用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。 ...
樓主: 魚王
go

特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-01-03+發表咁我附

原帖由 babybear 於 13-01-04 發表
"考到Band 1"所指嘅Band 1係地區學校中嘅Band 1, 名校區入面嘅Band 1先?

P.S. 每區嘅Band 1成績都可能 ...
咁我就真係唔係好識分la,我淨係識分band 1 A B C. 咁出名的名校你唔講我都知邊些係!咁我附近地區性的band 1 中學都試過一屆有幾個人讀醫,乜師物師都唔少的。

回覆:ms.bead 的帖子

回覆:魚王 的帖子

學校好、成績好全部都重要。但我認為最重要係揾間懂得包容嘅學校。會明白接納同包容嘅學校至可以令有任何長處或任何短處嘅小朋友得以發揮同建立自信。回顧一下以前一齊讀書名列前茅嘅同學未必過得最精彩!能夠令小朋友保持一己長處做翻自己,將來出到社會至可以更自信地表現自己。人生係一場presentation !

Yanamami    發表於 13-1-5 15:05

回覆:特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。

出來做野除了有張cert之外,最緊要有理想,識得同人相處,最好識得吹水,最擦鞋重好,但最後這樣野唔係個個buy

atirw 發表於 13-1-5 19:01
出來做野除了有張cert之外,最緊要有理想,識得同人相處,最好識得吹水,最擦鞋重好,但最後這樣野唔係個個 ...
擦鞋係難聽講法,好聽d係識做人,有人和。呢樣好重要,不過新生代咁自我,吾易教。

引用:Quote:atirw+發表於+13-1-5+19:01+出來做野

原帖由 Jane1983 於 13-01-05 發表
擦鞋係難聽講法,好聽d係識做人,有人和。呢樣好重要,不過新生代咁自我,吾易教。 ...
識做人有人和:適當地擦鞋,但不太揚,對人人都用四萬口!

little_yolky  仲難做過考第一, 有時家長自己都未必做到。  發表於 13-1-7 17:48
Jane1983  做得到,條路易行好多!  發表於 13-1-5 23:40

際遇同意願既野,好難講。嗰啲大學畢業出來搵到份唔錯既工,做到管理層,跟住結婚生仔以小朋友為重,最後辭咗份工做全職媽媽,咁又點計?我所識既朋友中就有咁既例子。

回復 Christi 的帖子

我有時都好迷惑。好似我母校培養好多同學願意生兒育女, 相夫教子, 走正確堅定0既道路, 但係唔覺有乜師乜司, 咁係唔係好失敗呢?

Christi  可以行到自己想行既路,就已經好成功啦  發表於 13-1-7 22:29

回覆:little_yolky 的帖子

不是,每人都有她的道路!正如我有時都很羡驀單身的同學,做什麼好自由,她們反問我:你的幸福才是我們想的!

好似個女醫生無啦啦比人殺左,救無計啦,sorry講遠左。

所以每人都有她們的際遇!

你可否糾正標題的錯別字呢....應是:突然間發現....不是"特"然間"法"現....
在版面常常見到你的標題....真的很礙眼呢???   
感激!

引用:+本帖最後由+Freeb+於+13-1-8+10:38+編輯+\

原帖由 Freeb 於 13-01-08 發表

你可否糾正標題的錯別字呢....應是:突然間發現....不是"特"然 ...
不用再提了,己有人提點了,但發了的題目是不能改的,如你知道點改,請指點一下。

引用:Quote:原帖由+Freeb+於+13-01-08+發表本帖

原帖由 魚王 於 13-01-08 發表
不用再提了,己有人提點了,但發了的題目是不能改的,如你知道點改,請指點一下。

...
在iPhone app 改不到,要在網上版去改。

請於網上版修改, 先找出你最先發嘅帖, 然後按"編輯",這樣你就可以按你的意思作出修改了...謝謝!

引用:請於網上版修改,+先找出你最先發嘅帖,+然後

原帖由 Freeb 於 13-01-08 發表
請於網上版修改, 先找出你最先發嘅帖, 然後按"編輯",這樣你就可以按你的意思作出修改了...謝謝!

...
先謝你才是。啊,只要你不再去回覆貼子,這個貼子,洗了版,就不在礙你眼了。

‹ 上一主題|下一主題