用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 71間於自行收生階段出現世襲超額情况小學名單(2013) ...
樓主: iantsang
go

71間於自行收生階段出現世襲超額情况小學名單(2013) [複製鏈接]

iantsang 發表於 13-1-9 18:06
... there is still chances for net 12 applicants to fall out of net 12.
睇完好擔心!親身經歷過被派去原校網所借校網以外學校的家長,可否分享一下如何善後?

THX~
咁 "自行分配學位" 階段收生不足的學校有冇列表呢?

iantsang  Sorry, no time to prepare that.  May be post it later, thanks!  發表於 13-2-19 14:15

回復 iantsang 的帖子

請問上面表中,80借84有169個。但這兩天在新聞聽到北區有400名派去大埔,這個有點不明白,其中差別是什麼?
謝謝

醒目開學勳章

my_bride 發表於 13-5-25 09:02
回復 iantsang 的帖子

請問上面表中,80借84有169個。但這兩天在新聞聽到北區有400名派去大埔,這個有點不 ...
The difference is on timing.  These numbers here are determined based on the number of failed applications by November (after first round).  However, if there are increased number of applicants in net 80 who didn't show up in first round, then after they filled in the second round form, then need to borrow more.

回覆:iantsang 的帖子

謝謝!明白!
照睇粉嶺學生唔會派出大埔,對嗎?

請問48 的基顯係边閒呢?

如果第一輪自行收生, 唔大機會入 (小兒只得15在手), 第二輪統一派位抽中的機會大唔大呢? 其實第二輪是不是只可看彩數, 沒有任何事可做到?

引用:net+12+竟然唔洗借位?

原帖由 CoffeeCake 於 13-01-09 發表
net 12 竟然唔洗借位?
唔使呀

資料很有用,知道自己想報的學校沒有世襲超額,可安心在自行收生階段報讀。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:資料很有用,知道自己想報的學校沒有世襲超

原帖由 happy_lavender 於 13-06-28 發表
資料很有用,知道自己想報的學校沒有世襲超額,可安心在自行收生階段報讀。 ...
您點到您入紙果陣爆定唔爆呢?

happy_lavender 發表於 13-6-28 16:25
資料很有用,知道自己想報的學校沒有世襲超額,可安心在自行收生階段報讀。 ...
要知道世襲數據乃此一時彼一時,今年唔爆出年可能會爆,無人(包括校長)可以話你知出年情況

回復 dlee_ca 的帖子

睇埋今年升中派位,如不是派位成績突然變好,世襲生數目理應變化不大。當然還要看出生率,但香港近年的出生率增長主要源於雙非,他們對我沒威脅,因為沒可能是世襲。

據統計處數據,香港出生數由二零零七年的70,900人增加至二零零八年的78,800人,增長率為11.1%。以自行學額60個位計算,往年無爆,今年增加11.1%,即6.7人,照理可以以大抽獎學額補充,所以對世襲生的成功率應該無乜影響。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:71間於自行收生階段出現世襲超額情况小學名單(2013)

如果 net 12 軒下冇超額,點解有家長話今年自行20分世襲有人唔收?

醒目開學勳章

引用:如果+net+12+軒下冇超額,點解有家長話今年

原帖由 kittyland06 於 13-10-20 發表
如果 net 12 軒下冇超額,點解有家長話今年自行20分世襲有人唔收?
兩者係無關係架喎!

唔超額只係唔使借統一派位學額,同幾多分收自行無關。

我想請教如果世襲必收生冇超額, 甚至有位剩的話, D多出黎嘅位是否俾自行計分?? 因為我得二十分但係宗教學校, 所以好擔心

醒目開學勳章

conniemar 發表於 13-10-20 23:28
我想請教如果世襲必收生冇超額, 甚至有位剩的話, D多出黎嘅位是否俾自行計分?? 因為我得二十分但係宗教學校 ...
Yes, 多出黎嘅位俾自行計分

我想問下在同分情況下,校長可不可以選1位学生入讀!謝謝!

即是校長有没有權選學生!1或2位!

回復 lsy123 的帖子

Absolutely NO!

回復 lsy123 的帖子

NO even 1或2位!
‹ 上一主題|下一主題