用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
go

SFA vs KTS [複製鏈接]

小朋友係囡仔,數學普通,language (中英普)都幾好,愛好音樂,體育普通,地區唔係一個問題,非常苦惱中,想問吓EK家長有咩好意見。

12    0    0    0

SFA應該有啲類似拔尖或資優既課程,如中,英,數全級(定全班)頭十名學校係有course俾佢哋上,對於精益求精既就好啱嘞!
KTS就科科都教得好高水平!

回覆:SFA vs KTS

但如果現在只是讀普通幼稚園而非名牌英文幼稚園,讀KTS會否很吃力?

BB成長期  如kts同sfa去比, 相信sfa更吃力.  發表於 13-1-18 09:26

回覆:POWAHBB 的帖子

校風方面,兩間係唔係好唔同呢?有無家長比到意見呢?謝謝。

MCLIAN  The students in both schools are both good and polite. I think this factor is not the determining factor.  發表於 13-1-18 13:47

兩間都唔係dragon school, KTS 感覺校園生活開心d, SFA, 個人認為太谷,一面倒,谷到過左火位. 如果真係唔知點choose而你又冇太大preference on one shcool. 睇中學校網選啦.  I would choose KTS.而且佢campus 靚d. Environment of Kowloon Tong is also better.

個人較喜歡KTS環境、老師既態度。而且個網,九龍城好似好d
****未經本人許可, 不得轉載****

引用:兩間都唔係dragon+school,+KTS+感覺校園生

原帖由 Rrbb0006 於 13-01-18 發表
兩間都唔係dragon school, KTS 感覺校園生活開心d, SFA, 個人認為太谷,一面倒,谷到過左火位. 如果真係唔知 ...
谷,是很個人的解說,我覺得谷,你未必覺,很多SFA家長都覺得並唔谷,每天三、四樣功課 ,不算多.

Adam媽媽    發表於 13-1-22 13:21
MCLIAN  True, my relative whose child is studying in SFA also said so.  發表於 13-1-18 13:48
四隻貓  同意  發表於 13-1-18 12:19
comemon999  agree  發表於 13-1-18 11:22

回覆:SFA vs KTS

如果以學術水平比較,兩者是否相近?

引用:如果以學術水平比較,兩者是否相近? +

壓力不一定來自功課,我覺得common to most 名校,同學的分數都很高和接近,就算考90分,都可能是bottom percentile, 當然eq高的這也沒問題。

Adam媽媽  Yes  發表於 13-1-22 13:22

係 ED 浦左一年多,覺得大部分認為讀 SFA 係好谷、壓力大到不能承受的,大部分都係小朋友並非入讀該校,而主要信息來源都係聽人講(或甚至可能只係自己估);反而有小朋友讀緊既大部分都唔認同 SFA 係谷。

以上的情況只係反映一點,世上根本沒有谷与唔谷;只有適合与唔適合。

Adam媽媽  Exactly  發表於 13-1-22 13:23
bbforever  Right !!!  發表於 13-1-18 15:27

如果打算更上層樓, 遲下會考女拔/St Mary/Maryknoll 插班, 揀SFA.
樓主可考慮埋想上咩中學, SFA 深水涉女孩有間好好既上智.

Adam媽媽    發表於 13-1-22 13:23

yuenkw 發表於 13-1-18 13:08
係 ED 浦左一年多,覺得大部分認為讀 SFA 係好谷、壓力大到不能承受的,大部分都係小朋友並非入讀該校,而 ...

識一個今年一年級既家長又係話唔谷, 啲家長仲覺得少功課, 可能因轉了校長而唔同咗!
如果2間揀, 我一定係揀KTS!

面試時, 見到2間學校的老師, 學生對他們的態度, 非常唔同

sfa : 學生見到老師時, 是非常尊敬, 立正企好, 但同一個小朋友, 在waiting area沒有老師在場時, 開懷地跳跳扎

kts : 學生見到老師時, 如同朋友般圍埋傾計, 有講有笑, 沒有老師在場時, 都依然面帶笑容, 非常有禮

其實學校唔谷, 又點會有咁好成績? 我揀學校時, 就非常希望在一個谷的環境底下, 小朋友依然有happy school life, 從面試時的比較, 我自己覺得kts比較近似我希望有的, 所以我會選kts. (sfa我沒有去註冊)

tikma  我都見到SFA既學生大使,原本同家長傾緊,一見到老師就企到直晒、好緊張。  發表於 13-1-18 15:25

gigayan 發表於 13-1-18 14:28
面試時, 見到2間學校的老師, 學生對他們的態度, 非常唔同

sfa : 學生見到老師時, 是非常尊敬, 立正企好,  ...

我都留意到同樣情況. SFA 學生在老師面前非常小心.
KTS open day 所見, 學生跟老師非常友好, 學生比較自然.

我有同事揀SFA 就係喜歡老師嚴厲...所以呢d野, 好睇大家自己喜歡d咩.

bbb330    發表於 13-1-18 14:54

四隻貓 發表於 13-1-18 14:47
我都留意到同樣情況. SFA 學生在老師面前非常小心.
KTS open day 所見, 學生跟老師非常友好, 學生比較自然 ...

無錯, 每個小朋友承受力都唔同, 有些小朋友真係要對住嚴厲既老師先可以發揮得最好, 所以真係要自己好好觀察, 睇下邊一類岩自己的小朋友

喵媽  我阿仔可能係呢種, 要嚴既老師先聽話, 越好既, 佢就越唔放在眼內...  發表於 13-1-18 15:57

引用:係+ED+浦左一年多,覺得大部分認為讀+SFA+

原帖由 yuenkw 於 13-01-18 發表
係 ED 浦左一年多,覺得大部分認為讀 SFA 係好谷、壓力大到不能承受的,大部分都係小朋友並非入讀該校,而 ...
Agree!

引用:回復+sp3014+的帖子 兩間都是好學校,+為咗

原帖由 woodst 於 13-01-18 發表
回復 sp3014 的帖子

兩間都是好學校, 為咗更好中學校網, 當年放棄SFA
成績好不用睇校網, SFA大多自行搞定,不是本區網.

Adam媽媽    發表於 13-1-22 13:25
‹ 上一主題|下一主題