用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方湇各英文小學 v.s. 喇沙小學
樓主: kling0629
go

聖方湇各英文小學 v.s. 喇沙小學 [複製鏈接]

1773 發表於 13-1-17 21:16
對呀,那些全級十幾嘅,通常唔係單純以學業成績參入,但我識嘅幾位係本來考得好前㗎。唔係佢哋唔叻,而係兩 ...

對呀,正如有家長説過他小一的兒子懂四個位加數,但就會問他100大or 1000大D?所以份卷問一個routine既機械式答案和一個要思考的答案是不同的。所以我話學術深唔深都係好主觀的。你覺得一個小一生只懂4個位加數而不知1000大D既是否叻過一個不懂4位加數但知1000大D既學生呢?不好説!

Rrbb0006  Totally agree.  發表於 13-1-18 13:16

問題係, 無分無地址, 只有一身好武功的小朋友, 唯一可以擠身名官津的方法就係係top 私校直資努力爭成績,再見機跳船, 係佢地實力的表現. 唔係2間學校有程度的差別, 只係制度的分別, 家長作長遠的考慮.其實ls 應該多謝sfa 就真.

Rrbb0006  sfa 出名專幫人湊仔架啦.  發表於 13-1-18 13:17

仲有MCS, st Mary, 呀.

以小學論小學, 唔係有間勁中學係後面撐住, ls, mcs, st mary, 天神 全部都係死谷爛谷的津校一間 (當然有d環境靚d咁啦), 吸引力比起很多私校直資差當堂幾個level.

‹ 上一主題|下一主題