用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2013-2014 小一揮手區
go

2013-2014 小一揮手區

Hi.....

回覆:2013-2014 小一揮手區

Hihi, 好開心培橋收左我個仔!

回覆:lazyqueen80 的帖子

Me 2

hi  hi

Nice to meet u

大家係working mum定係full time mum 呀?

我係full time mum!第曰我哋可以開個group 交流下!

大家好,我也FTM.

Hi, I am also working mama.

hi , 我小朋友係囝囝.....唔知開學前有無預備班~~~
HI ,,,I am Sean MAMA

上年無預備班。不過頭一星期返上午半天。第二個星期正常。

Hi! 大家好!
大家是否已鐵定讀培僑了,我和另一半有分歧,仍在煩惱中

回覆:little-pig 的帖子

係考慮咩??

原因是家姐讀的小學也收了,那是間好學校,學位也是很艱難才得到,兩個又可一齊返學,但沒有一條龍,6年后又要再煩,大家都知我們的豬BB今年考小學幾辛苦,6年后考中學相信仲艱苦,所以好難決定,家裡各人意見又不同。

真係好難揀,不過多數都會選擇同一所學校,大家可以互相照顧,如果家姐學校是band 1,都不會派得差,聽聞沙田區有佷多英中可以選擇!

但同校時間只有一年,現考慮是否值得為了一年同校而放棄一條龍呢! 而且姐姐的小學競爭大,壓力也大,大人和小朋友都辛苦,不過派位好,真是兩難。

如有住東涌小一新生,唔好放棄,13/14將會有近10位東涌小一生,我們會爭取校巴開入東涌。

咁真係要睇你點揀,因妳己試個傳統學校的壓力,妳有無信心細B一樣咁谷,係接受到既話,就傳統學校有數據睇,穩陣!
培僑就愉快學習,活動D,數據上就無太多參考,都係有少少博下!
同理就重要係小朋友既性格!

我仔而家小一。返学好開心,每科也進步中。不過我有小小意見,大家可以於開学前同小朋友聽及講多D普通話先。因為在学校,老師們会先用普通話同学生溝通,連運動会中廣播,也会用普通話。如小朋友們普通話强小小,会比較無禁吃力。至於英文方面,老師是NET,所以亦係全程用英文同小朋友交談。学校課程輕鬆,但程度並不低,而家英文第二段課程係 "animal",小朋友們已学識"爬蟲類,兩棲類。。。。。"呢D名稱等英文。回家抄寫等功課並不多,所以晚上吃飯後可以有親子時間。

Bzoodie  
That is great to have family time every night.....  發表於 13-5-19 18:38
avamum    發表於 13-2-5 15:06

回覆:ztiachan 的帖子

很高興,妳的分享,親子時間真的很重要,每天都有一小時和兒子盡情玩,真係佷好的溝通!