用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統計: 成功於自行考入的已升中學生,在自行時 am/pm int ...
go

統計: 成功於自行考入的已升中學生,在自行時 am/pm interview? [複製鏈接]

因有家長講起呢個問題,所以好奇想知係咪真係自行時上午IN既,成功機會大好多。

但可能會做成等緊IN既升中家長不安。(當知道自己係下午IN時,可能會唔開心)...............

我仔上年自行2間,一間IN上午,一間IN下午,  最後係上午IN個間收左   (但呢間冇分邊個IN上午/下午,佢係計交表次序順住IN, 我第一個交表,所以一早就IN)

0    0    0    0

杰杰媽媽 發表於 13-1-11 21:17
因有家長講起呢個問題,所以好奇想知係咪真係自行時上午IN既,成功機會大好多。
如果自行和抽獎都有報同一間學校,7月放榜收了,家長是無法知道是自行入還是抽獎入的。

回覆:杰杰媽媽 的帖子

我是上午in,但我估唔關交表事,我是最後一個星期六才交表,見十一點,另一間是尾二個日才交仲要八點半到,都唔知是自行定抽獎入

杰杰媽媽  2間都上午IN?  發表於 13-1-11 23:33

係吖!兩間都上午in

阿仔成功被取錄嗰間係跨區學校。面試時間係下午2:00開始的那一批,我重記得其中一位面試的老師好似好攰又好悶咁,坐到成個人sir左係張凳度!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

都係,做家長等學生一個鈡都好似好耐,學校見學生九至四要見幾百人,老師比分唔知會唔比到亂晒,個個老師又有不同要求

引用:因有家長講起呢個問題,所以好奇想知係咪真

原帖由 杰杰媽媽 於 13-01-11 發表
吓!我只知有人上午面試的都入唔到,下午面試而入到的亦大有人在.如果自行和統一派位都有揀的,根本不知道是從那個途徑被派入心儀的學校.呢個時候,不宜出一啲冇事實根據的post,以免誤導將會參加派位的同學和家長!

family1234  想想如果是去年有人出這個post,將心比心樓主會否忐忑不安呢  發表於 13-1-12 10:52
family1234  agree  發表於 13-1-12 10:48

小學是知道其學生是自行或大抽獎, 如果有2nd IN 通常上午較早時段是 bigger chance.

王國會長

我不相信面試時間(上午或下午)跟成功機會有關. 反而面試日期愈早機會愈大這個較有可能.

2隻臭豬  但係中學面試通常係得一日  發表於 13-1-12 23:39

回覆:統計: 成功於自行考入的已升中學生,在自行時 am/pm interview

津校通常一日過見晒

YuYuMother    發表於 13-1-13 09:12

我有另一種看法,反而不要看重學校的安排先後次序,而是看孩子的特質。我兒子傾向夜瞓,所以下午表現比上午好,效果好自然機會高。若果孩子一向返全日或上午班,及早睡,上午表現會較佳。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有等中學會先見成績好的學生,應該是有分別的。
‹ 上一主題|下一主題