用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 CAC醫生轉介信寫咗成個月,姑娘才叫我去攞! ...
go

CAC醫生轉介信寫咗成個月,姑娘才叫我去攞! [複製鏈接]

係唔唔程序真係咁?個姑娘打比我嗰時好急架!叫我盡快去啦!今日我攞到信,信上日期係一個月前,唔怪得姑娘強調封信係三個月有效啦!姑娘仲話叫我快D搵出面服務,話醫生都叫我快D,但原來已經過咗一個月!真係咁急?但係又咁遲通知人!
而家油麻地排到2014年10月.
我個仔係活躍+反叛,本來醫生話大D才決定,因有危險嘅行為,所以決定轉介!
我都知睇得政府無得好講!我都唔會怪佢哋!只係有D無奈!入到條隊就算啦!
   0    0    0    0

引用:係唔唔程序真係咁?個姑娘打比我嗰時好急架!

原帖由 wan_sosin 於 13-01-15 發表
係唔唔程序真係咁?個姑娘打比我嗰時好急架!叫我盡快去啦!今日我攞到信,信上日期係一個月前,唔怪得姑娘強調 ...
唉,佢係發現衰左,所以先同你講好急吧。而家政府野,真你越來越求其

回復 小草王道 的帖子

其實整體香港人做嘢係差咗,唔好話政府,私家醫院都經常做錯!

唯有自己小心D!自己跟足D!

引用:回復+小草王道+的帖子 其實整體香港人做嘢

原帖由 wan_sosin 於 13-01-15 發表
回復 小草王道 的帖子

其實整體香港人做嘢係差咗,唔好話政府,私家醫院都經常做錯!
我同意,而家無人拎個心出黎做野

你個 case 令我想起我個仔當年去CAC 做評估的事。
去了幾次做了不同類型的評估/測試之後,那裏心理學家最後給我的結論是:
阿仔什麽問題也沒有,他們會 close file,不用再去了(當然我不是想兒子有問題)。
之後就叫我們去找training course 上(例如小童群益會,明愛,循道等等)。

但過了幾個星期後,突然收到那個心理學家的電話,問我當時他有無俾過封信我排政府兒童精神科,
我回他說,你當時話我兒子無問題,不用再 follow up,梗係無俾過任何嘢我啦!

然後他說,會寄那封轉介信給我,叫我收到之後馬上去登記。

我當時都覺得,乜o甘樣做嘢架,排政府果條龍,遲一天就已經差好遠,而家仲要係遲咗幾個星期…
不過 anyways, 現在排到睇政府已經好好了,實在負擔唔到睇私家。

Haha 你個人case 又令我也想起當年。
明明12月見左醫生,即時去埋醫務社工搞E位,
當年我仲10下10下,直到5個月後見評估中心簡埋幼稚園排I位,
幾日後評估中心社工話原來我響聯合已排e位,所以份文件會彈去醫務社工搞,
仲提我個期係2月27 ....我才知我遲左足足2個月先排隊呀!
當年就問番醫務社工田點解及有冇得back date ,佢解釋醫生放假,而且無得追番日子。

回復 i_love_miffy 的帖子

又無事,又有事都得?
究竟佢哋有無事架?佢哋係專業!如果都咁信唔過,真係唔知點算!
政府嘢真係要自己認真D,其實當初我見健康院醫生,都話我仔無事!叫我可以走,係我堅持才有得轉介去CAC!
我有朋友就係無向醫生要求,比醫生送返出門口,而家個女成日唔專心,又難教!不知幾煩!

回復 BeBe媽媽 的帖子

原來都有好多人試過"領嘢"!
咁我嗰D都唔算好大問題啦!
不過呢D情況真係叫我哋呢D媽媽百上加斤!

wan_sosin 發表於 13-1-17 22:19

又無事,又有事都得?

我當時就係去健康院同姑娘講,然後見護士長,但個護士長說我兒子沒問題/很好,
說我過分緊張,叫我不要給自己和兒子太大壓力等等..... (在她眼中,我所講的問題都唔係問題啦!)

我覺得很無助,連自己的情緒都不好,跟住在網上和 BK 看到相關資料,先至識叫家庭醫生寫信去CAC排評估。

當 CAC 的心理學家告訴我無問題和要 close file 時,我心情簡直..... 想 C o甘滯.....

最搞笑就係當去到政府醫院,第一次見護士長時,她問我點解唔早 d 帶小朋友去做評估,而家都o甘大個了,過曬治療的黃金時期...... (我心想,我夠知啦!)

所以有時有d嘢真係要認真和堅持到底,不要人地說兩句就動搖/改變,如果唔係,到頭嚟都係自己辛苦!

