用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心今日interview
樓主: yslgirl
go

聖心今日interview  

回覆:聖心今日interview

其實我又幾欣賞佢揾到咁日常生活嘅用品去考小朋友認知,個人覺得月曆最難,鞋帶如果有對鞋喺度會好D,其餘嗰D就真係唔算"了能"。臨走時見有個玻璃櫃展示玳瑁等臨危或受包護產品,個人覺得好讚 (我個囡中咗月曆,答唔到物件名但有講屋企有同所放位置。。。)

McBonnie 發表於 13-1-5 19:46
其實個條黃色繩我第只覺得係繩,老師問亞女叫乜,佢冇答,老師問我佢知不知,我話佢見過,例如穿珠仔玩具時 ...

bingo係鞋帶!  雖然攞條扁帶出黎我都未必估到要答鞋帶, 問題唔係唔似, 係我估唔到問咁深!

引用:阿女考月曆,有個福字果隻 +

原帖由 pingulolo 於 13-01-05 發表
阿女考月曆,有個福字果隻
我個女都係問呢題,唔識答,死硬,無希望了

引用:Quote:原帖由+pingulolo+於+13-01-05+發表

原帖由 pandabobo 於 13-01-05 發表
我個女都係問呢題,唔識答,死硬,無希望了
我嗰個係有紅酒喺面嘅坐枱月曆添呀!我佢攞出嚟問亞囡呢個係咩,我以為佢問紅酒呀!!!

sbux 發表於 13-1-5 20:12
其實我又幾欣賞佢揾到咁日常生活嘅用品去考小朋友認知,個人覺得月曆最難,鞋帶如果有對鞋喺度會好D,其餘 ...
都贊成, 又虧佢諗到一d2歲小朋友未必識既日常生活用品喎, 比我諗都未必諗到.

或者下次問門頂, 隔油湯壺, 污衣籃, 浴簾, 鮑魚刷.....

sbux 發表於 13-1-5 20:23
我嗰個係有紅酒喺面嘅坐枱月曆添呀!我佢攞出嚟問亞囡呢個係咩,我以為佢問紅酒呀!!!

...

哈哈, 酒反而我個囡可能答到喎, 哈哈, 見爸爸媽媽飲但又話細路仔唔飲得.

BBQQmomi  hahahahaaaa  發表於 13-1-6 00:39

回復 wankapo 的帖子

唔算識,因為個老師仲追問有冇其他用途,好似要問個標準答案。

回復 yslgirl 的帖子

我出左課室都唔知係鞋帶,走時聽到另外一個家長講話係鞋帶先知

回復 RBaBa 的帖子

係呀,老師追問,但佢唔識啦,跟住老師開估。

今次我可能會收reject letter

對於一個兩歲幾嘅小朋友黎講,真係好難!

我In完老師都沒有說出答案--鞋帶!但答案是什麼也不重要,老師有他們的準則

We didn't go for interview today

我老公話只in 2 分鐘,覺得咁短時間,即唔太重要,可能睇其他黎揀?!

回覆:McBonnie 的帖子

其實答唔到又唔代表唔收,去年我個女都答得唔係咁好,但都收咗。我估出啲較深的問題係想觀察小朋友的反應或其他嘢。雖然冇人知道個收生準則是乜,我估禮貌好重要,因為聖心好注重德育的培養。開咗學好短時間,我幫囡囡做野,佢同我講唔該,lee個好平常,但之後佢同我講:  "媽咪,你要講唔洗客氣"。

引用:我個女問衫㚒,但我屋企用煤氣乾衣機,好少

原帖由 T-bone 於 13-01-05 發表
我個女問衫㚒,但我屋企用煤氣乾衣機,好少用衫夾,好彩佢都答到老師係㚒,用來夾衫!不過第一part玩咗枱面 ...
我個女都係問衫夾,佢首先呆咗,之後望住我,我同個女講唔駛驚,叫佢答老師,佢都答到,之後老師問用黎做咩,我女答用黎"朗"衫,老師再問除咗夾衫,仲可以夾咩,我女唔識答,老師話褲可以嗎?我女答夾褲,之後再繼續問仲有呢?我女呆咗,好緊張,跟住老師引導佢,你今日著住咩呀?我女跟住答夾裙!最後,老師就話面試完畢,之後俾咗張貼紙我女,老師仲問要講咩呀?我女答多謝老師,之後拍椅子走得!

littleape0129  你囡囡好叻呀!  發表於 13-1-5 22:39

回復 sbux 的帖子

我囡就係中咗月曆,唔識,因為屋企真係冇。佢只係喺度讀D數字。

in 咁多間,哩間最深同難。
就算係第一 part, 唔係一問一答名同年紀,係比支咪要自已講哂,我果組其他兩個小朋友都唔肯揸住支咪,其中一個係入課室前講嘢好流暢潻,因為怕支咪冇講介紹自已。

引用:其實答唔到又唔代表唔收,去年我個女都答得

原帖由 BOBOSO 於 13-01-05 發表
其實答唔到又唔代表唔收,去年我個女都答得唔係咁好,但都收咗。我估出啲較深的問題係想觀察小朋友的反應或 ...
我個囡未開學(即未收) 但而家已經咁要求我哋回應佢,可唔可以加分