用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中西區聖心 VS 灣仔區寶血??
樓主: smile2hala
go

中西區聖心 VS 灣仔區寶血?? [複製鏈接]

smile2hala 發表於 13-1-16 20:43
會考慮津小,私小學費負擔不起,得一個囡囡,地區方面現在住南區,但今年年中會搬,但未知搬去邊,所以希望 ...

Hi smile2hala, 搬屋呢方面真係睇好多嘢,好難俾意見。另小學與中學接唔接龍的問題,我完全冇了解過,我只是了解幼稚園上小學的流程。
既然你打算讀官津,可參考Net 11 & 12 有什麼你心儀的小學,入讀的機會再想搬去邊區。

家住Net12, 雖然很多好女校,但見今年已經講到St Paul Primary, St Francis 大把人首選,而St Paul Sec 變直資也不會是你考慮之列,其實女校是Marymount 同St Francis 揀一(當然還有軒尼斯官校x2,聖雅各,但這些男女校會比較多兄弟姊妹生爭);Net 11我唔熟,只知聖心津小比其他St Stephen Girls', Marymount, St Francis 多一班,又是半日下午校,可能少啲人報,但今年自行收生都很多人落空•••••

我覺得唔介意聖心津小是下午班,讀聖心幼稚園進可攻退可守,抽唔中叩門都有機,寶血幼稚園就只有抽。

又真係唔少南區小朋友而家讀緊聖幼!

今日唔知聽日事,到我地小朋友升小時,可能除官小外,全都變為直資或私校了。

bobo101^*^  agree  發表於 13-1-18 10:48

回覆:CoffeeCake 的帖子

CoffeeCake : 南區小朋友讀聖幼只得一個原因,你是知道的!

yslgirl 發表於 13-1-17 00:03
聖心小學比較特別, 它是半日學校, 上午班是私立小學, 下午班是津貼學校.  私小可以自主收生, 所以聖心小學 ...

那是說聖心下午津校只有一半半機會收回自己幼稚園學生了??所謂的分數又是什麼呀?

Jen123 發表於 13-1-17 08:55
smile2hala:聖心在南區,除了呂明才,應該是最強了,但是,如果並非居住南區,為聖心中學而讀聖心幼稚園的 ...

依你之見, 幼稚園搵小學如果自己去搵學校的話是否沒了地址限制???而寶幼比聖心好??
另外想多了解什麼是計分制~謝謝啊~~

fefemom 發表於 13-1-17 10:41
Hi smile2hala, 搬屋呢方面真係睇好多嘢,好難俾意見。另小學與中學接唔接龍的問題,我完全冇了解過,我只 ...

聖心下午校少人報是否因為下午校收唔到一半係自己幼稚園生啊?? 津小是否不收自行去報的家長呀?
寶幼只可以參加大抽獎??......

Jen123 發表於 13-1-17 11:26
CoffeeCake : 南區小朋友讀聖幼只得一個原因,你是知道的!

我想知咩原因要讀聖啊?我以為一條龍, 所以先要囡囡去考~

smile2hala 發表於 13-1-18 03:03
聖心下午校少人報是否因為下午校收唔到一半係自己幼稚園生啊?? 津小是否不收自行去報的家長呀?
寶幼只可以 ...
我想你不太明白報小一的方法,有四種小學:
1. 私立, 2. 直資 (這兩類要收學費,學校可以自由收生,所謂幼稚園一條龍上小學就是幼稚園對上小學是私小,小學選擇收自己幼稚園生)
3. 官校, 4. 津貼 (這兩類不用收學費,但收生程序要跟政府)

政府小一收生分兩段:

1 . 自行收生(不計住址)
必收生為兄/姊正在該小學讀書、父/母在該小學工作(〜30%)
20% 是計分收生(計分表可看以下 PDF file),總之高分就收先,到大家同分但不夠學額就要抽。

2. 統一收生
a. 甲部(不計住址)5% 學額,可選同區或不同
b. 乙部(跟住址)
b.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2013_poaleaflet_c.pdf

fefemom 發表於 13-1-18 09:09
我想你不太明白報小一的方法,有四種小學:
1. 私立, 2. 直資 (這兩類要收學費,學校可以自由收生,所謂幼 ...

續(iPad 儍咗,之前寫唔到,sorry)
b. 乙部 (跟住址) ~45% 學額,只可填自己嗰區啲學校,所謂大抽獎就是統一收生啦,每個小朋友有個編號,如有500個小朋友統一甲部報XX小學,統一乙部有250人報,但XX小一只有100學額,那麼500人中頭5個no.就可入讀,乙部250人中減去甲部已中獎的小朋友,餘下的45 個no. 先的小朋友便可入讀。

樓主提及只會報官津,那麼你便要跟政府遊戲,私小的一條龍也用不著了。

聖心津小是資助學校,即使有~150位,自行、統一收生要跟政府,只有到自行收生後餘下的叩門位才可由學校決定收回自己幼稚園生。
純粹個人推測:聖心津小是半日下午班課程,有家長會較喜歡全日制課程,又有家長不喜歡下午上學,所以可能冇咁popular.

