用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....
go

迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣.... [複製鏈接]

幼稚園三年,老師總說他較為心散,多嘴,是個開心寶寶,但不像特殊要去專科check(佢糸活動教學),功課沒左右倒轉寫,6/9,B/D P/Q沒寫錯,學校話教署指引沒考試,沒默書,只有評估,評估成績不是太差,作為家長以為沒事,男仔貪玩些,
在家可以坐定看書可以30min 坐定定玩Puzzle還要很細塊那種,成日行行下跌倒,以為佢(論盡)

上小一問題來,字好羞,成日駁筆,中國的國外匡成日寫得吾長,又要添長,口字部由底寫反轉頭,筆順問題,文具成日吾見,好彩過幾日又尋回,吾好彩石沉大海,為左佢,好似開文具店,每樣文具多備一些在家, 手册成日抄少左或白雪雪隻字不寫,
問佢總說忘記寫,上課老師話多嘴,但ok可以接受佢吾糸好差,在班中差過佢的同學還有, 默書溫完又吾記呢個字點寫那個字點寫,why?5+3=9,3+6=10,2+7=8 ,2字反方向寫,6/9,B/D P/Q,掉轉, girl口串左j i r l  ,Jelly 口串左 G e ll y 以上問題耐吾耐又發生,不是每日每次,但都有同學校傾,老師話會交名比教署做小一那個識別驗查,多次追問幾時做,學校話教署未派人來,每間小學是排隊等專家來的,但結果放暑假前再追問幾時做,才知已完結,沒我小朋友份,話佢吾糸好差.唉!
自行找家庭醫生寫紙去兒童體能智力測驗中心排期, 小二開學問題越來越密,越來越多,成績可以十幾分,多些時間溫可以8,9字頭,中文字仍很多學過又忘記默吾出,但抄寫都算ok,幫他報公文數英文要由K2,3 Level 開始,經過多月每天1+1,1+8不停做,加數總算穏定, 5+3不再出現=6/=7/=9, 但見他好慘,學校功課溫習,公文功課,但10個月開始見他hea 住又來亂做一通, 但問他他是懂計, 再加上學校已教乘數,同公文距離太遠,為由取消公文,手册,文具,功課跟少一陣都吾得,為一好彩,佢懂執書包,一星期少帶一本半本書都會出現, 但回到學校同在家差很遠, 昨晚同佢跟死神博鬥才完成的功課,佢總會有一兩樣沒拿出來交,明明書包有的課本手册,上課時又話吾見左,被老師登記要扣積分(操行奬賞),考試要思考多字如作文作句尤其是看圖作句,數學文字題 ,改卷老師很舒服,只需一個大交叉,因為佢又在那part 交白卷. 差不多小二完結,程況好像有點改善,少左跌倒,交白卷題數少左,手册寫得好左少少,吾知糸咪有關學左跆拳,亞Sir 話初初上半年佢好似咩都做吾明做吾到sir好簡單要求只會多嘴多手多腳,大至中三,四師兄,細至k2佢都岩咀型形去傾,但在暑假發現佢進步很多,很多動作做得很好,自己也發現他其他方面有進步左.

小三開學後安排到見心理學家,職業,物理治療檢查, 不是確診,報告結果是帶有專注力不足及過度活躍,心理學家口頭說:(抄寫讀沒問題但識的字比同年小朋友差左少少,因在默字時發現但不在報告列他是讀寫障礙), 物理:手腳協調較同年弱
但某些比同年更強,只需在家自行幫佢練習,職業:寫字速度剛剛好達標,執筆有少少問題,職業治療師教左二個訓練回家自行練習,
但小三開學到依家,小朋友問題出現轉變,行為情緒,很掛心,佢又返回交白卷拒做堂課,測驗,很易發怒,本排緊政府專科2014年年中,等不切,已約私家5月到,但上星期問題又好像更嚴重,老師話佢有上課時是戶動或有興趣課題,佢可以好專心及積極,但在家溫習佢個心好似左關門那樣,只肯看及讀課文,不肯用紙抄或默,每一次讀都會很快遊雲,或坐坐下睡著了,要佢默即時話吾想默,好忟,就算坐下默吾到幾隻字,你吾叫佢訓到口水到流埋, 同佢傾佢誠應吾想見到D中文字,吾糸真糸好倦,但佢自己吾知訓左,佢仲問反我媽咪我訓著左咩我幾時訓左? 佢最近偷左家中錢回校買野吃,佢話知吾岩,但又好想買,所以最後沒拿反出來而帶左反學買食物.

