用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各女校在大家心目中的排名
樓主: ABCdoreme
go

各女校在大家心目中的排名  

回覆:CoffeeCake 的帖子

當年我親戚住大埔,個女讀聖保祿,日日揸車送佢返放學

回覆:各女校在大家心目中的排名

因大埔有聖保6幼稚圓,頭個D上去小學@港島,人人喜好不同!可能你親戚當初都是因為這樣考大埔聖保6幼稚園!

ANChan59 發表於 13-1-7 16:19
中學還可以,小學似乎辛苦些。
中學當然無所謂啦,你放心佢自己搭車嘛!
中學生,有d出左國潻啦!
小學你要搵人帶先煩

cautionchan 發表於 13-1-7 17:32
因大埔有聖保6幼稚圓,頭個D上去小學@港島,人人喜好不同!可能你親戚當初都是因為這樣考大埔聖保6幼稚園! ...
我估樓上意思係佢朋友住大埔,但揸車送小朋友番cwb既st paul convent。。。

以我所知女校已經俾男校多,男女校重要女多男少???

bbforever 發表於 13-1-7 20:26
以我所知女校已經俾男校多,男女校重要女多男少???
係咪因為大家講緊好學校?因為基礎教育,男女生比例應該係與出生數字掛鈎的。

您地真的覺得st.clare's比大坑真光好嗎?  點解呀?
我以前唔識st.clare's, 識真光.
認識的同齡朋友亦是真光的比st.clare's讀書勁d.
不過我明白時移勢亦, 有些學校可以沉, 有些可以升格.
所以我想問除了今屇dse st.clare's比真光勁, 仲有無另一些原因令您地覺得st.clare比真光排名好呢?

rinarina  Last year, I have both offer, finally I choose TL...Many friends are teachers, they all recommend TL!!!!  發表於 13-1-8 12:36

引用:Quote:cautionchan+發表於+13-1-7+17:32+因

原帖由 CoffeeCake 於 13-01-07 發表
我估樓上意思係佢朋友住大埔,但揸車送小朋友番cwb既st paul convent。。。
正是!住大埔讀銅鑼灣聖保祿

真光升小時包留個位比你 + 可抽獎, st clare唔可以抽獎。
我聽個朋友講,st clare今年好似都幾多人去考聖心私小。。

yslgirl  您囡囡以前係唔係讀聖心幼稚園架?  發表於 13-1-7 23:02

回覆:yslgirl 的帖子

或者咁去睇,真光有幾間,分布不同區,牌頭中學,九真女最好,大坑次之,九龍真光好一般,鴨脷洲真光書院吾入流。久而久之,D人對真光個名都有不同程度了解。

Jane1983  原來有咁多間!  發表於 13-1-8 00:14

唔該晒, 因為本已選大坑真幼, 唔交st.clare's offer (明天deadline), 但始終好易動搖, 自己都覺得自己麻煩.

回覆:luilui007 的帖子

唔好意思,get 錯左!

munce 發表於 13-1-6 20:21
I have many GHS graduate friends and NONE of them will send or sent their daughters to GHS. They wil ...

唔好排除有D人考唔入就話自己唔揀某學校。

我有朋友一家三代都係讀德望

回覆:Jane1983 的帖子

係呀,應該話升中時大抽奘的學校,計banding , 女仔比男仔早熟,易D好成績0r早熟,在揀大熱學校,以banding 派位,男仔較輸洩,因現在男女一條龍派,以前男女分開龍,所以在好的中學,男女生比例可能女多男少!不過不會發生在小學,因沒有banding 可計!

Jane1983    發表於 13-1-8 00:15

引用:真光升小時包留個位比你+++可抽獎,+st+cl

原帖由 CoffeeCake 於 13-01-07 發表
真光升小時包留個位比你 + 可抽獎, st clare唔可以抽獎。
我聽個朋友講,st clare今年好似都幾多人去考聖 ...
Hi Coffeecake, based on your understanding, 點解咁多St Clare 幼要去考聖心私小?一間英小、一間中小,文化與學習都唔同㗎喎

引用:Quote:原帖由+CoffeeCake+於+13-01-07+發表

原帖由 亞Boo 於 13-01-08 發表
Hi Coffeecake, based on your understanding, 點解咁多St Clare 幼要去考聖心私小?一間英小、一間中小, ...
我朋友都是去年由st Clare 升聖心。朋友仲話係st clare 校長幫手。點幫就唔知,可能寫介紹信。

亞Boo 發表於 13-1-8 08:57
Hi Coffeecake, based on your understanding, 點解咁多St Clare 幼要去考聖心私小?一間英小、一間中小, ...

英小不是一個大優勢吧?我個人反而鍾意中小,小朋友可接觸多D中文(因為我自己中文唔好,唔想下一代都係咁)。
聽聞ST CLARE小學學費較貴都係其中原因。
另外,2所小學都係天主教,對於天主教家庭來講,可能係”差不多”的學校。

B.BB 發表於 13-1-8 00:00
唔好排除有D人考唔入就話自己唔揀某學校。

我有朋友一家三代都係讀德望  ...

我知道有D之前自己在GH讀得唔開心既,就會想試左其他學校先。