用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 repeat k1 st.clare vs明我原校k2
go

repeat k1 st.clare vs明我原校k2 [複製鏈接]

如題, 大b ,女仔

joannechow1031  大b, 仲可以repeat?  發表於 13-1-17 11:45
   0    0    0    0

請問點解你想repeat st. clares?

如果同樣是K1,當然是St Clares啦。明我(無論哪一家)不清楚,St Clares的確很好。
不過要repeat,考慮的就會比較多:
1.)覺得repeat一年對小朋友有沒有幫助,eg。現在小朋友有沒有跟不上/跟得很辛苦?看小朋友個性,repeat一年會不會覺得悶?
2.)升小學問題
3.)住址/距離學校問題。
4.)你對明我的滿意度。

kyliekylie 發表於 13-1-16 02:14
如題, 大b ,女仔
俾我唔會咁轉....
1. 係明我讀,咁應該住係東區,不論係st clare AM還是PM都好車程時間都好耐,可能唔係咁理想

2. 雖然st clare依家係龍校,但3年之後仲係唔係,冇人知,但如果依家重讀K1,咁就要留意係3年之後報P1時,小朋友會唔會超過7歲,如果超過嘅話,就連適齡嘅分都冇,咁到時搵學校情況可能未必咁理想

3. 要視乎小朋友係明我情況決定,如果依家已經好開心時,我更唔會冒險要小朋友改變,或者去到st clare唔開心,或唔適應嘅機會

不如插班k2??!

repeat一年有些小朋友會唔開心的, 如果係我, 佢讀得上就由他升了~不要repeat了~比同班同學大, 是有點不開心的~

已經系大B,再repeat 可能真是有d 太大。

如果和細太多的小朋友一起學 d好淺既野,驚會拖慢小朋友的發展。

最好不要repeat,因為我地2015年有機會脫龍,到時好煩。
同小朋友學完d 野又repeat一次,好鬼悶。

不過如果小朋友在學校真係讀得唔開心,或者有其他問題,我會選擇轉校,我地作為父母,一切都係以小朋友為先。

回覆:kyliekylie 的帖子

kyliekylie:你是真的嗎?連幼稚園也要重讀?以後小學、中學、大學點算?講到底也是一個幾歲小孩?為什麼要這樣!我認識一個人將大仔安排讀了 2 年 K3,現在總結未有一間私小、直小取錄?不要主動告知別人自己的小朋友在這麼細小的年紀就已經差過人,實在很多小學也會收細仔、細女,我女兒是細女,直至目前,考 8 間,2 間取錄,4間 waiting ,1間未有派彩!勇往直前吧!不要浪費光陰。

多謝大家的意見先!謝謝!
我囡囡是10月b及早產, 再考st. Clare 是想試下!只報了一間;諗住呀囡問番我是有幫佢試過!

原因當然想上小學煩少樣;讀唔讀得上中學未諗到咁遠…
明我k1都okay, 唔萛多功課;但k2就唔知…囡囡都喜歡上學既!係覺得學校細d, 但又好多學生好迫。

都有諗過寫信給校長轉插班k2, 但老公話:佢插班但其他同學係認識既,囡囡好像新加入,可能仲格格不入tim…如果真是決定轉看她讀成點先。

fc1111  這點我就覺得不應該是考慮因素,因為小朋友很快就會混熟了。。。我家小朋友現在連保姆車上的K2、K3的姐姐都混得很熟。  發表於 13-1-18 09:43

其實2間kg 風格,程度都有唔同!上年好老實,好好彩得明我肯收,出哂名谷…考小學時又要周圍in/大抽獎…唔知到時接唔接受到個結果…
當然都會怕repeat囡囡會悶;但我又諗未夠6歲讀小一係咁谷谷谷好呢,定係遲一年未夠7歲先經歷這過程會唔會好D;亞Q D想將痛苦誕遲…
St.  Clare 對我們來講真係遠好多,但st.  Clare 宗教氣氛好D,就萛係早會都可面對住小朋友講話;而明我只是課室廣播…
唉。太多野諗所以先想請教大家呀!給我多點過來人的意見吧!謝謝!!

fc1111  我就不跟你玩之類的事(我女兒很喜歡跟保姆車上的K2\K3姐姐玩)。。。另外,st clare 有校車到東區,不過家長說好像經常遲到。。。呵呵  發表於 13-1-18 09:51
fc1111  我女兒班上也有轉校過來repeat的同學,比我女兒足足大一年(我女兒是11月B),在莫些方面明顯比我女兒成熟,不過對小朋友來說,沒有什麼你比我大我就  發表於 13-1-18 09:48

我囡也是10月出世今年在龍校重讀K1.首先此校我們十分心儀及十分認同其教學模式.
小囡已差不多讀完上學期,在學習上她並沒有抱怨很悶而失去學習興趣(她前K1也在一間出名谷的幼稚園很早已寫字)相反很多方面也容易Pick up令她於班上更為主動發言,自信大増.和同學也相處得十分開心.(班中有幾位和小囡一様是超大及细近乎一年的也有)
老實說我們並不是什麽要赢於起跑線但希望可以不用太担心升小學的競爭(此校没有保證全收但可佔大部份),我們早已計劃小囡就讀直資或私小.但眼見競爭之大真的不想小囡和我們也處於十分大之壓力下.
事實我們並不覺得小囡浪費一年光陰(又不是趕住要她出来工作),見她現讀得輕鬆又開心(當然我們也十分喜歡此學校的教學方法和氣氛)覺得没有走錯方向.
孩子是自己的只有父母才最清楚那才是最適合的路.我們只會取老師之意見作参考不是用來作她前途的决定.
此純是我們個人意見和分享.

ILOVEBEAN 發表於 13-1-18 03:05
我囡也是10月出世今年在龍校重讀K1.首先此校我們十分心儀及十分認同其教學模式.
小囡已差不多讀完上學期, ...
agree。。。最主要看小朋友的表現吧。。。。我自己一直想強調自信心培養對小朋友的重要性。。。我女兒11月B,不過在PN班上是最大的那批(她那班有很多第二年1月和2月生的同學),雖然只讀了短短半年PN(2-7月),但因此培養了她的自信心,自我感覺良好,現在讀K1,雖然是班裡最小的那批,有些同學跟大她足足一年,但她在各方面表現出了自信和能力,(當然有些方面還是比較落後,例如大小肌肉的發展影響她的握筆能力不如大B),這種自信對她的發展我覺得是非常重要的。

回覆:repeat k1 st.clare vs明我原校k2

我有同樣煩惱,原校升k2或去崇真repeat k1。明白所有考慮但還未決定到。

回復 fc1111 的帖子

是的.有自信心有時真的可事半功倍.不要説小孩大人亦然.另我覺得重讀他校也要 視乎家長對此校的喜愛/長遠的打算,不然人云亦云就不太好了.

fc1111  對,家長自己應該做多點功課,了解清楚,知道自己要什麼。  發表於 13-1-18 14:49

請問ST CLARE 同 TT 收唔收超大9月BB.  THANKS.

回覆:tuelovefei 的帖子

My son is 超大9月b, TT收左。

回覆:kyliekylie 的帖子

我個女今年St Clare's k2, 有3-4個插班生,佢同個插班生坐,依家成為好朋友。仲成曰傾計,剛俾老師訓調位

唔冼擔心佢地同舊生唔合得來

‹ 上一主題|下一主題