用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績表派了
go

成績表派了 [複製鏈接]

小女初小, 全級1x/16x 人, 家長日老師問我平時邊個睇功課(因有不少錯流)/測考.  我不好意思答基本上係佢自己(原來女女早已告知老師沒人幫她睇功課), 我地只睇有無做齊 or 大錯, 測考只會用口叫女兒把教的看1-2次, 不懂的字自己抄寫, 盡量不插手.  老師叫我地逼逼她, 入頭5名不是難事.  

我信!  不過有得必有失, 如放多點時間在學術上就要cut 課外活動(女女樣樣都愛,重想加乒乓,圍棋), 現有鋼琴, 畫, 游泳, 體操都在課後閒日上堂; 沒有任何學術課程, 假日都是外出遊玩多(玩足5-8小時), 只會用1-2小時看書or溫習.

究竟我應該逼逼她還是照樣享受生活, 對我來說只要keep 住頭40名就得.
   0    0    0    1

點解要逼?  好好享受生活吧!

smfwong555    發表於 13-1-17 18:32

這個方式適合你個女, 何必逼, 已經好好, 再繼續讓她自律, 是更重要的因素 ! 自發比拉牛好得多, 我個女肯自律的話, 我就無咁辛苦, 羨慕

回覆:LLK 的帖子

樓主自己已有答案,何需再問呢?

其實你女女好喜歡學習,如果系咁行,佢又開心,你又放心,就好得喇!

既然囡囡已keep(有能力)得到成績, 又何需cut課外活動?  真的很羨慕呢...

hkspiderman 發表於 13-1-16 11:49
小女初小, 全級1x/16x 人, 家長日老師問我平時邊個睇功課(因有不少錯流)/測考.  我不好意思答基本上係佢自 ...

以老師的角度, 當然會講吓點樣可以令小朋友成績或表現更進一步.
聽唔聽由家長決定....

我個女上次全級第11名, 家長日時, 班主任話佢不夠專心和有時較粗心引致失分.

我再問清楚點解我個女又話佢沒有被老師駡,仲話班主任成日讚佢送貼紙獎佢,
班主任話佢不是投訢或覺得囡囡有問題 (相反, 佢覺得我囡囡算好嗰批), 佢咁講只係覺得尚有改善空間, 所以向講出睇法.....

引用:小女初小,+全級1x/16x+人,+家長日老師問我

原帖由 hkspiderman 於 13-01-16 發表
小女初小, 全級1x/16x 人, 家長日老師問我平時邊個睇功課(因有不少錯流)/測考.  我不好意思答基本上係佢自 ...
是不是小一?一次考試成績未必可定條路點行!

回覆:成績表派了

回覆:hkspiderman 的帖子

其實成績很好呀!最難得自動自覺

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

回覆:成績表派了

我情況同你相反,小朋友一向全級頭5名,但每次考試我都唔知死幾多細胞,今年我放手了,亦剛派卷,成績係退步左,但我希望佢從中學習自律,呢點先係佢終身受用呀!

songyang578  同我想法一樣,自律排先,可惜我個仔就係做唔到  發表於 13-1-16 23:50

回復 hkspiderman 的帖子

真係已好乖巧啊

回復 leungkit 的帖子

很同意, 自律好重要

既然小朋友自律+成績不差, 就讓佢玩吓其他活動, 享受下童年吧.

我一向都認為"玩耍"對孩子是很重要的, 就等如我們女仔逛街一樣, 你想像下如果每日我們都在公司/屋企做生做死, 做到連逛街/做自己喜歡的事都冇時間, 身心如何平衡呢, 即使做到萬人之上又如何?

還有, 最好趁孩子還是小學, 週末多跟他們外出郊遊或玩樂 (去公園/沙灘/打波....), 因為當他們升中後, 你會發覺他們週末不是要做功課/project, 就是要應付測驗/考試, 冇小學咁free, 再加上孩子漸大, 你能夠與他們一同參與的活動相對減少了 (可能只是食飯, 睇吓戲), 他們比較想同同學出街坃, 多過陪父母.  

這是我親身的體驗, 我很慶幸當年阿仔小學時除了應付功課考試外, 沒多加催谷 (其實谷下佢哋成績會更好), 等他們可以選擇多參與喜愛的運動, 也多些玩樂和親子時間, 而家不但身體強健, 我們一家人的關係也很密切.

hkspiderman  朋友仔女有超好成績,但就左補右補真係唔想。  發表於 13-1-17 00:50
hkspiderman  這就正正是我的念法,既然自己攪得掂,玩多d衰極都有keep到40名掛。  見到d朋友需有很  發表於 13-1-17 00:48

"逼"可能跨張了,"著緊d"比較合適

其實見完班主任有小小下文,就係離開課室後見到上年個班主任即現任數學老師,比佢哦左陣(都係講果d),話學校好想比女女代表學校參加比賽,但就因其成績不在10名內(學校規定),亦不是奧數課(要$的)學生,所以就算老師覺得女女掂亦未可入隊參賽。奧數成績出了,老師收到風女女拿了一等,叫我着緊d……… 不要band 1頭变尾(心念不用這樣快想這些吧)………煩!!!

引用:"逼"可能跨張了,"著緊d"比較合適其實見完

原帖由 hkspiderman 於 13-01-17 發表
"逼"可能跨張了,"著緊d"比較合適

其實見完班主任有小小下文,就係離開課室後見到上年個班主任即 ...
其實平時著緊D,到星期日就出去放松放松,咁樣ok嗎?

簽名被屏蔽

回復 hkspiderman 的帖子

吓?咁都仲要改變,妳女兒已經係一個小愛迪生,好到無論呀!

最喜歡一句,  讀書時讀書, 遊戲時遊戲,  樣樣都盡情做.

千奇不能缺少遊戲時間. 對小朋友來說係一種啟發, 我有時留心看他們玩, 他們會想出各種遊戲, 千變萬化.  那不是我們要學的creative, 創意思維嗎 ?

老師的意見, 是想有能力的學生可以更上一層樓. 也是正面的. 但作為家長, 如果我家孩子跟樓主一樣. 成績不用太谷, 已經可以在前的那群. 而孩子又有多方面興趣可以兼顧. 可說是非常平衡. 如果是我, 我暫時不會改變和刻意推她再上.
‹ 上一主題|下一主題