用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘York VS MOS boxhill
樓主: luckyveronique
go

九龍塘York VS MOS boxhill [複製鏈接]

Stinkypig 發表於 13-1-16 00:35
我是過來人,大女由PN到K3四年都讀MOS Boxhill,愉快學習,我一直都覺得OK。但一上小一就出事喇,課程完全 ...

其實如想一路讀BOXHILL, 就一定要一早在外補數! 其他學校一樣, 好似如果讀根德園, 就要出外補英文同普通話, 因為佢中文數學都強, 所以要睇學校邊科弱就在外補定先囉!

我之前都係有York同Boxhill嘅選擇,兩間我都好鍾意,但兩間又係好唔同嘅學校,所以睇下你要D咩,York名氣大D係真嘅,但至於話因讀名幼會考私小易D,別儍啦!私小面試係睇個小朋友表現,並唔會理你是否讀名幼,另外,York係比Boxhill較爲學術D,谷D,大班教學,校園大,學校舉辦嘅活動都好富有外國色彩,眼見D小朋友返學都係開心嘅,中文好,英文又好好,但同Boxhill比當然有距離;Boxhill無York咁有名氣,校園細,學費明年同York一樣$4800,小班教,小班教學,師生關愛做得好,全英語學習環境,學術唔谷,因為Boxhill嘅教學手法係行IB,除左學術,主要培養D小朋友擁有正面心態,積極勇於發問,尋求事情真相,勇於發問及勇敢面對挑戰。所以,兩間學校好唔同,睇下你想要咩,York你可能要考慮及參考多D考車問題,Mos出去要over 1小時,未計校車會遲到嘅問題,Boxhill,中文一D都唔弱,但確實佢每天得20分鐘中文堂,學校教就教哂你,但因時間短,小朋友可能唔夠入腦,家長確實係需要跟一下中文,至於你朋友話在Boxhill讀完,上小一就跟唔上,坦白,你朋友自己都好大責任,好明顯佢係無同小朋友溫書,現在,有邊間幼稚園,家長真係唔駛溫功課?一係就溫中文,一係就補英文。最終,我同囡囡選左Boxhill,由N班開始到現在K1, 我都好滿意,最鍾意佢行IB之餘,返學路程只需幾分鐘,以上只是我個人主觀性分享

回覆:careysum 的帖子

boxhill 唔係行British National Curriculum?

回復 careysum 的帖子

thanks for sharing. May I know whick kind of primary schools you are targeting?

引用:我之前都係有York同Boxhill嘅選擇,兩間我

原帖由 careysum 於 13-01-18 發表
我之前都係有York同Boxhill嘅選擇,兩間我都好鍾意,但兩間又係好唔同嘅學校,所以睇下你要D咩,York名氣大 ...
Boxhill好似唔係行IB咖喎

careysum  BH教學手法近似IB, not真正IB  發表於 13-1-19 13:13

No more York please...  

luckyveronique  sorry but what do you mean?  發表於 13-1-21 13:45

我都有同樣問題,不過係火炭Boxhill~ 其實仔仔讀得幾開心,不過校舍就細。本來想明年K1轉去York,但係又聽到好多負面的野,現在都唔知揀邊間先啱。真係為左揀學校都攪到好唔開心

回復 CarterLaw 的帖子

真係有同感!但又不相信一些負面評論全部都是空穴來風,所以好頭痕,本來面試印象幾好!
我地宜家決定比囡囡讀boxhill了,因口碑好好,未聽過負面。更何況將來準備target國際小學,又在屋企樓下,每日兩個鐘坐校車時間,一個鐘學習其他o野,一個鐘係屋企hea下都好。

另外校舍的問題,我都聽聞在york返學的小朋友每周係戶外操場玩的時間是有規定的,好像是穿運動服的幾日有戶外活動時間,所以不是想玩就比小朋友玩架,否則上堂時間無法保證。如果講的唔請糾正。

諗即便boxhill無outdoor,我都可以利用課余時間帶囡囡到處走走,補番呢個戶外活動的時間係好容易。

回覆:九龍塘York VS MOS boxhill

請問lS,LS,lB係乜嘢嚟?我係新手媽媽,我個仔有york offer

York你肯報就有offer架啦,完全係一間商業機構黎姐...相信你地都有聽過校長個簡介會.不斷吹噓佢個仔劍橋幾叻幾叻,我未聽過D甘樣既簡介會。你要咩佢就比咩你,設計熱門課外補習班,總之盡量賺錢,一條龍.

我的情況都一樣。仔仔讀緊火炭Boxhill,其實讀得幾開心,所以無乜點再考學校。不過覺得校舍真係好細...心儀SC只有waiting,其實自知無望。現只有Boxhill & York。本來諗住轉去York, 但又聽到好多負面的批評。攪到我都唔知點好,為左揀學校,真係都攪到自己好唔開心。又後悔當初無考多幾間...

sorry之前已經reply過

引用:回復+CarterLaw+的帖子 另外校舍的問題,

原帖由 luckyveronique 於 13-01-21 發表

另外校舍的問題,我都聽聞在york返學的小朋友每周係戶外操場玩的時間是有規定的, ...
(我諗即便boxhill無outdoor,我都可以利用課余時間帶囡囡到處走走,補番呢個戶外活動的時間係好容易。)

唉!無計,mos think,hkps(ascot),美善, mos greenfield都一樣,無outdoor playground.  

winnietingting 發表於 13-1-23 21:07
(我諗即便boxhill無outdoor,我都可以利用課余時間帶囡囡到處走走,補番呢個戶外活動的時間係好容易。)

唉 ...

我in過o既ESF WKS同埋鉆石山靈糧堂都係冇戶外,但幾間學校的室內運動場又都ok,三個小時內的physical education都算夠用了。

回覆:winnietingting 的帖子

Mos Greenfield 有戶外遊樂場架,我見阿仔班相有,佢地職員開學時講剛剛新裝修。

引用:Mos+Greenfield+有戶外遊樂場架,我見阿仔

原帖由 PiyoC 於 13-01-23 發表
Mos Greenfield 有戶外遊樂場架,我見阿仔班相有,佢地職員開學時講剛剛新裝修。

...
Thanks,sorry for misleading before.

回覆:九龍塘York VS MOS boxhill

其實york有咩負面新聞?

回覆:momofish2002 的帖子

my son also in Boxhill, i slso very surprise that they start chinese teaching in K1!

Message Board Code
‹ 上一主題|下一主題