用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小同培正,大家會點揀?
樓主: zzzlam
go

宣小同培正,大家會點揀? [複製鏈接]

英文係要日日用,聽,寫先會好. 當英中學生日日對住英文(起碼日日幾個 hours on each school day), 另一個卻日日對中文. 始終有好大分別. 冇錯, 英語方面, 自己可以補底. 但要日日搵西人補反幾粒鐘先"鄧"得"雲" lor. 有幾多時間呢 ?!.....就算做得到, 我相信只有listen and speaking 好 lor...writing 一定一般般.
周潤發當年狂谷英文為拍 hollywood movie...發音 speaking 係一流. 但要佢寫得好English...I doubt.
Just my persoanl opinion. 有錯請不要見怪 !!

hadwinboy 發表於 13-1-16 12:28
我有個大學同學培正畢業. 係我們之中, 她自感英語較我們差. 我們之中有St. Mary, 有St. Pauls co-ed, 有Con ...

dwkw333  Agree.  發表於 13-1-16 14:01

引用:英文係要日日用,聽,寫先會好.+當英中學生日

原帖由 Rrbb0006 於 13-01-16 發表
英文係要日日用,聽,寫先會好. 當英中學生日日對住英文(起碼日日幾個 hours on each school day), 另一個卻 ...
絕對認l同,有得揀點解要中中,寧揀學術有保證兼全面口既小學,小學是很緊要的,讀六年就是為了半龍升中中,個人覺得不值

Rrbb0006  Definitely !!!!!!!!!!!  發表於 13-1-16 14:24

其實簡單講, 培正是中中,但英文不差, 但水平比St Paul 等學校比下去.

現實是有朋友的仔女讀St Paul, 英文原本都是靠私人英語教授, 因為個個都要外面補習.

所以, 讀英中不代表英文好, 讀中中不代表英文差,當然英中於英文writing事實有優勢. 不過現在大學入學試不少英中學生因中文不達標而有影響.

個人認為, 除非是St Paul 等超級名校,否則培中已經是非常好的學校. 在中學排名中, 培中好似排10幾.

Hk168 發表於 13-1-16 14:08
絕對認l同,有得揀點解要中中,寧揀學術有保證兼全面口既小學,小學是很緊要的,讀六年就是為了半龍升中中 ...

聽朋友說, 在PC考到頭10名, 校長都非常樂意推薦佢地考去更勁的中學, 朋友的囡讀co-ed, 說PC來的成績都好好!

其實自問自己讀band 1英中, 都唔見得自己英文得, 中中又何況

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,教育嘅本意係乜?你自己覺得邊間學校嘅教學理念適合你屋企同小朋友,咪就係嗰間囉!係唔係龍校~在我唔係考慮關鍵嘅地方!
如果小朋友得到好嘅栽培(家+校),本身又有能力,怕乜去應付中一嗰關呢?
當然,小朋友响同一個校園長大,所得到嘅安全感歸屬感,亦係難能可貴嘅!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題