用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 一歲bb發展問題(評估完啦!!!)
樓主: lazywife
go

一歲bb發展問題(評估完啦!!!) [複製鏈接]

加油呀!

回覆:一歲bb發展問題(見左姑娘了)

BB之前病左、依家好番d,但唔肯食糊仔、變到好瘦、我又要開始擔心佢呢樣野、希望之後會好d,同佢了解左附近社區既幼兒服務、不过要排隊報名、希望到時排到!

回復 lazywife 的帖子

我BB之前病完之後都食少咗好多奶,而且又好似唔記得哂訓練學d嘢。不過唔好擔心,只要佢身體ok,佢好快會回復狀態㗎啦!

回覆:Hopesforlife 的帖子

衰仔肯食粥啦!好開心、行得愈來愈好、只係仍然唔識講、我有信心再做埋訓練會好更多!好希望可以每次都同大家分享佢既進步、係其他人眼中輕而易舉既事、佢地都係大躍進、大家努力!

見到你仔仔進步,好開心。我小朋友都有見過佢自己翻身,不過佢對手唔叻,所以未完全ok。坐都重係比較差,軟林林,我同佢都會繼續努力!

又過一個月啦...BB有大進步...可以每日食到三餐粥仔..雖然半碗左右..但都好滿意..
BB依家已經行得十分之好...平衡,坐低,跌低全部都好自然..唔再論盡啦...仲有幾樣野令我好開心
1)問佢燈燈..爸爸媽媽..會識得指...會望向正確方向
2)識拍手掌..自己做到某D事會開心笑同拍手...
3)今晚終於見佢識拜拜..真係手開合果隻...同埋有意識對正確既人...
4)成日發出聲音...雖然仍然唔知佢講咩...但總比無聲好..
5)教佢玩玩具..會自己學識左再玩...
6)好喜歡同家姐追逐..會因家姐搶野而唔開心喊....證明佢係好想同人玩...

呢幾樣野已經令我好驚喜....希望再過幾個月語言追到..同埋唔好成日病..呢D天氣好討厭..BB抵抗力差...好心痛....

回覆:一歲bb發展問題(好開心,有進步)

又識多一樣野、識用學習杯啜水飲啦!之前教極都唔識、呢幾日工人成日整個誇張啜水既表情俾bb睇、突然間識左!、同埋提提大家、一有時間就按下bb手腳關接位、大小腿繃緊肌肉、可以令佢行得好d,無咁論盡!

回覆:lazywife 的帖子

按摩肌肉係好有用 物理治療師都鼓勵按多d
我仔都按左3年

好開心、二月見完姑娘、今個月終於可以見醫生評估啦、歷時四個月多d,我果時仲以為要等好耐、希望結果不太差!

評估完畢、整體太約遲半年左右、情緒差、影響學習、不太專注、半年後覆診、建議上職業治療playgroup,希望追得番!

‹ 上一主題|下一主題