用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
樓主: sp3014
go

SFA vs KTS

引用:Quote:gigayan+發表於+13-1-18+14:28+面試

原帖由 四隻貓 於 13-01-18 發表
我都留意到同樣情況. SFA 學生在老師面前非常小心.
KTS open day 所見, 學生跟老師非常友好, 學生比較自然 ...
而家啲小朋友,大多天不怕地不怕,老師都唔怕,我就真係怕.

gigayan  我希望我的小朋友是尊師重導,並不是怕老師。  發表於 13-1-19 11:55
Yanamami  I must say we all should respect our teacher but not "怕".  發表於 13-1-18 17:59

引用:面試時,+見到2間學校的老師,+學生對他們的

原帖由 gigayan 於 13-01-18 發表
面試時, 見到2間學校的老師, 學生對他們的態度, 非常唔同

sfa : 學生見到老師時, 是非常尊敬, 立正企好,  ...
谷,是不一定有好成績的, 不然不會有成績不好的學生, again, 大部分SFA家長,都覺得學校是唔谷的,但小朋友都很自律及很有自覺性,在功課堂會自行討論功課,而且係討論最深幾條,因淺的自己搞得掂.

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+13-01-18+發表面

原帖由 MCGC 於 13-01-18 發表
谷,是不一定有好成績的, 不然不會有成績不好的學生, again, 大部分SFA家長,都覺得學校是唔谷的,但小朋友都 ...
在我心目中,課程要教深一至兩年,就係谷的學校,當然,谷唔一定會有好成績,都要睇小朋友本身受唔受,每位家長都要睇自己小朋友本身適唔適合,現在揀學校,應該不是看谷和唔谷,應揀是否合適小朋友。SFA都是一間好學校,只是並不適合我們家庭對學校的要求。但我深信一定有家長會覺得合適的。

兩間學校都各去三次, 感覺SFA老師較嚴肅少了份親和, KTS就感覺專業認真. 學生大使表現就以KTS同學們較突出. 記得有一位老師突然走去大使耳邊說了些話, 她眼仔一轉, 想了五秒就用好流利的英語和普通話宣告出來. 我好想拍手鼓勵, 但不太合適, 其它家長都以微笑相報. 他們有事做就起來安排, 無事做坐下與外籍老師和同學細聲閑談.
我會選KTS.

引用:係+ED+浦左一年多,覺得大部分認為讀+SFA+

原帖由 yuenkw 於 13-01-18 發表
係 ED 浦左一年多,覺得大部分認為讀 SFA 係好谷、壓力大到不能承受的,大部分都係小朋友並非入讀該校,而 ...
不過也可這樣看,揀入讀SFA的家長和學生相對能承受更高的壓力,不然也沒膽量讀,這已是self-selected, 所以他們也沒有這麽容易覺得是谷!

koala_choco  講得好 !!!   發表於 13-1-18 22:57

gigayan 發表於 13-1-18 17:56
在我心目中,課程要教深一至兩年,就係谷的學校,當然,谷唔一定會有好成績,都要睇小朋友本身受唔受,每位 ...
事實上真係有小朋友需要讀教深一至兩年的學校。
小兒現讀SFA 小一,經過第一次段考我真心相信呀仔有D 同學(能置身全級排名上游的一批),其學術水平已具備小一以上程度。

有能力點解要讀返轉頭。

Adam媽媽    發表於 13-1-22 13:30
MCLIAN  放心 , SFA 的考核已選取了有能力讀它的課程的學生,所以讀緊的學生不會感太吃力!  發表於 13-1-19 01:12

引用:Quote:gigayan+發表於+13-1-18+17:56+在我

原帖由 yuenkw 於 13-01-19 發表
事實上真係有小朋友需要讀教深一至兩年的學校。
小兒現讀SFA 小一,經過第一次段考我真心相信呀仔有D 同學( ...
無話呢種做法不對,我只係指出我對谷的定義,你可以唔認同我的定義,正如我都可以唔認同Sfa係唔谷。對你小朋友讀深一年唔係谷,對我小朋友可能就係谷,都要睇小朋友能力架,係咪?

yuenkw  明白!  發表於 13-1-19 01:26

其實除咗英文.,中和數KTS係唔會淺過SFA......

引用:Quote:原帖由+MCGC+於+13-01-18+發表谷,是

原帖由 gigayan 於 13-01-18 發表
在我心目中,課程要教深一至兩年,就係谷的學校,當然,谷唔一定會有好成績,都要睇小朋友本身受唔受,每位 ...
不一定私校教深,現在都有多間津校(不一定名校)教深半年至一年

引用:其實除咗英文.,中和數KTS係唔會淺過SFA...

