用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。 ...
樓主: 魚王
go

特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。 [複製鏈接]

回覆:特然間法現自已住附近有4間band 1 中學。

我點解突然出這個post 呢,因為剛發現我住個區中學band1位較多,附近兩區雖有神級學校但不夠band1位,很多人反而要誇區考band1 中學。咁當然附近兩區都有很多出色的學生。

回覆:魚王 的帖子

Lunch 咁啱個同事講開,佢個朋友個妹小學到中學都係maryknoxx, 升倒大學,但而家向lane crawfoxx做sales, 我聽到眼突,我係想講,有時你舖好條路比仔女行,要佢肯一齊行先得,有啲野控制唔倒!!! 人各有志!

little_yolky  係, 佢入到lane crawfxx做sales都好叻女, 最緊要做人有目標, 有理想。  發表於 13-1-7 17:41
easybring  名店shop mgr有$50k以上, 要流利英文同總公司溝通.  發表於 13-1-4 12:03

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-1-3+10:36+有d不

原帖由 gigayan 於 13-01-03 發表
我自己是沒有升中經驗的家長, 對我來說, 如果要揀呢類DSS小學, 我會選一條龍的, (e.g. SMC), 因6年後中學 ...
我也是這情況. 選了一條龍(SMC vs YW). 若沒有一條龍的選擇, 我才會考慮津小. 我抽那區只得4間比較好津小(另有兩間你唔會想入), 風險太高了. 所以大抽獎我玩唔起.

引用:Lunch+咁啱個同事講開,佢個朋友個妹小學到

原帖由 BBCoffee 於 13-01-03 發表
Lunch 咁啱個同事講開,佢個朋友個妹小學到中學都係maryknoxx, 升倒大學,但而家向lane crawfoxx做sales, 我 ...
人哋係 management trainee, 或 Sales Department 的 training program.

呢D叫落去個場做實習,人哋只係客氣唧,唔通好似有d網友講到自己d仔女識飛。

Jane1983  咁樣合理d。  發表於 13-1-3 21:26

回覆:dlee_ca 的帖子

Agree agree ! I also know my fd work in bank customer counter but his title is HR manager !

可能倍育佢志向做醫生,律師,會計師,飛機司,公務員重要過揀學校

easybring  我自己讀既屋村小學, 2x年前畢業, 同學們有齊以上職業wow. 幾叻!  發表於 13-1-4 12:06

BBCoffee 發表於 13-1-3 19:32
Lunch 咁啱個同事講開,佢個朋友個妹小學到中學都係maryknoxx, 升倒大學,但而家向lane crawfoxx做sales, 我 ...
讀 Marykxxxx 吾等於讀完就會飛黃騰達,一定做到主管級吧?讀 DGS 都吾一定 100%  入 U 啦!
讀完 U 都吾一定係成功人士喎!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+BBCoffee+於+13-01-03+發表Lu

原帖由 dlee_ca 於 13-01-03 發表
人哋係 management trainee, 或 Sales Department 的 training program.

呢D叫落去個場做實習,人哋只係客 ...
Agree.  Sales 都可以係要求好高同待遇好高的,睇下咩公司、咩職位。

回覆:BBCoffee 的帖子

不要少看名店售貨員,我朋友做大品牌嘅HR,佢話公司會請有潛質嘅大學生,中英文都好得,公司慢慢train呢班人做售貨員嘅主管,人工好好架,唔一定做咩司咩司先叫有錢/前途架!

聽見別人做Sales,會眼突嗎?我看見這樣寫,我眼突了。

所以有時候不要張事情太過理想化!

我家姐大學畢業都係做幼稚園老師,都ok la,現在讀到大學都不是很大不了的事情。

引用:Quote:原帖由+BBCoffee+於+13-01-03+發表Lu

原帖由 dlee_ca 於 13-01-03 發表

呢D叫落去個場做實習,人哋只係客 ...
咁可能係啦!

回復 virgokaren 的帖子

我好認同你講法。比我選擇多一次,我都系選一間政府學校,小朋友讀得興鬆些,家長也可以不用咁緊張。成績中上,將來升中還有很多彩數。一齊求天父帶領着。最緊要大家開心

Yanamami  Typo: 比私校重.  發表於 13-1-5 14:24
Yanamami  津校通常workload生私校重.  發表於 13-1-5 14:23

回復 魚王 的帖子

樓主你住邊區。今日睇星島佢話葵青沙田有學位四百個剩。好多區二一一後吾夠分,所以大家要留意

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-01-03+

原帖由 魚王 於 13-01-03 發表
咁我附近的學校暫時upper third to upper half 都考到band one 喎
"考到Band 1"所指嘅Band 1係地區學校中嘅Band 1, 名校區入面嘅Band 1先?

P.S. 每區嘅Band 1成績都可能有好大分別。

我相信間間學校都會出到好學生,差別只係數目多少嘅問題!
幸運地地入到名校,也並不代表會入到大學!實有人入唔到㗎!

論成功與否,到出社會大學打拼,才知誰是贏家。

‹ 上一主題|下一主題