好在你夠堅持!如果信佢哋就慘啦!

小朋友係點,真係最清楚係媽媽,好多小朋友就咁望兩睇,係唔會睇得出有事!
我d朋友都有唔少奇怪我帶個仔去評估!就算點講佢哋都唔會信我個仔有偏差!
其實係到見到唔少媽媽嘅分享!都比到我多d信心!

回復 wan_sosin 的帖子

我都係啦! 朋友們都唔覺得我兒子有問題,都奇怪我帶他去做評估。
所以很認同你所講的,只有我地做媽媽(或者長時間要對著個小朋友才知道發生了什麽事)。

阿仔嫲嫲成日都話他好聰明,學嘢好快,點解要看醫生?
起初連我老公都不贊成我帶阿仔去評估和睇醫生,他說個個小朋友都係o甘樣唔專心,
坐唔定 ga la, 覺得我將阿仔的問題放大咗!

最後我都無理會他們,一再堅持。

不過我都有點自責,就是好遲才發現他的問題,排政府又排咗好耐,真係錯過咗“治療黃金期”。

咁你即是幾時發現你囝囝有事,幾時去評估架?

其實我個仔幾個月大開始,我已覺得佢比其他bb"犀利"好多,清醒就一直跳到瞓!
兩歲我已經問健康院,佢當時話太細,要等返學才知!
所以K1上學期完咗,我就CALL健康院了!由健康院到去CAC評估,花了8個月!我只評過一次,一見見3個醫生!

你話個醫生寄信給你,但CALL我個姑娘叫我要親身去拎,話如果寄失就麻煩!真係每人做法唔同!

我個仔今日先掉嘢落街!奇奇怪怪嘅嘢層出不窮!但我身邊嘅人都係話佢叻仔架!包括老師!但就點都會做D出位行為!

你囝囝聰明的話,呢D小朋友更難分辨有無問題!

多謝你的分享!

wan_sosin 發表於 13-1-20 00:53

咁你即是幾時發現你囝囝有事,幾時去評估架?
妳真是要和囝囝鬥智鬥力啊!他是否貪玩掉野?
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

其實佢由細到大都鍾意大大力掉嘢!我覺得佢係鍾意大大力掉出去嗰種感覺!但佢4歲後已減少了許多!
可能係間唔間番發下!只要剛好踩中條線,就會做出奇怪嘢!

請問政府係咪見過醫生都吾可以作準..要見政府心理學家才可以confirm到我吔小朋友有無問題呢?

回復 mamasa 的帖子

你個問題幾難答!要睇個小朋友乜嘢情況!好似我個仔,評估報告上有3個醫生!但因為只有4歲,寫的也並非話佢已是病症,只係有咁嘅行為,ADHD要起碼6歲才可確診,其實而家轉介了去兒童精神科,姑娘同我講,3個醫生簽,係就係架啦!不過唔會咁樣寫落去!
以我所知,醫生和心理學家都可作評估的!

引用:回復+mamasa+的帖子 你個問題幾難答!要睇

原帖由 wan_sosin 於 13-03-08 發表

你個問題幾難答!要睇個小朋友乜嘢情況!好似我個仔,評估報告上有3個醫生!但因為只有4歲 ...
我剛睇緊本書,話有些男囝因為個腦發展時間唔同,4歲時會表現到好似ADHD,但過6歲後就正常人一個。等多半年已可見到分別。

The Way Of Boys
Anthony Rao

有興趣可睇下。

for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

Thanks!呢個係幾好嘅資料!
我囝囝下月就5歲,班主任話佢最近表現好咗!
不過佢仍有忽然發癲的情況,上星期踩單車衝落5,6級樓梯(無輔助轆的)!佢落去之前係好清楚收到我話唔好落去同埋要去另一面的!
佢仍然像2,3歲小朋友越叫唔好就越去做!
不過佢都有小小進步我已很開心!我會再觀察下佢!

其實係咪所有不論有事和無事o的小朋友都係無la la發癲.定係有事個d都嚴重d..真係好難介定佢吔.我見有d可以好正常..轉頭又二個人

有事的小朋友會嚴重d,同埋就算教好多次,講好多次都仍會犯!
我仔有時都好好架!好起上黎可以乖過一般小朋友添!不過極之波動!
如果將佢嘅行為比grade,佢可以一分鍾前係A,一分鍾後係U!!
A嘅時候多數係佢對有興趣的事情,或有好清晰強烈的管束!
但無論我,老師,或佢自己都無可能時刻在高度壓力下去管束!
就會出現U grade的情況了!

‹ 上一主題|下一主題