用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院?? ...
樓主: siulan888
go

有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院?? [複製鏈接]

回復 e12340 的帖子

你向左上角自己個ICON見唔見到私人訊息? 你click 入去就睇到

回復 2隻臭豬 的帖子

即是B1成績去見會機會大些!多謝意見!

我有個朋友係st. rose畢業,佢英文真係好掂,勁!但中文程度就

引用:我有個朋友係st.+rose畢業,佢英文真係好掂

原帖由 肥嘟媽 於 13-01-13 發表
我有個朋友係st. rose畢業,佢英文真係好掂,勁!但中文程度就 ...
我朋友st rose 畢業,中英都好勁!不過,一個畢業生的表現,可以generalize 一間學校的好壞??

肥嘟媽  抱歉,我只是說我朋友的英文很好,但中文程度就有保留,說實,同一人不一定樣樣皆精,好學校也有品行/學業差的人,不一定事事硬要跟學校扯上關係  發表於 13-1-14 21:59

St. Rose學生入大學的比率高嗎?

2隻臭豬 發表於 13-1-11 11:57
回復 siulan888 的帖子

如果你個女係鍾意讀女校, 而你又諗住第日返學近d揀番沙田, 咁你band 1 中考聖羅撒 ...
點解和我聽到的都不一樣?難道每年都不同?

今年2013年,有人說排第18志願都抽到SRL書院。講到話「抽」即不是自行收生啦!我還以為入讀SRL無難度。

Combo 發表於 13-8-9 20:38
點解和我聽到的都不一樣?難道每年都不同?

今年2013年,有人說排第18志願都抽到SRL書院。講到話「抽」即 ...

其實, 一切都要睇小朋友性格夾唔夾, 同埋家長受唔受依一套.

我確有家長朋友, 個女小學宣小, 排志願2X, 派左入去. 佢係宣小成績一般, 但是否會一般得來都係BAND 1就唔知.  要明白, 成績弱果批, 家長要特別多支援, 否則, 好易跟唔上而被請走. 而我朋友個女已上中五, 亦已安排到外地升學了.

我都like女校,有考慮SRL,但本人住將軍澳,沒直接交通工具到,後來朋友推介我女考石硤尾寶血會上智書院及藍田聖保碌,兩校也是B1頭的!一如上面師姐所說;我往後致電St Paul查問學校資料時,學校的反應頗支吾以對,但問另外一間,校務員會耐心解答,感覺完全不同,結果小女去完兩所中學面試,回家也說較喜歡上智,老師友善d。而且學校近地鐵,十分方便。雖然是女校,校長也很開通,中一也可出外午饍,感覺校方是明理括達的。

引用:St+rose+係嚴,亦出名乖女,但其實都有很多

原帖由 vivi2000 於 13-01-12 發表
St rose 係嚴,亦出名乖女,但其實都有很多好活潑㗎!
每年二三月有fun fair,如識人入到去玩吓,就會感受到d女仔嘅質素。

回復 Combo 的帖子

我本身係沙田區, 如果沙田區抽聖羅撤放10幾志願都好難抽, 因為位少, 其他區我唔知, 如果你話有人放18都抽到都唔出奇, 此終九龍區除非本身係直屬小學會選的話, 其他人都好少會刻意揀入黎讀

我個人認為如果你係ST.ROSE 小學升返佢中學應該唔難適應, 我個女係小學升上書院, 佢覺得唔出去食飯都OK , 因為附近真係冇咩野食, 至於課外活動小女話其實好多, 不過唔參加都冇所謂, 因為小女話係學校以外都仲有好多選擇, 至於話學生冇野講我本人又唔覺得係WOR~, 因為上個月做註冊, 有舊書賣, 我問左果幾個學生好多好多問題, 佢地講釋得好詳盡, 仲話埋比我知, 有D可以唔使買住, 可以開學先買, 問校服同CLUB 社問題, 佢地又好有耐心講解, 我暫時覺得D學生都OK 架

回覆:有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院

出去食,最近咪係威記大飯店

kitbebe  呢間要留校食飯的, 六年都係呀!!  發表於 13-8-13 16:26

e12340 發表於 13-1-13 15:58
回復 2隻臭豬 的帖子

九真依家唔使紮边啦,可紮馬尾,因為新校長改咗啦,我先會考慮埋,咁培道IN時要注意什麼 ...

I want to know too the 培道IN時要注意什麼和會問什麽問題!, pls let me know.

霖霖B媽咪 發表於 13-8-9 22:35
其實, 一切都要睇小朋友性格夾唔夾, 同埋家長受唔受依一套.

我確有家長朋友, 個女小學宣小, 排志願2X, 派 ...
其實我真是誠心想知道多一點關於SRL書院的事。您說:「家長受唔受依一套」意思是指什麼?可否多說些事情分享!謝謝。

kellyho123 發表於 13-8-12 18:33
我個人認為如果你係ST.ROSE 小學升返佢中學應該唔難適應, 我個女係小學升上書院, 佢覺得唔出去食飯都OK ,  ...
出唔出去食午飯無問題,但書院的午饍供應好嗎?

個個口味唔同, 不過舊生姐姐話OK,

如果我冇印象錯, 你都係小學部家長.  其實, 學校既作風你都應該好清楚.  每間學校既文化唔同, 冇話好同唔好, 只會有岩唔岩你自己小朋友. 你小朋友受唔受果一套.

亦要睇下小朋友到左中學, 自主性更強既時候, 乜野類型既文代會令佢更受, 更信服.  小朋友個個性格唔同, 我建議先以小朋友性格戚出發點, 再問下多一些前輩家長, 了解多些中學部既文化(記住問多幾個), 才和小朋友一齊傾下升中選校方向吧.

霖霖B媽咪 發表於 13-8-19 17:11

如果我冇印象錯, 你都係小學部家長.  其實, 學校既作風你都應該好清楚.  每間學校既文 ...
但一直以來,無論校外或校內,大部份人的評價對SRL都好似負面多過正面,而正面的講法都只是說女生都比較乖,僅此而已。所以想聽多點,希望找到多點「正」能量。

Combo 發表於 13-8-19 20:56
但一直以來,無論校外或校內,大部份人的評價對SRL都好似負面多過正面,而正面的講法都只是說女生都比較乖 ...

咁即係其實你自己本身都鐘意間學校, 但你聽到有些負面講法又擔心, 想搵d人同你share 下正面既野去支持自己既選擇吧 !!! 其實, 如果學校作風配合自己既要求, 就不用理會其他人說法... 好多野都係人夾人. 就算外界高手都冇可能做到面面俱圓. 正所謂....曹操亦有知心友啦.....  你自己消化下d負面講法, 再諗下對自己黎講重唔重要, 如果唔重要, 咪咪理佢囉....

霖霖B媽咪 發表於 13-8-20 09:27
咁即係其實你自己本身都鐘意間學校, 但你聽到有些負面講法又擔心, 想搵d人同你share 下正面既野去支持自己 ...
我對SRL的「鍾意」程度是一般啦。您的說話很中肯,謝謝。

曾經有想過,或者SRL不算很top,但只要自己多加努力,而成為當中最top,這不是更好嗎?況且,SRL小學生涯算是很輕鬆。不知中學是否一樣?
‹ 上一主題|下一主題