從老師口中得知同班小朋友因同佢經常有爭吵,(佢吾會出手出腳搞人,得把口那種,在課堂佢吾專心的時條都糸自搞文具不會離位周圍跑),同學不是做到好明顯,但有些都對他避之則吉,聽到好心痛,

其實佢糸專注力不足會有這些程況?究竟佢需要藥物幫佢定糸行為治療?  好擔心,佢以前咩都肯做雖然做得慢,做得吾糸好好,但總算肯做,但依家佢關門逃避抗拒

下星期另預了私家精神科,好迷茫,心理or 精神科岩佢, 也覺得好吾開心,浪廢好多時間,學校話沒事,但依家發展到咁.....
   21    0    1    0

我大囝以前都好怕中文,每日放學一想到要做中文功課就發脾氣,先哭半個鐘。佢睇死自己要做好耐先做得完功課。未開始已怕咗先。

我記得當年,係叫佢做哂所有容易的功課先,到中文功課時,例如抄生字,會用計時器去計下佢寫一個詞語要用幾多時間,做到好似玩咁,讓佢挑戰自己,睇下下一個詞語會唔會寫得快些。

我囝囝小肌肉慢咗兩年,空間感又差,所以寫中文字好困難。所以我盡量唔使佢寫,亦唔改他的字體。改只改那些錯得好離譜的。

我知道佢好怕寫字,所以盡量想一些唔使寫的方法和他溫習。

你囝囝坐坐下會瞓著,咁佢其實真係好攰。大人唔夠瞓心情都會好差,小朋友亦一樣。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

吾糸倦,佢糸逃避,三年班剛開學佢就每次做中文科就糸邊做邊哦,吾想寫,點解要抄咁多要寫咁多,有人幫我寫D,我會做得快D
到近十二月中開始玩逃避,在家不論何時,就算是早上睡醒二小時內叫佢抄寫中文就咁,在堂上作文,一糸發脾氣話吾識做,一糸又周遊列國,作吾晒,堂上訓就應該不夠膽,因為老師有講佢問題,但從沒提及堂上睡覺

回覆:迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....

咁真是困難了!有無試過將中文功課分開做?即是做一陣中, 一陣英,一陣中,又一陣數咁。難易難易咁。

佢已有抗拒情緒,不宜硬碰。都是想幫他罷了。

for every one criticism, three positives must be given.

其實,我有retalin 10mg 在手,但因開藥的醫生我對他沒信心,不敢比小朋友吃,因為小朋友自小睇開呢位醫生,發生連串問題後,見他掛著社區精神醫學深造文憑,以為可以幫到我,預約時姑娘話醫生會做評估,但見醫生時醫生沒做,只叫我拿出做左的報告給他看,之後又話我管教問題,小朋友沒病沒藥吃,我話學校和我很擔心佢情緒,佢又話試下,應該可以幫到小朋友,一邊講一邊寫病歷表,我主動問佢糸咪要吃藥,吃左我要留意佢D咩,DR.話吾使沒特別,我心在估糸咪開專注力藥,我又問有沒有副作用.DR.好明確話沒有,我又問專注力藥,糸咪心臟有事吾吃得,我懷疑家族有心臟問題,吾肯定小朋友有沒有問題,DR.就答咁遲D安排心臟超聲波比小朋友.但由此至終佢都沒講藥名,但有教點樣吃早上7:00半粒,下午5:00半粒
比錢一看真的是自己猜那隻藥Retalin
但DR整個過程沒為小朋友磅重,度高,量血壓...就算有記錄都是二,三年前,平時是看傷風感冒,所以磅吾磅重都沒多重視,但今次總覺好兒戲,不是抗拒吃藥,而是DR.比吾到信心我去吃呢粒藥,唉!

回復 lillymarie 的帖子

多謝你先,其實咩八寶都出晒,打罵氹奬講道理讚傾計鼓勵,行得通一兩日又打回原形,最慘依家考試途中,已知二科又有交白卷程況,中文寫作吾作,數學文字題20分空白吾做,下星期還有二科要考英文及常識,我已放棄,吾迫佢溫啦,常識又是中文字,我好怕佢依家只是落閘關門,還未到上鎖地步,再迫上埋鎖,都吾知有沒有得救,為由自己生悶氣自己忟,今次考試預了抱蛋

我囝以前睇兒童精神科何醫生,但唔平,第一次要$1800, 後來一個月一次要仟二, 三元連藥。

阿囝食咗藥後脫胎換骨。

我囝情況和你囝都很相似,小四在私家醫生確認是adhd, 跟隨是食藥,再交確認adhd的(證明信)向學校申請功課及測考調適(減半), 放學後在補習社做功課, 補習老師很夾他, 做完功課才回家, 沒有了跟功課及溫習壓力, 關係才慢慢改善.

