用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETED
樓主: mandycml
go

DELETED [複製鏈接]

回覆:HKPS (ascot) vs 龍校(如PC/GH)

沒錯,HKPS 提供好多資源去考小一而且成績都很好今年有4%入男拔及女拔,有錯請更正。但家長間都好積極進取,PN 已經互相討論及聽講座,我感到作為家長壓力頗大,所以去考龍,眼見同班同學都是考到龍先走,有幾個考到SC都放棄了!

回覆:cyk2009 的帖子

有4% 入dgs n dbs 是如何得知?

學校有post出來

Yes,是學校章貼出來的數據。其餘最多入的學校應該係培基,沙呂等,亦有WKF, APS and CKY 等直資。

FloliMom  APS 及CKY 是私校,不是直資。  發表於 13-1-20 07:55

cyk2009:我兒子都是HKPS(Ascot)的學生,不過只是PN班。
我都喜歡HKPS,看到兒子自從上學後,不斷進步,又喜歡上課,
學校又有心教學及提供升學知識給家長,所以現在我有龍校在手,
都不知走唔走好!

有家長pm 我問GH 課程怎樣,不知怎地回覆2次都失望,所以在此回:GH 課程中等不淺也不深,進取的家長會往外學phonics and Putonghua, 課程設計是9年的幼稚園+小學一起考慮,注重長遠利益,現旨在培養閲讀及德育,小女讀得好開心。

回覆:jyylamcheung 的帖子

我不清楚高主教的banding, 不過知道男仔的龍教選擇較少,所以我覚得考慮下高小是否跟你K3畢業考的小學一樣,高幼的課程又是否足夠去考其他私小,我知道很難揀,因為HKPS實在吸引,但是我當年一心為了避升小一關,自私地為女兒選了,但諗深一厚如果你孩子有實力,不應該那麼早limit 他的選擇呢!

引用:有4%+入dgs+n+dbs+是如何得知? +

原帖由 ABCdoreme 於 13-01-19 發表
有4% 入dgs n dbs 是如何得知?
學校入面有張貼! 要考既學校:
4% 英華,4% DGJS, 4% 陳守仁,3%CKY,培橋8%,WKF 6% ,KYS 2%, 九龍塘宣小2%,其餘各1% 入:st Paul's boys, DBD, st margarets ,音小,啟基,st joe,真光,啟思等等!so, 40% 入名私or 直資,30% 入一線津小(15% 培基,10%呂小,and st mary's, maryknoll, Marymount , DPS,協恩),30% 入沙田普通津小eg 沙田官小、主風、保良局蕭小等

做人至緊要開開心心 :-D

其實你要自問第時考小學有冇信心,萬一自行派位夠唔夠人多分?自己校網係邊?有冇心水小學搏大抽獎?我仔仔同學仔讀龍校但都考到DGS,一句到尾,你要龍校backup嗎?

cyk2009 發表於 13-1-20 08:52
我不清楚高主教的banding, 不過知道男仔的龍教選擇較少,所以我覚得考慮下高小是否跟你K3畢業考的小學一樣 ...
cyk2009其實明白考小一家長同小朋友所受壓力真不少,所以,你都唔需要怪自己自私,其實,你和囡囡簡了GH已經是一所不錯學校了。所以,希望你囡囡可以升德小,大人同小朋友都不用擔驚受怕。

多謝大家的分享!
自問兒子的實力真是大上大落!>-<
有時候,會因情緒問題而影響表現,
還有專注力比較弱,所以都有些擔心!
‹ 上一主題|下一主題