用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有得揀會揀:l、E位??
go

有得揀會揀:l、E位?? [複製鏈接]

你地會點揀??揀主流幼稚園又怕讀不到,揀兼收又唔想佢讀全日,有無建議?我只是家庭主婦,大把時間看住B!
   0    0    0    0

回覆:choicheukyin 的帖子

其實真係如果有時間,E位全面個I位,不過我係在職媽媽,所以幫個小朋友排l位,至少不用經常請假去E位,而家等緊l位中

其實兼收位咪又係主流幼稚園,你可以去搵d有愛心,吾太要求高嘅主流幼稚園讀。

我個仔都讀緊兼收位架!其實全日對佢黎講好好多!多d接觸事物同學習,好過喺屋企架!
我屋企有八隻貓~

媽媽如果可以同BB一起上e 位的堂, 學咗啲技巧, 自己番屋企訓練當然係最好,

其實好睇小朋友能力同自己需要。如果小朋友仍需要 OT / PT,咁揀 E 位好啲,因為 I 位係幾個月至一次,如果要訓練大肌,I 位亦缺乏專業設備。

另外同意樓上講,兼收位係返全日,對培養小朋友的生活規律有好處,各方面的刺激亦會多好多。

如果想再加自己訓練嘅,可以利用小朋友上學時間充實自己,放學再幫小朋友做多啲訓練。
都係個句,家長先係小朋友最好的導師。

各位加油!

回覆:jjcow 的帖子

其實我不選兼收係不想小朋友全日係學校感刻板.係學到好多好既習慣.但兼到好似無早期中心感全面.而且讀半日主流我下午可帶B出去再學其他興趣班添.但有樣我還擔心係遲些上N班時.如BB仍打人.抓人塊臉.不願學習感怎辦呢!

‹ 上一主題|下一主題