加油呀,永不放棄, 總有出路的
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

其實我的處境不會比你好,由幼稚園開始巳有投訴,上年已去政府做評估,但只說他有專注力弱,而且還說不用跟進,我仍是每天嘔心瀝血、出盡法寶想辦法去改變這個衝動、行為情緒都不受控制的過動兒,情況時好時壊,我的兒子剛上小一,就不斷被投訴,在校坐不定,騷擾同學,最近還打架,今天跟同學講粗口,我不知他從那兒學,在家打工人姐姐,我的情緒巳崩潰嚴重,今天激氣到一度難以呼吸,我以為自己要死了,但我對自己說我不能有事的,我要撐住,其實我兒子還生活於一個單親家庭,由他一歲開始我便擔起這個擔子,除了工作外,所有時間都陪他,這條路對我來說巳經是很難行,現在還要這樣。靜了下來,偷偷哭了一大場,現在倘算平靜了些,看完你的事情,提醒我不能再等了,我已約了期帶他見私家精神科醫生,我願意把積蓄奉獻出來換取一個希望。Sorry!我說得太多了。
大家一起努力吧!

我也是先到政府做評估,也只說專注力弱,(我覺得政府不是很嚴重的話, 不會說是adhd, 冇甘多資源呀) 但我要求再排再跟進,一邊看私家醫生, 約一年半後終於可以排到政府精神科了, 平好多的,每次只需60元,  所開的藥也是一樣的, 所以不要放棄, 我冇能力長期看私家呀
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

回復 mousely 的帖子

我原意都是等政府,初初都覺不是很嚴重很差,做評估前也見他在某方面有進步,以為自己可以幫到佢,心理學家也說他只是帶有專注力不足及過度活躍,不是確診, 將來發展下去會有二條路,1.人長大控制力越強,加上適當幫助佢,呢D問題可能會消失,2. (如沒適當幫助吾理佢)再大D可能程度更嚴重.

我家也不是很富有,但呢一刻,佢好多問題,好似老師話吾覺佢要吃藥,佢上有興趣,吾使坐定定深入思考沉悶的課堂時可以表現很好.(老師每天每堂不是專為我兒而設,功課考試默書堂課人人都要交),所以我等吾切,為由邊私家邊等政府
呢幾日我放棄,因為考試我沒法一天半天就可以幫他溫晒考試的內容,尤其是要佢識內容再自行寫番出來,迫佢佢又如此逃避,星期五放學後,我完全沒同他溫習,等見了醫生再算, 可能呢幾日我咁做或許不正確,但我吾想因我迫佢而令佢更反抗,
佢把口答就咩都識答,但寫吾出D答案(文字問題),如溫習就要迫寫字

其實,我寫出來仔仔的事,也希望不要像我咁遲先找醫生跟進

醒目開學勳章

孩子有問題真的苦了父母,如果父母已接受小朋友學業成績不太好,父母可主動同學校傾傾在功課上作一些調整,以減少小朋友的壓力,當然默書考試為了公平一定不會有調整,但父母可自己調整,就是只同他溫習某一部份,如果這部份默書/考試都做對了,就認同他的努力,給予獎勵。
小朋友一但失去學習動機,就會衍生其他問題,所以現在最重要是幫他在學習上取得自信。

楼主,睇到你仔同我仔情況好似,今年一月被心理學家評為ADHD,在醫院排期排到今年5月見醫生,學校考試,評估一百分(四科加埋),閱讀理解,文字題,作文全部唔做,交白卷,,上堂自說自笑,破壞秩序,唱歌,不做堂課,不寫手册,上堂夢游,日日欠交,唉…真係好痛苦

樓主, 我小朋友而家小三, 佢情況雖然無你小朋友咁嚴重~ 但係起碼有一樣地方就係 好多咀, 好鍾意駁咀, 冇耐性, 好鬼死心急, 同埋坐係位冇野俾佢做, 就一定會攪自己D野~~ 星期六做功課可以做足一日的!!!

學校都唔覺佢有問題架~~ 覺得佢比較好動D唧~ 加上成績唔錯, 所以令老師們更加唔覺有問題, 但係其實我係屋企係花左好多功夫

我係小一時, 已經覺得唔對路, 小二一開學我就到左極限, 捉左佢去睇私家醫生, 確定左係ADHD+對抗性反抗症...直接食藥~

我只可以話, 食左藥後真係易教好多.....好明顯藥力生效時真係入腦, 同埋爽手!!! 藥力一過, 就會打回原形, 想藥力散時情況冇咁差, 就要靠平時調較好生活習慣 (即係行為治療). 全家一起努力, 過左一段時間一定會見到成效架!!

