用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問如果係Waiting offer, 寫求位信比校長是有否成功例 ...
樓主: Elona
go

想問如果係Waiting offer, 寫求位信比校長是有否成功例子 [複製鏈接]

請問你隔左幾耐比第二封?我已比左3封了...😪

我有朋友說 有兩公婆在校門等見到校長喊哂甘,好得人驚姐~

寫了2封,交學校都冇機會見到校長,2封都叫俾職員,但聖誕前已經收到學校CALL WAITING,學校好高效率。唔係一條龍,係自己心儀的學校。我覺得寫求位信有機會成功。

回覆:想問如果係Waiting offer, 寫求位信比校長是有否成功例子

我有個朋友個女in pn收reject, 佢寫左封信俾校長,講返果日面試的不滿(當天老師話乜佢個女淨係識玩呢樣玩具其他都唔識玩,事實佢個女有發展遲緩真係唔識,但佢唔滿意老師甘講個小朋友),結果校長睇左封信後親自打俾佢,後來有位仲收左佢。

引用:Quote:LWL1212+發表於+13-1-16+08:43+我做

原帖由 cyyuen0120 於 13-01-16 發表
ME 3
Me 4:;pppp:

kkff 發表於 13-1-16 19:41
寫了2封,交學校都冇機會見到校長,2封都叫俾職員,但聖誕前已經收到學校CALL WAITING,學校好高效率。唔係 ...
恭喜晒~~連寫2封?? 但到第二封應該無咩寫..哈哈

回復 cyyuen0120 的帖子

講真第三封都差唔多已經寫完,唔使再交了。其實大把嘢寫,如果真係鍾意間學校,點會冇嘢寫。舉例我鍾意間學校老師nice、小朋友happy日日都掛住返學、校舍寬敞明亮,總之求位信就一定唔要抄sample,用自己的感受寫出來先係最真實。
我記得第一封係收到WAITING LIST信第二日交去學校。第二封係交留位費deadline之後那一日去交俾學校。因為我好鍾意間學校,幫囝囝就報了2間,另一間係屋企附近邨校,邨校安排2013年1月in當然最終12月尾收到call waiting之後就已經完全放棄邨校。但我都沒在求位信中寫,唔想俾校長覺得有壓力。

希望所有waiting list的小朋友最終都會收到心儀學校的電話。

我阿仔當年K1最心儀的kg都係waiting list, 之後我每個月寫一封信俾校長, 我唔知有無關係, 總之最後 6月收到call。

kkff 發表於 13-1-17 09:56

講真第三封都差唔多已經寫完,唔使再交了。其實大把嘢寫,如果真係鍾意間學校,點 ...
你好有恒心..我依家寄左一封,雖然唔係最心儀,但叫做儘下力,不過暫時未收到任何CALL WAITING,而最心儀果間未有結果,如果呢間唔收我就叠埋心水讀另一間,因為我覺得唔收都係無縁,無謂強求

報的少其實都好冒險,如果冇恒心囝囝就有機會冇書讀啦。囝囝係細仔,11月月尾inteview時仲要係未識講嘢,waiting list講真我都覺得係驚喜,in完我覺得rejected機會都極大,雖然佢可以跟到指令,但咩都唔講,相比其他好叻的小朋友真係有差距,雖然自己已經好努力引導佢,但佢唔肯講都冇辦法,醫生都話唯一可以做就係等佢自己慢慢開口。收到聖誕禮物(12月18日收到CALL WAITING),好開心,好感恩。

好令我鼓舞, 原來咁多成功例子, 我會繼續努力
Tomorrow is better

kkff 發表於 13-1-17 10:34

報的少其實都好冒險,如果冇恒心囝囝就有機會冇書讀啦。囝囝係細仔,11月月尾inte ...
你的努力終於有回報,第時囝囝知道你為佢付出努力,佢會好多謝你呢個媽咪

手寫定係電腦打好D?

我d字好肉酸唔見得人, 所以用電腦打, 不過我覺得手寫會有誠意d
Tomorrow is better

無用架....好黑暗架........

cyyuen0120  點解咁講??  發表於 13-1-23 15:34

回復 mothercare100 的帖子

因為總有人會識學校裏面既老師,所以有機會係後補既時候比佢地既既朋友,親戚........加上而加收生除左會睇小朋友既表現之外,仲會睇家長既背景,例如係職業,住址........睇下家長煩唔煩,會唔會幫到學校手.有貢獻等等.........所以好黑暗架.....

回覆:想問如果係Waiting offer, 寫求位信比校長是有否成功例子

其實要睇下邊間。熱門的,作用不大,因為waiting都有成千人,個個都寫,排都有排排。我諗学校一早已有個list。至於那些成功的例子,可能是不熱門的学校居多。

‹ 上一主題|下一主題