用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英普班是否適合廣東話小朋友?
go

英普班是否適合廣東話小朋友? [複製鏈接]

我女平日以廣東話溝通,本生性格已比較內向,唔喜歡同唔熟嘅人講嘢,返咗英普pn 4個月,情況無咩改善,但d人成日話小朋友返咗學就會多嘢講,擔心唔知係咪佢喺學校溝通唔到反為阻礙發展。有無人都係講廣東話但返英普班?

0    0    0    0

我想要多點時間。兒子也屬較被動的一群,現在k2...而家反而prefer pth rather than English

如果被動、文靜的類型,可能要多點時間適應。但幼稚園3年,潛而默化,對小朋友學語言好有利。

我仔係熱情主動形…但只表現於同人玩,甚至逗陌生人玩,但都唔係幾肯講,在家講英文同廣東話多,但都係讀英普學校.

my girl at home: Cantonese only
at school: very good PTH and OK Eng
She is 5 and start learning PTH from 3.

回覆:lymchau 的帖子

英文都係返學先接觸?

回覆:hoivy 的帖子

If her school is PTH, then PTH  please when you are reading books for her. If not, she can't read at school for teacher.  But you can learn Cantonese outside.  Then she can read both.

如果朗讀,有d字可能會confuse,需要大人改正。好像「給」字,我小朋友廣東話有一段時間都讀成「gei」,不過問題吾嚴重。

小朋友好靈活,好快佢就明。好像strawberry,我小朋友清楚知道廣東話係叫士多啤利,普通話叫草莓。

‹ 上一主題|下一主題