經過呢年幾食藥既幫助, 我小朋友明顯好左好多.....除左行為上, 能力上都強左好多...唔係講笑, 或者去讚小朋友, 但係佢真係可以拎到好多獎狀返黎啦~~

雖然老師都有講, 佢仍然係冇咩耐性, 上堂佢做晒野齋等同學做時, 都係一定會攪自己野. 但係老師明白到佢有呢個病係咁, 所以講好左條件, 係唔影響其他人情況下, 係可以俾佢自由活動的~~~ 一叫收野, 佢就要馬上回魂~~
變左佢攞正牌, 快手做好野, 係可以畫下公仔咁架~~~

老師都有同我傾過, 覺得我小朋友情況OK, 其實可以試下唔食藥, 問我打算俾佢食到幾時...我就話, 只要佢唔食藥時, 都可以正常時間完成功課, 我就可以唔俾佢食~~ 不過暫時都係未得~~ 唔食藥做功課, 屋企會變左人間地獄的!!!!!!

各位ADHD既父母~~ 加油啦~~~ 大家都打緊一場唔知幾時到終點既仗~~~
但係小朋友真係睇我地點幫佢架啦!!!!

回復 faye525 的帖子

多謝意見

心同感受,地獄<----很貼切

老師都話佢吾似好嚴重到要吃藥,但很擔心他的情緒問題,老師沒看到家長在家的辛苦及付出的努力呢!

明天見DR. 我都作好心理準備食藥加行為治療, Daddy 抗拒吃藥,但我頂不順, 跟功課溫習,又要處理佢情緒脾氣, 家裡還有位大小姐又吾生性,下下同個細佬計較.

另外 回復Rainbow : 之前佢成績不過不失, 佢學校中,英文科卷分三part 考,1. 語文 2.閱讀及寫作 3. 默書 ,每次閱讀寫作總有部份是空白,因此呢part多數吾合級(50-56分到),但三part總分300佢取得約180-210 ,科目上是合級.
但今次考試已知英文科創新高 約110/300, 中文科更加吾使諗. 佢今次吾糸吾識,而是放棄交白卷,看過題目,十分肯定佢識都吾做.同佢傾過佢都坦白說是有少少不想做,所以可能做做下又搞文具又去夢遊中.

今日佢自己講,老師搬走了他的桌子,換了另一張給他,佢有少少講得不清楚,但估計是又亂七八槽,老師免得佢在堂上浪費時間去收拾,轉張桌子只許他放一枝筆一舊擦膠. 明天接放學要同老師了解下先, 最怕佢當時又發顛玩情緒,老師才如此做法

rainbow*~ 發表於 13-1-21 00:20
楼主,睇到你仔同我仔情況好似,今年一月被心理學家評為ADHD,在醫院排期排到今年5月見醫生,學校考試,評估 ...
不好意思,請問你係邊度睇心理學家?心理學家係如何評做?
同點樣排政府?

回復 2bbma 的帖子

我先經小朋友睇開醫生寫介紹信,自行到兒童體力測驗中心排期,佢地就一步步安排心理學家,職業治療師,物理治療師做有關我小朋友的評估
私家好似吾可以在這兒公開,你可以上網跟據你區找精神科的醫生做評估,但最好有注明醫生有修讀兒童精神心理的醫生,因為是兒科醫生比我意見

我都排期睇政府CAC, 但係唔知要等幾耐, 無晒聲氣咁, 都睇左私家, 情況同你一樣,都係楂住果隻葯, 都係對個醫生無咩信心, 唔係好想比佢食, 但係又唔知可以點幫佢

我見rainbow 好快(4個月)就排到期評估,想知佢係邊度排同點排法

因為e+日日都作戰,學校又無支援,好辛苦

昨天終見了關醫生,個心鬆了很多
用了二個多鐘,醫生很細心,同小朋友私下傾,又同家長傾,藥物也很詳細講解,對家長也提出如何管教方法,比了些建議
之前擔心小朋友用藥問題,醫生不是無令兩可那種,而是肯定作答,也會解釋肯定原因,解決左我心中疑問
所以我都好安心,由今早開始比半粒藥比小朋友試下反應,如沒問題,可升致一粒,
醫生也很細心交代,因有長期假,家長可選期假不給藥,亦可選過年後回校才正式吃,所以藥可能夠用到下一次到醫院才再見他,但如不夠,或試藥過程有問題,再致回診所約期,又比了二份記錄表給我和學校,用作記錄小朋友吃了藥後的反應,如有問題,就帶回表格,再約期見醫生

好老實同上次那位醫生差得遠,他會主動講解藥物分別給家長選擇和小朋友的依家的問題比家長知,比到家長感覺安心,有事醫生會跟進

我都排緊政府cac, 唔知要等幾耐

係私家就話佢ADHD, 食葯,

睇理大話佢ADD, 要感統治療,

我見rainbow 好快, 4個月就排到期, 想請問佢係點途排法
‹ 上一主題|下一主題