用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生何解不能早些公佈結果?
樓主: 瑩瑩老豆
go

自行收生何解不能早些公佈結果? [複製鏈接]

kowloontongC9 發表於 13-1-10 17:10
可以減壽就真

完全認同

Vin仔媽  同意  發表於 13-1-12 12:35

回復 JOJA 的帖子

我就黎癡線!

Sasaalan 發表於 13-1-12 12:02
回復 JOJA 的帖子

我就黎癡線!

完全明白, 我個仔小五咋, 我已feel到好大壓力

瑩瑩老豆 發表於 13-1-10 21:00
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2176&langno=2

不如大家email 去教育局提出要求提早公佈自行收 ...
呢個方法好, 我都send左email.

阿女係邊緣人,成績好飄忽,直資收左佢。我同佢都輕鬆曬,唔駛折磨到7月

還有一個學期要捱

王國會長

ming2013 發表於 13-1-12 12:49
呢個方法好, 我都send左email.
我都send 左, 不過都冇乜期望佢會改 :;pppp:

回復 瑩瑩老豆 的帖子

以下係教署回覆, 話家長寧取後者:

閣下一月十二日的電郵收悉。

現行的中學學位分配辦法為教育統籌委員會(教統會)《檢討中學教學語言及中一派位機制報告》的建議。對於應否提早公布申請自行分配學位的結果,該報告指小學一般反對這做法。因為當班內一部分同學「提早」知悉自行分配學位的結果,很可能會影響學生的整體學習氣氛,不必要地為教與學帶來新問題。事實上,現行一併公布自行分配學位和統一派位結果的安排,行之經年,運作順暢,同時亦得到很多家長的理解,並表示在個人方便和學校教與學效果之間,寧取後者。

感謝閣下對教育事宜的關注。如對中學學位分配辦法有任何查詢,請與本人聯絡(電話:2832 7643)。
教育局局長
(曾雪汶代行)

EDB Contact Us - 中學自行分配學位結果

a_mum2009 發表於 13-1-8 12:19
回復 bbfish1992 的帖子

根本成件事就多鬼餘, 如果怕已有學校收gei學生之後無心機考試,咁pres1 個試又如何 ...

簡直就係瘧待d家長啦~怕佢地無心機讀書, 點會丫, 細路仔唔會好計較呢樣野, 只要父母引導下, 就算有無學校收都好, 都要盡自己能力去考試, 理論上係唔會話放棄晒唔考既, 況且, 其餘既考試都係校內既成績, 唔通真係想臨畢業先黎滿缸紅咩? 我依家煩緊個大仔, 到佢入左中一, 又要幫佢適應中學既生活, 然後過兩年都未回完氣, 又到細佬黎升中, 我又要重投煉獄, 問你點頂呀?? 依家唔係d細路頂唔順, 係d大人頂唔順呀?? 有無為d家長諗下架, 我地做父母既係呢段時間, 好似做間諜咁, 成日周不時周圍去睇學校, 老實講, 我好衰, 我試過跟蹤果d學生幾條街, 睇下佢地放左學係去邊架~ 我就黎痴線添呀~

kt2007  唉!真係好辛苦!我個仔都係p.6,最慘佢地第三次呈分重要遲到係4月中才考,簡直折磨死我地!  發表於 13-1-14 16:42

我見學校D私校直資收左嗰D小朋友都冇放慢手腳啦!奌解教育局咁低估香港六年級生嘅自律能力同求學心?奌解咁負面睇我地D小朋友?法庭對嫌疑犯都寧縱勿枉啦,估唔到我地嘅小朋友連嫌疑犯都不如...

關同學有否心機讀書什麼事?第三次呈分後,3月底,學校自己都放鬆啦,去年的學兄學姐說,4月初根本回去就是做無謂的事,大家都沒心機讀啦,一切都成定局了,4月後都是等等等,,,,

反而早日公佈了,知道自己將要到什麼學校讀,還可以早做準備,早日和新學校銜接,唉,發郵件沒什麼用的,每年都是有家長不滿,然後過幾個月,派位後,不滿的家長又忘記舊痛,輪到新的去不滿,然後又再循環,痛的持續性不強,教育局就是吃透了,才能熬到現在。

王國會長

tao7113 發表於 13-1-15 16:39
反而早日公佈了,知道自己將要到什麼學校讀,還可以早做準備,早日和新學校銜接,唉,發郵件沒什麼用的,每 ...
看國教要人上街圍政府總部才"徹回"(仲要唔認)就估到唔會咁易肯改的.

瑩瑩老豆 發表於 13-1-15 22:28
看國教要人上街圍政府總部才"徹回"(仲要唔認)就估到唔會咁易肯改的.
同意,苦了學生及家長,又浪費資源。

王國會長

tao7113 發表於 13-1-15 16:39
反而早日公佈了,知道自己將要到什麼學校讀,還可以早做準備,早日和新學校銜接,唉,發郵件沒什麼用的,每 ...
其實不論在自行派到位與否, 大家都可早做準備, 派到的故然可以早日準備和新學校銜接, 未派到的也可以早日準備叩門. 可惜....

瑩瑩老豆 發表於 13-1-15 22:28
這是重點。不是以為一人一Email就可以使政府改變。

引用:可以減壽就真

簽名被屏蔽

十分同意!對大人同小朋友都係好大壓力 x2

王國會長

tiggger 發表於 13-11-6 11:12
Agree. 宜家香港社會已經咁大壓力,早d告知家長直資或自行收咗,好讓大家放鬆心情和讓未有取錄學童的家長去 ...
睇返近期hktv 就知高官諗野係不在乎民情的

回復 瑩瑩老豆 的帖子

我正承受緊這種痛苦 我們還把頭 一 , 二次呈分 各拆開 二次

即我們要呈 5 次分 , 人真的就來顛了 ,大人都頂不順 ,何妨小孩
‹ 上一主題|下一主題