用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89網 數據
go

89網 數據 [複製鏈接]

有時靠估,都好難知邊間好D,所以我就收集咗幾間小學的升中數據,計咗升band1中學的%,結果都有D意外,可以和大家分享吓:
(第一個%是不包括胡忠的band1%, 第二個是計入胡忠的%)

主風:50% / 52% (總人數=163,非130)
禧年:42% / 52%
循道:41% / 44%
雨川:??
莊啟程:39% / 52%
靈糧:??
陳元喜:42% / 46%

原來成績特別好的只有主風,而其他有名的六間,成績分別原來不大。
所以如果有私校包底,相信都唔洗多想,可放主風第一。如果無私校,考慮禧年或雨川第一,機會應該不錯(因為很多人都揀主風和循道第一)

希望以上資料能幫到大家。(由於數據較多,如有錯灟,敬請原諒)
   1    0    0    0

多謝分享

循道屬循理會而且有沙循 backup,頭幾十名都升到,所以幾著數。
主風的教會 SKH 出面都有 TST/LKM ,升中有d著數掛~
反而禧年近年進步好快,上位得唔錯,真係看到成績得來不易。
莊啟程憑住咁既資源,有咁既成績,已交足功課。但佢校舍環境的確有 d 趕客,入讀要有心理準備。
雨川實為莊啟程的下午校,舊年升中情況好象一個謎,希望今年能透明一點。
band1 也有高下之分,有些把區內直G英中也納入計算,有取巧之嫌。但能考出去如 QC/SPCC/HY,這些都是 top 的學生才能考到的。胡中主收 b2a 生,沙田 b1 位足夠,若不是邊緣人,未必需要選胡中的,所以我覺得胡中應屬 b2a。

回覆:pineapple0983 的帖子

Band1%是我從學校列出的校名及數字計出,所以指的是band1中學,並不包括band2A的直資英中,e.g.德信。由於那些%是從校名得出而不是小學提供的英中%,所以不存在學校取考。

由於胡忠有band1及band2生,所以在上面的%也分了包括及不包括胡忠的%。
另外由於陳元喜的數據年份的小六只有一班28人,sample 太細,所以只作小小參考。不過沙田的陳元喜的確是間不錯的小學,是不選第一就入不到那些。

至於主風和循道的有關中學,有一些數字可以讓大家參考:
主風->曾肇添(band1A) +林裘謀 : 29 / 163 = 17.8% 升讀
循道->沙循(band1B) : 19 / 154 = 12.3% 升讀

引用:有時靠估,都好難知邊間好D,所以我就收集

原帖由 onepiece 於 13-01-17 發表
有時靠估,都好難知邊間好D,所以我就收集咗幾間小學的升中數據,計咗升band1中學的%,結果都有D意外,可以 ...
Good樓主好好,幫咗個大忙,thanks thanks...
馬主和馬循,兩間都好好。

回復 onepiece 的帖子

主風的數據有誤, 剛上年畢業的學生是有163 (校網只寫出130人的派位成績)!

nat_tsangyy 發表於 13-1-18 14:43

主風的數據有誤, 剛上年畢業的學生是有163 (校網只寫出130人的派位成績)!
Oh! 中招添!多謝資料提供。數字已update, 這樣就和我以往心目中的估計較接近了。

其實, 我自己都有做些數據, 但只計算到主風約47% (不計胡忠)!
當然我相信自己計的不是100%準確!

雨川都好像有數據.

http://www.plkrps.edu.hk/it-scho ... p;nocache1358494206

回復 nat_tsangyy 的帖子

不要緊,可以對吓數,就知會不會在band1的定義或計算有出入,因為數字多,很易錯。我是用這裏2010年band去define 的。
區外:5
Band1A+1B: 62
Babd1C : 14 (五旬節、鄭榮之、郭得勝)
共 : 81 / 163 = 49.7%

引用:雨川都好像有數據.+http://www.plkrps.edu.

原帖由 palauhk 於 13-01-18 發表
雨川都好像有數據.

http://www.plkrps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=149&mode=pu ...
這些首志願%,我之前也看過。不過由於沒有就讀個別中學的實際人數,所以無法計出升讀band1中學的%,所以無法跟其他學校作實質比較。

pineapple0983  問校長,她也是答這些...沒有更具體的了....所以我說這校的成績像謎一樣~  發表於 13-1-18 19:33

點解冇人講揀泰伯呀? 我朋友個仔係泰伯讀, 佢地課程好深架, 讀快半年既書, 朋友話上年升中入到BAND 1 比率好高喎.  唔錯既學校黎架....

