用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽日CCKG interview
樓主: 金盆洗手
go

聽日CCKG interview

咁去定唔去呀,我老公又話任得我, 唉.......

引用:咁去定唔去呀,我老公又話任得我,+唉......

原帖由 金盆洗手 於 13-01-18 發表
咁去定唔去呀,我老公又話任得我, 唉.......
不妨一試

回覆:金盆洗手 的帖子

須然收考到機會好好好底, 但我就一定去, 無為第時後悔!

可參考下往年面試資料:

此帖純粹分享 2012 年 Interview 之流程,關於面試內容其實我都唔知 (囝囝唔肯講)。Mrs. Fieldings 已於 2012 Summer 離任,所以這一年的 interview 有別於之前的校長單獨面試。

Interview 分開 3 天,照推斷應為大仔(Jan~Apr)第一天,中間(May~Aug)第二天,細仔(Sep~Dec)第三天。相信三天面試內容會有些出入。

由於流程十分暢順,Interview 當天只需於指定時間早約 5~10 分鐘到達便可(確保唔會遲到)。到了指定時間就在門外排隊,先由老師在門外檢查文件 (所有 portfolio/獎狀等額外文件會叫家長自行拿走,所以大家唔需要帶去了),完成後就要一位家長陪同小朋友入到裡面既長櫈等候 (另一位只能在外面做門神)。約一分鐘後,就會連同另外兩三個小朋友一起被叫到樓上另一課室。

課室內會有兩三位老師分別與家長再核對文件和與小朋友閒聊,內容十分簡單,例如食咗野未。之後就會帶領小朋友再到另一課室進行面試,而家長就到隔離課室等候。小朋友面試過程十分快,只需 1~3 分鐘,應該是英語對答。前後加埋,10 分鐘唔使就可以離開。

whychan777  thank you for your sharing..........  發表於 13-1-18 10:43

回復 girouis 的帖子

今朝in完,平常心吧
眼見去面試女仔比例多過男多好多

interview 幾耐呢?

回覆:聽日CCKG interview

結果我地無in到

jocelynma0504 發表於 13-1-18 12:56
如果你只是早到5mins, total 20mins finished!

回覆:聽日CCKG interview

我對面的太太猛咁塞D證書給老師但都冇收。

引用:interview+幾耐呢?

原帖由 jocelynma0504 於 13-01-18 發表
5分鐘左右!

rayc716 發表於 13-1-18 13:59
我對面的太太猛咁塞D證書給老師但都冇收。
真係好想知K1 人仔可以有幾多證書

引用:Quote:jocelynma0504+發表於+13-1-18+12:56

原帖由 LittleButter 於 13-01-18 發表
如果你只是早到5mins, total 20mins finished!
其實有無人知道,他們收取了小朋友的成績表副本會看嗎?

回覆:marcoli8 的帖子

他們沒收學業報告呀
只是看了下 問仔仔考了什麼也不講
進去大約七分鐘

冇in到,慳番d口水。

引用:Quote:rayc716+發表於+13-1-18+13:59+我對

原帖由 金盆洗手 於 13-01-18 發表
真係好想知K1 人仔可以有幾多證書
見到是耀記, 都有5-6張㗎!

引用:Quote:原帖由+金盆洗手+於+13-01-18+發表真

原帖由 rayc716 於 13-01-19 發表
見到是耀記, 都有5-6張㗎!
Did cckg release the p1 result? would like to see the fact rather than 'legend'.

引用:他們沒收學業報告呀 +只是看了下+問仔仔考

原帖由 newman09 於 13-01-19 發表
他們沒收學業報告呀
進去大約七分鐘
下!點解我份被他們收了?

回復 marcoli8 的帖子

我囡囡的成績表副本都被收了

girouis 發表於 13-1-18 00:46
我見往年家長講有手冊都得架,最主要證明小朋友讀緊K1 o即

但佢地講明prefer 成績表, 我都係俾n班個張咋, 因為K1個張未有

newman09 發表於 13-1-19 14:13
他們沒收學業報告呀
進去大約七分鐘

阿仔in完, 我問番佢老師問乜, 佢話"問我英文!"...

不過講講下, 佢都有講小小...為公平起見, 等所有人in完再講...:loveliness:

Babyhung 發表於 13-1-18 11:45
回復 girouis 的帖子

今朝in完,平常心吧

係呀, 以我所見, 有5, 6 個女仔, 都係得我個仔一個男仔, 我見到有兩公婆都係waiting room 等

我見有小朋友出黎冇糖, 有一個小朋友有2粒, 我估係佢喊, 老師俾多粒佢, 因為我聽老師話叫佢唔洗驚...

另外我係樓下等時, 聽到有個小妹妹喊得好大聲 (佢係樓上我係樓下都聽到), 我個仔即刻問我邊個喊, 其中一位老師聽到, 走黎同我個仔講話"唔係喊, 佢係笑呀, 你唔洗驚架, 傾下計, 之後mummy同仔去公園玩同食野!", 可能佢驚我個仔又跟住喊啦...