同佢地做功課温習真係好攞命呀,我覺得好大壓力,平日做功課都做到10點11點,想將啲温習攤 ...
係,學校又係D傳統學校,我仔班主任不體諒,把我仔仔標籤為曳學生,懶惰好在我仔生性樂觀,佢知班主任不喜歡他,但他說,不要緊,我做好自己law。

我己預約了醫生,但要二月七號先有.
‹ 上一主題|下一主題