用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?
樓主: MelodyLeung11
go

SFA vs APS,唔計校網,邊間好d? [複製鏈接]

引用:音標只係phonics的進階。Phonics和IPA都只

原帖由 ChiChiPaPa 於 13-01-05 發表
音標只係phonics的進階。Phonics和IPA都只係教學工具,而英文教學的方法和工具有很多。我只是分享宣小的方 ...
我相信宣小之教學,必有其系統及方法,否則晤會有今日嘅成績

www.apskt.edu.hk/secondary.html

以上的連結有近年所有學生的升中資料。我女兒是08-10的那一屆,她是成績近乎包尾的學生,但仍得到四所英中直資取錄。

Jane1983  包尾?記得你小朋友拿英文獎,是謙虛之詞?  發表於 13-1-5 17:15

引用:如果呢兩間,認同需要學音樂者選aps,否則s

原帖由 marcuscyrus 於 13-01-05 發表
如果呢兩間,認同需要學音樂者選aps,否則sfa
Agree, 重視亦喜歡音樂就揀APS 啦。

Jane1983,

拿英文獎係中學時期,因宣小的英文基礎好。小五,六向來都係包尾。

Jane1983  明白!即係越戰越勇,好野!  發表於 13-1-5 18:37

醒目開學勳章

ChiChiPaPa 發表於 13-1-5 08:48
我選APS。

APS最多入讀的5間中學:男拔19人,黃芴南16人,聖保羅男女10人,聖士提反女子中學10人,英華書 ..

看來APS 的學生多入基督教中學,而SFA多入天主教中學。

而基督教直資比天主教多,加上APS的學費(加學樂器費用)都比SFA高,

APS的家長多願意or能負擔高學費,所以APS學生較積極考直資中學,

SFA學生則主要以津校為升中目標。 (我估計)

小曳人  agree!!  發表於 13-1-6 15:03
bbforever  同意!  發表於 13-1-5 21:38

宣小入的直資有兩類,一種係神級的超級傳統直資,一種係普通英中直資。最好的學生(未必係考得最前)入神級直資,較後的(如我女兒)入普通直資,而中上游的家長多仍以第一組別津校為目標,包括區外津校。

回復 MelodyLeung11 的帖子

補充:
1.sfa 有很多前列學生已中途轉往ls,maryknoll,dgs, dbs, marymount, etc. 人數好可能係全港之冠.所以單看升中分配並不全面
2. aps音樂訓練全港no.1, sfa望塵莫及, aps有不少成績普通但仍可靠音樂可入名校. 其實讀其他學校都可自己谷樂器, 只3. 是讀aps事半功倍.
4. aps體育成績不俗, 尤其是排球田徑等項目.
5. sfa學生必修法文或日文.
6. sfa英數gs, 教得較深.
7. sfa開始用普教中, 未來面試會有優勢.
8. aps和sfa畢業生在中學大都名列前矛.

如果沒有看錯, 第一頁的升中派位成績比較出了錯,因為APS資料是計算3年總人數, 而SFA資料只是1年的派位人數,根本不能比較

ChiChiPaPa  是呈分試年度。例如,我女兒是2010年畢業。她就是2008-2010的那ㄧ屆。這是教育局所用的標準術語。  發表於 13-1-6 00:05

今年畢業的是2011-13年度,詳情可看教育局網頁有關升中派位的單張。

回覆:Mukchilee 的帖子

It's the way used by edb to denote the batch of p6 students

「sfa開始用普教英, 未來面試會有優勢」
用普通話教英文?

ChiChiPaPa  我都唔明。如果係普教中,APS在我女時候已有,只係去到高小,只有中文成績較好的組別會繼續普教中。  發表於 13-1-6 06:09

其實APS是高消費的小學,入排球隊月費也要九佰幾(我唔知其他私校幾$),我識d家長跟本唔會想讀區內band1中學,他們很多都安排2,3年級考樂理,小六之前要有8級樂器,入到去讀見到咁既環境,自己都要鞭策ㄧ下先得呀!(個人意見,不喜勿插)

我估 youma 應該指 SFA  用普教中。

呀仔今年讀 SFA  小一, 未有提過有普教英一事。高小有無就唔知!

引用:我估+youma+應該指+SFA++用普教中。呀仔今

原帖由 yuenkw 於 13-01-06 發表
我估 youma 應該指 SFA  用普教中。

呀仔今年讀 SFA  小一, 未有提過有普教英一事。高小有無就唔知! ...
搭訕:只有普教中,英教英。現在的津小都英教英啦。

普教英大概是普通話母語的國家教授英語的情形。

fion_yinyin 發表於 13-1-6 03:28
「sfa開始用普教英, 未來面試會有優勢」
用普通話教英文?

打錯字居多, 不必花時間討論何為"普教英".

786 發表於 13-1-6 12:08
搭訕:只有普教中,英教英。現在的津小都英教英啦。

普教英大概是普通話母語的國家教授英語的情形。:quest ...
係咩? 原來現在本地的津小已經英教英?
我真係唔知播。

引用:Quote:786+發表於+13-1-6+12:08+搭訕:只有

原帖由 yuenkw 於 13-01-06 發表
係咩? 原來現在本地的津小已經英教英?
我真係唔知播。
全部是否我就唔知。我小孩子九龍塘某二線學校小一英教英。英文老師小一仲話佢唔識聽(英文)指令

醒目開學勳章

bbforever 發表於 13-1-6 11:29
其實APS是高消費的小學,入排球隊月費也要九佰幾(我唔知其他私校幾$),我識d家長跟本唔會想讀區內band1中 ...

我識人的小朋友讀APS,佢其實之前小一抽中油尖旺的第一志願,亦是區內大熱,

但佢最後入APS,因佢話津校 d 人雜。

(不過可能佢係公務員,政府幫佢比75%學費,所以睇法唔)

佢小朋友都係3年級考5級樂理,小四考8級樂器。

佢小朋友亦是排球隊,因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!

(佢話,我無刻意查證,如有錯,請指証!)

所以佢跟本唔會想讀區內、外的band 1津中。

回覆:bbforever 的帖子

排球隊不用繳月費,只須一年俾一次錢,因逢星期五會跟車出外面體育館練習,所以隊員要支付有關車資同book場費,全年$9XX=車資$1xx+book場$5xx+隊服$2xx

bbforever  多謝指證,我聽到也覺得貴  發表於 13-1-6 17:03
MacMa  完全正確!  發表於 13-1-6 16:17

回復 TMMA 的帖子

"因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!"

呢個睇法似乎有D問題!前年有4個排球隊員喺入咗男拔,當中有人以成績突出,有人以音樂出色,只是咁啱有打排球,但4個都是band 1中至頭的成績入男拔,有咪問題。去年更誇張,全隊正選球員收咗6(九成),唔喺因為佢哋打排球叻,喺佢哋的學業成績標青(全級頭幾名),排球隊教練都唔知點解咁叻,識揀又打得排球又讀得書的隊員。但最後有2人去了St Paul Co-Ed,咁你話佢哋的成績點樣?
另外,排球唔喺男拔重點體育項目,如果想用特殊技能入讀,可考慮游水同田徑!

‹ 上一主題|下一主題