用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光pm vs 崇真主流am vs st Catherine E/C pm ...
go

大坑真光pm vs 崇真主流am vs st Catherine E/C pm

小囡有以上offer,有一細佬。學費不是考慮因素。車程差不多,崇真可能相對遠少少。請問你哋會點選?崇真明天deadline交Deposite, 唔想hold住個offer. Thank you.

回覆:大坑真光pm vs 崇真主流am vs st Catherine E/C pm

will not choose sc

wankapo 發表於 13-1-3 14:01
will not choose sc
May I know why? Thank you. Will you prefer  大坑真光 or 崇真 then?

真光coz guarantee to their primary!

回覆:大坑真光pm vs 崇真主流am vs st Catherine E/C pm

如果學費不是考慮因素,第一間不要是崇真。
如果是囡必揀真光,囝就SC

回復 osramcc 的帖子

有細佬會揀sc

我會揀真光。一條龍學校真係好吸引。今時今曰,有家姐讀緊都未必收番細佬(for 私小和直資學校)所以家姐同細佬應分開睇。

Thx all for the opinion. 睇黎冇人選崇真...我自己都覺得崇真排最後,SC 同真光真係各有好處...haha,如果培正收就好啦,唔使煩(發夢中)

我會揀龍校,再睇am定pm,再睇遠近。

引用:回復+osramcc+的帖子 有細佬會揀sc

原帖由 cky2009 於 13-01-03 發表
回復 osramcc 的帖子

有細佬會揀sc
SC老師講左細佬妹無優勢

真光都好似無乜優勢,今日今日龍校都隨時無保證,得六七成上小學,更枉論會必收細嘅喇

引用:Quote:原帖由+cky2009+於+13-01-03+發表回

原帖由 cclemon2009 於 13-01-04 發表
SC老師講左細佬妹無優勢
我都識人家姐SC讀梗K3, 細嘅都叫讀梗名PN但考SC 都係waiting

下? 崇真咁差咩? 我就選崇真! 嘻嘻! 而且am班, 想當年我兩個都係讀am班的!

引用:下?+崇真咁差咩?+我就選崇真!+嘻嘻!+而且am

原帖由 silvia_ng 於 13-01-04 發表
下? 崇真咁差咩? 我就選崇真! 嘻嘻! 而且am班, 想當年我兩個都係讀am班的!
請問咁你的小朋友係咪上崇小?

I will choose SC for sure :)

引用:下?+崇真咁差咩?+我就選崇真!+嘻嘻!+而且am

原帖由 silvia_ng 於 13-01-04 發表
同意!我當年都係 真光PM vs SC am P/E vs MS P/E vs TT am, 最後揀TT

P.S. 今年細妹in  TT 都收咗讀英普,ok la

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-01-04+發表

原帖由 osramcc 於 13-01-04 發表
請問咁你的小朋友係咪上崇小?
我兩個去左讀陳守仁

回覆:silvia_ng 的帖子

好叻喎!真羨慕

真光我两個朋友第二個小朋友入唔到真光,學校講明唔會有優先,主要睇面試。我覺得TT 英文好好, 主要睇樓主想入什麼小學,如果target 真小,唔洗諗入真幼。如果九龍學校,sc 因為今年考小一成績普通,朋友話sc 會改革,變為較進取學校。