用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 跑馬地聖瑪加利大2013~14 K1揮手區
go

跑馬地聖瑪加利大2013~14 K1揮手區 [複製鏈接]

有其他家長決定讀聖大嗎,想認識下大家

5    0    0    0

回覆:跑馬地聖瑪加利大2013~14 K1揮手區

hello

回覆:Miffy4478 的帖子

Am offer

Hello, 大家好,大家已經放棄其他offer嗎?我仲1516。

回覆:isa_ty 的帖子

有那間使你十五十六,講來聽聽?
分亨下

分亨下

引用:有那間使你十五十六,講來聽聽? 分亨下 +

原帖由 babyrex 於 13-01-05 發表
分亨下
而家係SMM, 同大坑真光, both pm offer, 真光因為可直上真小不用煩。因家住18區自行衰左就冇運行。但家是天主教而SMM德育又好好,真的不想放棄。另有LLC am , 不過都會放棄了。可給我小小意見嗎?

醒目開學勳章 王國長老

各位請到以下幼稚園一覽內, 天主教聖瑪加利大幼稚園討論區發帖傾談

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=438
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

仔定女?
如果是女,唔駛諗啦,當然真光啦,
有小學back up.

就算是仔,不是12網或沒有25分,
都難自行派入,所以會選真光。

除非聖大上午,真光下午,
而你又好想小朋友讀上午。
(上午是我首選學校的關鍵,
因我仔早起床)

如果SMM 同真光都係AM, 12網,應點揀?

回覆:fellow 的帖子

女仔,一定真光啦,龍校喎。
除非你想讀的小學,小朋友有許多分啦,
即是高分到必入心儀小學,
咁我會選聖大,happy school, 校舍正!

回覆:fellow 的帖子

還有許多因素要看,
例如:心儀小學,假設是st Jo.,
家長是校友或非校友,校董,天主教徒否,
要計呢d分囉!
如果你在那st Jo. 教書(20分),
小朋友又是教徒(5分),
年歲又合乎(10分),
已經35分,
唔駛住12網,第一round,自行派位,
已入硬st Jo.啦,
讀邊間幼稚園都得啦。

回覆:christalhui 的帖子

My son is am too :)

唔係一條龍係最大弱勢。但因本身考慮阿仔應大機會入回自己母校,所以最後選了聖大。而且 真的好鐘意呢間學校

引用:My+son+is+am+too+:) 唔係一條龍係最大弱

原帖由 Miffy4478 於 13-01-06 發表
My son is am too :)

唔係一條龍係最大弱勢。但因本身考慮阿仔應大機會入回自己母校,所以最後選了聖大。 ...
你就好啦,我母校雖在12綱但不是我心儀

其實我母校都唔係乜名校,只係區內出名同品行唔錯的津校。但黎緊競爭太激烈,至少叫有母校打下底,再出去考下其他有名直資或私校,穩陣d

如果你母校是有宗教背景,
如你又受洗,即有5分。
父母是舊生(10分),
合適入學年齡(10分)
你便有25分。
25分,都是安全分數,
除非那年許多舊生及小朋友的兄弟姐妹讀緊,便另計。

回覆:babyrex 的帖子

係呀,因本身係教徒,所以有25分,希望穩穩陣陣有個back up

引用:其實我母校都唔係乜名校,只係區內出名同品

原帖由 Miffy4478 於 13-01-07 發表
其實我母校都唔係乜名校,只係區內出名同品行唔錯的津校。但黎緊競爭太激烈,至少叫有母校打下底,再出去考 ...
Ummmmm, 我可以知是邊間嗎?會否有幼稚園至中學的?中學是校那間?

我母校係北角循道上午校,校風唔錯,同有做教育局朋友話佢近年上中學成積都keep得幾好,唔少去張祝珊英中,女就庇利羅士,上網有公開資料,過無係一條龍頭(港島男仔一條龍好少,你可以考慮高主教,不過我無考)。不過25分係黎近幾年係咪一定入我都唔夠膽講,因為佢近年都係小班教

咁啱,我小學又係北角循道上午班,我女兒現在聖大讀K1,我中學係讀BPS㗎。

‹ 上一主題|下一主題