用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生何解不能早些公佈結果?
樓主: 瑩瑩老豆
go

自行收生何解不能早些公佈結果? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+13-1-8+13:33+編

ming2013 發表於 13-1-14 15:18
回復 瑩瑩老豆 的帖子

以下係教署回覆, 話家長寧取後者:

其實我想問:學校有意見,教局可以睇到,甘我地+意見邊個顧及?個小朋友好辛苦,真系減壽咩……分明折磨我地家長啦就離填自行,你地唸好學校了嗎?
P.S.我真系唔明,依家d細路個書包仲重過佢地(誇張咋),從小四開始就要努力、努力、努力,佢地唔系機器呀。
小四+成績已經好重要,小五、小六,三次呈分試and重要+小四考試、小五+一次試(可能兩次),自行果d,可能仲要直資,派位、甚至可能叩門……
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

王國會長

miffy 發表於 13-11-6 16:29
你女全級頭幾名,你都要?

阿囡只是一次呈分試頭幾名, 仲有兩次未知, 又冇十八般武藝, 外面一山還有一山高; 本身小學也只係普通地區小學又冇一條龍中學直升, 點可以唔駛?

王國會長

candyhmama 發表於 13-11-6 19:25
其實我想問:學校有意見,教局可以睇到,甘我地+意見邊個顧及?個小朋友好辛苦,真系減壽咩……地家長啦就離填自行,你地唸好學校了嗎?

暫時shortlist 左幾間未選定最后二間, 目前先要顧掂第二次呈分試
‹ 上一主題|下一主題