用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 臨老學吹野打分享區
樓主: ada1812
go

臨老學吹野打分享區

ada1812 發表於 13-5-10 14:26
回復 npMaMa 的帖子

當年我老師介紹左個免費軟件比我download,好似細路仔咁玩遊戲,認五線譜嘅音。 ...
我都搵到個叫music theory flash cards的網站, 佢比d音符你, 你放個mouse埋去就比埋個音名你, 幾有用

醒目開學勳章

無定KA, 不過一星期約彈5粒鐘左右

引用:回復+npMaMa+的帖子 當年我老師介紹左個免

原帖由 ada1812 於 13-05-10 發表

當年我老師介紹左個免費軟件比我download,好似細路仔咁玩遊戲,認五線譜嘅音。 ...
可唔可以介紹那個免費軟件給我?

樓主真係好勁,我都好想個仔一齊學彈琴,但學睇五線譜真係心理障礙

回覆:臨老學吹野打分享區

我都想學長笛, 但是像是很貴, 阿女只係跟學校的課外活動學。
以前結婚前學過小提琴, 總是覺得手眼不協調。放低很耐無學了。

引用:我都想學長笛,+但是像是很貴,+阿女只係跟學

原帖由 小藍莓 於 13-08-19 發表
我都想學長笛, 但是像是很貴, 阿女只係跟學校的課外活動學。
以前結婚前學過小提琴, 總是覺得手眼不協調。 ...
http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/MusicOffice/b5/events_2012_12_18b.php#content
餘額課程報名(先到先得)﹕8月20日起至開課後一星期

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

引用:Quote:原帖由+小藍莓+於+13-08-19+發表我都

原帖由 Strawberrys 於 13-08-19 發表
http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/MusicOffice/b5/events_2012_12_18b.php#content
餘額課程報名 ...
請問是學生還是成人也可報?

引用:Quote:原帖由+Strawberrys+於+13-08-19+發

原帖由 小藍莓 於 13-08-19 發表
請問是學生還是成人也可報?
每個課程均有兒童及成人班。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

引用:Quote:原帖由+小藍莓+於+13-08-19+發表請問

原帖由 Strawberrys 於 13-08-20 發表
每個課程均有兒童及成人班。
謝謝你的介紹,可惜今期合適是課程二,唯有等下次。

ada1812 發表於 13-1-15 23:10
有冇家長和我一樣, 細個冇機會學樂器(因父母說學來冇用, 家境也負擔不起), 成年後才由零開始學音樂?
再加上 ...

你都好叻呀, 考到3級, 請問學左幾耐琴? 我個仔9月去英國讀書, 到時得閒d我都想學琴, 但我都驚自己沒恆心, 成40幾歲人至學琴, 都驚反應慢, 記性差同指頭硬嫁, 請問你有沒有學習心得呢? 同埋想係大會堂的社區中心學, 平d , o.k. 嗎?

回覆:Mius0403 的帖子

今次成功抽籤報讀         「外展音樂短期課程 -多元音樂系列 之 鍵盤入門課程 (成人) 」,平平地試下自己的能力,可以的話再找私人教授。

Strawberrys 發表於 13-8-26 09:57
今次成功抽籤報讀         「外展音樂短期課程 -多元音樂系列 之 鍵盤入門課程 (成人) 」,平平地試下自己的能力, ...

聽個課程名好實用喎, 係邊度報嫁, 遲下會唔會再開班?

引用:Quote:Strawberrys+發表於+13-8-26+09:57+

原帖由 Mius0403 於 13-08-29 發表
聽個課程名好實用喎, 係邊度報嫁, 遲下會唔會再開班?
Music Office每年有兩期,分別二月及七月報名,上網或郵寄報都得。

回覆:Strawberrys 的帖子

剛上完第一堂,1:8比例,今日全部到齊,老師逐個學員指導,感覺不錯。