用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 一歲bb發展問題(評估完啦!!!)
go

一歲bb發展問題(評估完啦!!!)

我個仔滿一歲、只愛飲奶、對其他食物完全抗拒、會嘔番出黎、認知上有如幾個月既bb,完全唔識任何指示、下星期見健康院、應該點同姑娘要求轉介評估?我好擔心

回覆:lazywife 的帖子

照直講你睇到既野,姑娘亦會做測試,如果明顯問題,姑娘實會轉介,但如果小朋友免強pass到測試又差d,姑娘就會話留意住先,歲半再睇下點。我當時就係咁,但我相信自己既觀察,要求姑娘轉介去醫院睇兒科醫生,做詳細檢查。我記得當時姑娘唔太肯。我就堅持:我由阿仔6個月已經覺得有d野,而家阿仔1歲都未坐得穩,唔好話企,我真係好擔心呀(肉緊d).
跟住就轉介左喇。

回覆:一歲bb發展問題

感謝你回應、我都係明顯見到個囝有問題、我已經寄左表去邁步、打算預約做評估、想問下係咪一樣可以轉介政府cac嫁、同埋同健康院轉介係咪可以同時進行?唔該曬!

引用:感謝你回應、我都係明顯見到個囝有問題、我

原帖由 lazywife 於 13-01-18 發表
感謝你回應、我都係明顯見到個囝有問題、我已經寄左表去邁步、打算預約做評估、想問下係咪一樣可以轉介政府 ...
邁步有心理學家,佢可以做轉介,做完評估,幾日就會將評估報告fax去政府相關部門排服務,但貴囉,但時間上係值得的。
同一時間等見醫院體能智力中心姑娘,再等6-9個月見醫生,再安排排服務。

我已經約好左明天做評估、好緊張、希望情況唔係太差

很明白你心情。不用擔心。你好叻已找到方便幫仔仔。祝福你!

我有信心面對\只是我老公到依家都唔知、因為我好驚佢反應e打算明天評估完先講、健康院話佢发展正常、好矛盾

加油呀媽媽!希望一切順利!

終於評估完、俾左轉介信我、我頭先約左下個月見姑娘交文件、整個評估过程好順利、亦都學左好多技巧、而bb情況係社交同感统問題、大肌肉好緊、小肌肉正常、算踏出左第一步!'

之後"對症下藥",配合治療師一齊做訓練,小朋友好快追返。

我依家應該揾咩訓練佢、除左學左d技巧係屋企訓練佢之外、我睇過協康果d,好貴又唔知是否適合、step分店又離我好遠、超唔方便、係等見政府醫生呢半年、可以做d咩?

回覆:methy 的帖子

麻煩你、可否提供一些屯門區做訓練既機構俾我、協康好遠、step更遠、我自己又揾唔到

我囝囝未做評估,但我已開始帶佢做訓練。在領思做PT,協康做OT,其實真係幾貴!下星期會照腦超聲波,其實都好擔心!不過我知道我要堅強D,去應付!大家加油!希望大家dB都會快d進步!

回覆:Hopesforlife 的帖子

我只希望真係揾到幫到佢既訓練、我想努力d睇多d評價、唔希望揾錯左、拖慢佢、評估結果主要係話佢感統同社交溝通問題、建議揾職業治療師、但又無叫我揾言語治療師、唔知道係咪要揾埋?我今個月中見姑娘、再問下方向!我相信我們孩子只係慢d,唔係唔得、愈早訓練一定追得番

前幾日見左姑娘、好nice,問左一連串bb生活上既習慣同情況、之後就話要等半年至九個月先有得見醫生、係呢段等待的時間、我要積極努力揾訓練俾bb

回覆:一歲bb發展問題(見左姑娘了)

如果要屯門區的話,我見過蝴蝶邨東華三院雷XX好似有感統班,亦有言語治療師,我未試過這些班,未知質素如何,你可去問一問先。

另外,良景協康有「青蔥計劃」,屬私人自負盈虧性質,好似無OT, 但有「幼兒家居訓練」。水邊圍協康和海富協康好似有感統訓練班,你上網站查下。

仲有,井財街基督教服務處好似有一個叫「心橋」的服務,可能有單對單OT.

希望資料幫到你。

:-P :-D :-) ;-)

回覆:happybigbear 的帖子

我都去过蝴蝶邨果度、不过因位置太唔方便、應該唔考慮、反而良景我揾日親自去了解一下、比較方便、好感激你分享、我應該會由幼兒訓練著手e因為bb太細、其他專業訓練唔太適合!

今日打左去良景協康、排左伴我同行、姑娘話要等半年至一年左右、因為bb始終細、好難話揾言語治療師呢種專業訓練、呢種小組形式最適合、不过我都會再揾其他受佢咁細玩既訓練!

好興奮同大家講:我bb肯食奶之外既野啦、一個星期前開始、肯食三匙以上米糊、唔再嘔番出番、呢兩日更加可以一曰食三餐米糊、有時仲肯食幾啖粥仔、唔再嘔!同埋、工人持續同佢按摩手腳e已經可行到好幾步、無以前行得咁論盡、認知上面終於講第一句話·係奶奶、佢肚餓會叫奶奶!希望愈來愈進步!

加油!!