Ian: 之前兩年睇你啲posts,跟你學咋;係時候回餽他人,薪火相傳

gwlam    發表於 13-1-18 16:53
iantsang    發表於 13-1-18 10:04

回覆:fefemom 的帖子

這位朋友真的好清晰,我睇完都為此事情更為了解。Thanks

fefemom 發表於 13-1-18 09:22
續(iPad 儍咗,之前寫唔到,sorry)
b. 乙部 (跟住址) ~45% 學額,只可填自己嗰區啲學校,所謂大抽獎就是 ...
謝謝你啊,之前睇左好多料搞到好亂,清淅很多了。感謝你丫!!!!還有一個問題(希望不要嫌煩)就是那個學生no,是不是random的????

smile2hala 發表於 13-1-18 10:28
謝謝你啊,之前睇左好多料搞到好亂,清淅很多了。感謝你丫!!!!還有一個問題(希望不要嫌煩)就是那個學生no, ...

"電腦程式會為每一名申請人編配一個「隨機編號」", 應該是random.

回覆:smile2hala 的帖子

smile2hala:你需要為你分析一下嗎?

回覆:smile2hala 的帖子

smile2hala: 其實,我想表達一件事情,如果,你打算讀聖心中學,所以報考聖幼,是十分有趣的,相同水平或更高的,多到數之不儘!

fefemom 發表於 13-1-18 11:00
"電腦程式會為每一名申請人編配一個「隨機編號」", 應該是random.
謝謝你,現在清淅了

Jen123 發表於 13-1-18 14:51
smile2hala: 其實,我想表達一件事情,如果,你打算讀聖心中學,所以報考聖幼,是十分有趣的,相同水平或 ...
初初對一條龍搞唔清楚,現在知道了,幸好有各位家長幫忙,謝謝!只係唔明點解聖心會多南區人報? 好處在哪而已?

Jen123 發表於 13-1-18 14:51
smile2hala: 其實,我想表達一件事情,如果,你打算讀聖心中學,所以報考聖幼,是十分有趣的,相同水平或 ...
請問你是否聖心家長? 如果你唔係聖心家長,又怎能下結論 “相同水平或更高的,多到數之不儘”?

回覆:gwlam 的帖子

gwlam :樓主似乎對幼稚園升小學,小學升中學,相關制度完全不認識,我認為如果因為想讀聖心中學,而選擇讀聖心幼稚園的想法有些好奇,事實上,南區沒有太多中、小學可以選擇!因此,傳統上,小朋友成績好的會去中、西區或者其他地方一試,聖心中學,我個人認為在南區是第一女子中學,男女中學是呂明才,這些判斷是因為我在南區讀小學,以理想成績再於中、西區升讀中學,預科畢業,再入大學,由於工作關係,對南區、中西區都有一定認識,我以肯定語氣表示,聖心在南區是最好的!不過,如果相比我認識的港島區其他女子中學,還有更多選擇,這是真的,包括:英華、庇理羅氏、瑪利曼、跑馬地聖保祿、大坑真光、聖芳濟各、聖士提反等等,何必拘泥於南區呢?走出去一搏吧!我再一次重申:聖心在南區是最好的中學!ok !滿意未!

Jen123 發表於 13-1-18 17:35
gwlam :樓主似乎對幼稚園升小學,小學升中學,相關制度完全不認識,我認為如果因為想讀聖心中學,而選擇讀 ...

我同意好學校有很多,但我又唔見得係“多到數之不儘”。而且,當中有幼稚園+小學+中學嘅好學校就真係唔多:
- 英華、庇理羅氏無附屬小學
- 瑪利曼、跑馬地聖保祿、聖芳濟各無幼稚園要靠派位
- 聖士提反有幼稚園,但小學係津貼,又係靠派位
- 大坑真光小學係私小,但個人prefer聖心over大坑真光
最重要一點,係聖心有得大抽獎,你可以係大抽獎乙部填你心儀的小學(if you live in Net 12, you can fill in Mary Mount, St. Paul's Catholic or St. Francis).

bbkiuho1306  Thx :)  發表於 13-1-22 14:02
smile2hala  老實說, 我都覺得港島區好學校不多, 反而九龍區多選擇~  發表於 13-1-22 00:39
petercck  佢個d"多到數之不盡","想讀XX中學,就讀XX幼稚園,好出奇"的謬論,得啖笑。  發表於 13-1-18 18:43
‹ 上一主題|下一主題