SY_Joanne  佢開得二班咋喎! 有咁勁?!   發表於 13-1-18 23:07
pineapple0983  可以講多d 嗎?e間好易入的,可能係寶都未定......  發表於 13-1-18 19:31

引用:點解冇人講揀泰伯呀?+我朋友個仔係泰伯讀,+

原帖由 廷廷媽 於 13-01-18 發表
點解冇人講揀泰伯呀? 我朋友個仔係泰伯讀, 佢地課程好深架, 讀快半年既書, 朋友話上年升中入到BAND 1 比率 ...

Check 過泰伯的資料,學校透明度ok. 有過去三年入讀中學資料,不過就無確實總人數,以校內期他資料估計,三年總畢業生約178人。那麼band1% 是28% (不包括胡忠),35%(包括胡忠)。

回復 廷廷媽 的帖子

佢係開兩班, 一班仲得十幾個人, 我諗佢而家想搞到間學校好勁, 所以課程勁深, 常識竟然用英文教, 由於少人, 所以資源充足.

廷廷媽 發表於 13-1-21 10:11
回復 廷廷媽 的帖子

佢係開兩班, 一班仲得十幾個人, 我諗佢而家想搞到間學校好勁, 所以課程勁深, 常識竟然 ...
咁我明佢想點啦.......唉.....thx
下面純陽好似好 d 喎,起碼佢的升中成績都嚇得下人喎;一樣唔太谷,又方便,又易入,又唔怕殺校,設施又好;連前特首都要去打下棒球.......
你看她的周年報告,表面看都OK架。佢有d校友仲好勁架!

pineapple0983 發表於 13-1-21 10:44
咁我明佢想點啦.......唉.....thx
下面純陽好似好 d 喎,起碼佢的升中成績都嚇得下人喎;一樣唔太谷,又方 ...

其實我覺得佢几好,但一听到"道教"就有啲驚,好陌生

viotior 發表於 13-1-21 15:23
其實我覺得佢几好,但一听到"道教"就有啲驚,好陌生

你緊係得d疆屍電影太多,唔係逢道教(學校)都係教起壇作法、茅山符、趕屍 ed 架!
其實好多學校都有宗教背景的.........唔通讀佛教小學就一定要食齋/剃頭咩?
我並非推 e 間,只不過見有人建議同鄉會泰伯,既然要選冷校,我舉另一例子比較下而已~

引用:回復+廷廷媽+的帖子 佢係開兩班,+一班仲得

原帖由 廷廷媽 於 13-01-21 發表
回復 廷廷媽 的帖子

佢係開兩班, 一班仲得十幾個人, 我諗佢而家想搞到間學校好勁, 所以課程勁深, 常識竟然 ...
我都唔明白點解常識1本中,1本英。"r"曬頭,d生字深到無朋友。
呢個89網hit的大把人爭,開成4-5班,唔hit的請都唔肯去讀,每年得1-2班開。可悲!!

引用:Quote:原帖由+廷廷媽+於+13-01-21+發表回復

原帖由 ahmaymay 於 13-01-23 發表
我都唔明白點解常識1本中,1本英。"r"曬頭,d生字深到無朋友。
呢個89網hit的大把人爭,開成4-5班,唔hit ...
這個區很有趣,位多個人,以上年為例,統一區內派出約450個位,但統一可派的位卻有約750個,足足有派出位的1.5倍,估計今年約會派出500~550個位。
那幾間只能開一二班,主要是因為區內學生小,其實質素不是真的那麼差:

陳元喜:band1%有40%以上,沙田的陳元喜是不放第一派不到的。
泰伯:會show升中數字,每年約有10%入沙官,計埋胡忠,band1%都有35%,算可接受,校舍都有5000平方米。
純陽:校舍超過10000平方米,又在巿中心海邊,如計返每人平均呎數,真係大到你唔信(haha)。
聖諾瑟:天主教學校,只是校舍較弱。
信義:唔識,no comment。

我不是推介那幾間,只是想説,這區的小學不是很多人想像的那麼差,很多也是千禧校舍,面積和設施都不錯,比起沙田或巿區一些只有1300~2500平方米的校舍已好很多。而派入那5間的機會率也不到4分之一。比起北區只有3分一多些的人能派回原區,我們不是已很幸福嗎....

‹ 上一主題|下一主題