用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤vs福小
樓主: Big_Gal
go

陸慶濤vs福小

本人相信兩間都是好學校,兩間都讀得過,用家何須hard sell?
用家當然賣花讚花香,最重要是哪間較適合孩子

小兒是先考LHT, FSSAS是排在之後考的
LHT是爸爸的first choice,我的心水頭三間內
當知道LHT獲正取後,不用考慮就直接註册
同時餘下的其他學校面試 ,包括FSSAS也不去了,主要的考慮是:

(1)  LHT較近(家住寶琳)
(2)  LHT較FSSAS重點培訓音樂(小兒音樂較體育有潛質)
(3)  LHT的科學是獨立一科,英文教授
(4)  LHT較全人教育(kinder老師認同)及較全面的小一及中一銜接安排(K3下學期已開始/P.6全年有額外銜接課)

所以雖然兩間有類似的條件,但賣點不同,
小兒同學朋友們也對這兩間有高度評價,
有同學朋友兩間都獲取錄,最初都難下決定
對我來說,雖然LHT較適合小兒,但FSSAS也有吸引我的地方
不過每個孩子最後都只能讀一間
你還是看看孩子較適合哪間,及早選擇吧!
Music is my Life, my Love, my Everything,

回覆:陸慶濤vs福小

我就同viv-viv剛剛掉轉,去福小2nd in當天校長話收我仔後,我們就放棄冇去in LHT。

回復 coco209 的帖子

福小在以下時間共分四批面見,陸慶濤只在2012年10月13及14日一次過面見,如何在第二次福小面試後校長收了就放棄到陸慶濤面試?
福小一面見時間:(福小網頁)
Dates for Interview:

29/09/2012 小一第一批面見
29/09/2012 Phase I
****小一第一批面見結果將於三星期內公佈。
****The results of P.1 interview (Phase I) will be released within three week time.

27/10/2012 小一第二批面見
27/10/2012 Phase II

19/01/2013 小一第三批面見
19/01/2013 Phase III

13/04/2013 小一第四批面見
13/04/2013 Phase IV

回覆:siuchun88 的帖子

我們是在29/9 1st in, 13/10 2nd in 福小,在13/10當天原本去完福小2nd in,就跟住去LHT in,但當in完福小校長即時話收我仔,所以冇去in LHT。

引用:回復+coco209+的帖子 福小在以下時間共分

原帖由 siuchun88 於 13-01-08 發表

福小在以下時間共分四批面見,陸慶濤只在2012年10月13及14日一次過面見,如何在第二 ...
我唸你誤會了第二批面見=second in!

真羨慕你2nd in 福小由校長親自見,而且唔使等放榜,就由福小校長即時話收。第二三四批見的家長要留意這安排。

其實福小及陸慶濤都各有各好, 大家揀得或者撐得, 都有自己既原因, 人人都有唔同要求, 無話邊間一定最好, 只有邊間適合個小朋友, 樓主不如真係同小朋友傾下, 睇下佢既意願, 再問下幼稚園老師, 加埋自己既考慮因素, 自己做決定喇!

回覆:陸慶濤vs福小

兩間各有各好;就選一間較近啦

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg