用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院?? ...
go

有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院?? [複製鏈接]

有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院 ??自行band 1 中自行有機嗎? 馬主風band 1 中學生,無參觀過開放日,但阿女話鐘意,但我知應都幾悶下,只會谷成績??

elbar  自行有機   發表於 13-1-10 21:04
elbar  自行可試 1.聖羅撒 2.聖心   發表於 13-1-10 19:10
   3    0    0    0

回覆:siulan888 的帖子

都係嫁,朋友3 個女女從st rose 幼稚園讀起,講到明好保守、傳統及嚴,小朋友要受管受教ga.

做人至緊要開開心心 :-D

佢都好乖既,但我覺得讀書唔應該只顧學術,所以問下是否難入,如果係就無謂用左個自行既機會

回覆:siulan888 的帖子

沙田多英中,d 人鐘意選呂明才、沙崇、曾記、培英,st rose 吾洗同男仔爭之餘,女仔都少人選,band 1 中、尾有機,特別係英文至強、操行有A 既女仔。

回復 siulan888 的帖子

但妳要一個小朋友入St.ROSA Lima 靜靜地讀6年書,是否佢鍾意,因該校學生是出名乖女,斯文,但勁少課外活動,好似今年簡介會,由學生帶家長參觀校舍時,有家長問問題時,該學生全程什少回答,簡直不能溝通,心想將來囡囡讀完6年後會點呢?所以,寧棟聖心、呂記、曾記會好D!

回復 siulan888 的帖子

如果你個女係鍾意讀女校, 而你又諗住第日返學近d揀番沙田, 咁你band 1 中考聖羅撒都ok, 但係佢6年唔比出去食飯, 好嚴, 英文水平係好好, 真係無咩課外活動, 你可以睇番自己小學每年有幾多人入到去st. rosa 就知機會大唔大, 我知我地學校每年會有3個位(雖然無講明, 但係我見每年無論幾多人去考, 最多都係得3個人入到), 聖羅撒的外來生入到多數都係靠自行, 好少派入去, 我女上年都有考, 不過入唔到, 我自己本身鍾意女校, 所以我上年一間沙田, 一間九龍
Band 1 中考聖心可能易d, F.1已經可以出去食飯, 我女的同學(Band 1尾)入佐聖心, 佢話讀得輕鬆唔辛苦, 仲有好多活動  

回復 2隻臭豬 的帖子

我同意妳的意見,6年不能出外食飯,等時自己去餐室都唔會自己叫嘢食,咁点同其他人相處同溝通,所以我也不會幫我囡囡揀,只會在乙部先塡’但都會排後D!

回復 e12340 的帖子

啊! 唔怪得你上次問英華&九真, 我叫你考慮聖羅撒你無回應, 不過我女上年都有考, 但唔收

回覆:e12340 的帖子

但朋友女女好醒目,又無乜同人相處既問題ge, 佢地有出去參加girl guides , drama 等既課外活動

St rose 係嚴,亦出名乖女,但其實都有很多好活潑㗎!

嘩!乜St Rose而家唔比學生出外食飯架?我以前讀都得架喎!

回復 2隻臭豬 的帖子

真係唔好意思,因為St.Rosa.不是我自行的心儀女校,所以先至會考慮誇區,因St.Rosa·不適合小女,因她要有多元化的課外活動。咁你囡囡派了邊间,可否分亨一吓?

其實我住向你個女小學個條邨, 我女入佐九龍城培道, 我上年自行1. 聖羅撒 2. 培道, 我女係BAND 1尾, 所以自行已經入佐培道 (BAND 2頭), 我本身鍾意女校, 我心態係入到培道都唔差, 所以上年揀一間BAND 1 , 另一間BAND 2, 不過你唔同, 你個女叻D, 當然可以再揀間好D啦, 所以我先提議你揀聖羅撒, 因為沙田近D, 唔駛揀九真, 否則第一輪佢一定收你

回復 2隻臭豬 的帖子

我有2个囡囡,其中一个就成績好,另一個是B1尾,所以嚟緊2年我都唔得閒,都接住嚟呈分,我都是心儀女校,但St.Rosa實在不適合我兩位囡囡;但佢哋都會報不同中學,細女遲2年就會自行1九真2培道!而大女將會決定1英華2油蔴地真光,!可否告知你囡囡怎樣搭車返培道?

馬鐵火車, 去到九龍塘再坐小巴, 有時坐到樂富行返去, 你住邊?   

回復 2隻臭豬 的帖子

我哋住係沙田區馬鞍山,因培道比較吊脚,我會搭85M到黃大仙再搭港鉄到樂富站,然行再行返去,我估會方便D!妳囡囡有否想去九真?程度差不多而且又近D!咁培道面試會考些什麼可否告之?等我為細女準備!Thanks!

2隻臭豬  樓主, 不好意思, 其實我地好似離佐題, 不如我pm你講  發表於 13-1-13 15:51

其實坐85m 再轉樂富好 " size" 時間, 樂富行番去都幾遠, 呢個方法我都試過, 最快真係坐馬鐵, 其實註冊果日有人向門口派傳單, 有保母車坐, 因為隔離有民生小學, 有好多人由馬鞍山出去, 我個女唔想搭, 所以自己坐車, 九真我無考慮過, 因為要梳孖辨, 個女唔鐘意, 而且培道校舍環境真係好吸引, 校長老師又好好, 雖然坐車唔方便, 但個女話唔緊要, 所以我地都揀呢間   

回復 2隻臭豬 的帖子

九真依家唔使紮边啦,可紮馬尾,因為新校長改咗啦,我先會考慮埋,咁培道IN時要注意什麼和會問什麽問題!

已PM 你  

回復 2隻臭豬 的帖子

唔該哂!在那裏看到呢?
‹ 上一主題|下一主題