原帖由 bbforever 於 13-01-19 發表
其實除咗英文.,中和數KTS係唔會淺過SFA......
係,呢點我知道,謝謝提醒。

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+13-01-18+發表在

原帖由 cherry_bb 於 13-01-19 發表
不一定私校教深,現在都有多間津校(不一定名校)教深半年至一年
對,所以我亦認為現在這情況很普遍。

回覆:SFA vs KTS

其實各位有無諗真過,以下行為我們對自己的小朋友做了甚麼?

他們一歲就要學好兩歲的事
他們二歲就要學三歲要識的事
他們三歲要學四歲要識的事
他們四歲要學五歲要識的事
他們五歲要學小一要識的事

其實呢種行為已經叫谷,我做緊,你們做緊,好多媽媽都做緊。做的同時,當然要小朋友能力。

Sfa and kts仲有好多學校都係教深,點解他們要咁做?有媽媽話,小朋友已經識,做咩要教返轉頭,點解小朋友會識小一的課程?家長和幼稚園有無對小朋友做過咩野?如果有,呢種行為大家定義係咩?

講返轉頭,sfa谷唔谷,在我的能力和定義,他是谷,但在其他有能力的家長,他們只是一所正常學校,只要小朋友讀得開心就好了。

bbb330  這就是變態的教育, 惡性循環, 香港的學生真是很可憐  發表於 13-1-20 20:31

回覆:gigayan 的帖子

Support!! 我也不明白為何現在的教育變成這樣

總結:學生入呢類學校,係因為自己本身訓練有素,好容易就適應呢類學校的環境,所以家長覺得唔谷。如其話學校"唔谷",不如話"容易適應"較為貼切。至於令小朋友如何容易適應,最好請就讀的家長講下有咩準備功夫要做。

其實講左咁耐,都係怕有些將來面對考小一的家長以為呢類學校容易應付,產生錯配。

woodst  意見中肯   發表於 13-1-19 11:35

沒有,幼稚園經已幫我們準備好,完全銜接到,跟着學校的安排做便可,如果跟不上,幼稚園時已發現,努力加油便可以了.

間學校谷唔谷=嗰個人靚唔靚,完全個人觀感到不得了. 如果SFA是谷, KTS、APS也绝對不會是唔谷,其他稍為有名氣的學校亦然. 學校揀得你,大致上認為你是適合該校教育模式,當然是否接受又隨便你.  硬要給它們加個“谷”字,又何嘗不是另其他家長誤解?

時代不同了,現在的小孩是比我們小時候進步,我個人也不認為這是一件壞事,小孩有能力與時並進,我們應該高興,他們要是做不到,不要苛責就是了.

引用:間學校谷唔谷=嗰個人靚唔靚,完全個人觀感到

原帖由 MCGC 於 13-01-20 發表
間學校谷唔谷=嗰個人靚唔靚,完全個人觀感到不得了. 如果SFA是谷, KTS、APS也绝對不會是唔谷,其他稍為有名氣 ...
無錯,三間都係教深,三間都係對學生有要求,所以真係希望家長,俾d充足些的資料,例如講下要點預備學術,因我見kts and aps都有家長講得詳細點預備小一,等後來的家長心中有數。

先答樓主:唔識人讀KTS,冇資料。女仔喺SFA表現機會大,因男仔比較多及所謂曳,好似男生喺德雅一樣,選男女班長中嘅機會大。當我知道二線津校中文教深一年,真係冇需要再談論呢個問題。功課唔多,亦冇話週未會多d,純粹係家長自己加幾多功課。阿女現小二,越嚟越明白SFA嘅好處,例如當小朋友字都唔識得多,句式未熟,就要喺小一開學就作五十至一百字。鼓勵閱讀,但冇乜閱讀報告做,計埋一個月都唔知有冇一次,冇字數要求,仲可以畫公仔,冇令小朋友將閱讀變成苦差。上年班主任超好人,今年嗰位係傳聞中勁惡,阿女已確認如你唔曳佢唔惡,見家長時我特別要求佢有錯請罸!唔强逼一體藝,比較遺憾係小三用iPad。完。

Sorry ,係例如唔會當小朋友字都唔識得多,句式未熟,就要喺小一開學就作五十至一百字

好似小二而家開始學作文