用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘區band1尾band2頭男生,請幫幫忙
樓主: a_mum2009
go

官塘區band1尾band2頭男生,請幫幫忙

回覆:官塘區band1尾band2頭男生,請幫幫忙

知唔知官塘官立係咪全部人有得in?

回覆:a_mum2009 的帖子

官中副校話係

回覆:安格斯媽媽 的帖子

唉,第一次呈分p.5英94操行都係B,岩岩呈分失手了,得74操行都係B,原本打定輸數,估計囝囝應跌落b2,拎成績表時老師話佢b1時我都好意外,但始終英文今天差左,唔知入蒙是否不行呢?

回覆:Carmen_Fok 的帖子

英文中學對英文成績比較重視,但他們還看第一次的,試下無況,不可擔心太多,現階段你都唔會選間b2給他的,萬一他收了便失去抽獎權利了

昨天見了班主任,再問呀仔情況,得知只係爭0.x會係band 1, 而家係band 2最頭,所以決定放棄直資,希望第三次呈分正常番就上番band 1

現在還未決定自行邊兩間,老師話呂郭,蒙有機會,其實我很喜歡順利天主教,但我知自行十成十唔得,到底我係咪應該博第三次上番去抽順利?好煩惱

咁你可能下次考試試返1-2名就可以抽 band1 ,到時就冇人理你係一頭定一尾,好彩既都抽仲一頭學校,到時第二位只要小心 d 填就冇問題

a_mum2009 發表於 13-1-13 09:04
昨天見了班主任,再問呀仔情況,得知只係爭0.x會係band 1, 而家係band 2最頭,所以決定放棄直資,希望第三 ...
自行首選 或一搏 順天 / 呂郭

How about 官塘官立?

回覆:多利是 的帖子

唔知點解,我地學校唔recommend 官塘官立

有聯繫競爭大,差不多或者更好還有選擇,可以揀呂,蒙及順天

a_mum2009 發表於 13-1-13 13:03
唔知點解,我地學校唔recommend 官塘官立

哦...咁順天/蒙校/呂郭, 點排較穩陣呢?

回覆:多利是 的帖子

順利我估band 1尾in gei 機會好微,我仲考慮緊填唔填,我老公話既然無把握有得見,不如去官瑪,反正都係博,但官瑪全見。如果以成績排三間就順利,蒙,呂郭

a_mum2009 發表於 13-1-13 14:37
順利我估band 1尾in gei 機會好微,我仲考慮緊填唔填,我老公話既然無把握有得見,不如去官瑪,反正都係博 ...
如真想盡地一搏, 可試 1.官瑪 2.順利

回覆:elbar 的帖子

咁又真係好盡下喎其實順利band1尾有無機會有得in? 係咪好微?

其實三間機會都好平均,我諗你要自己決定,看清楚三校收生要求,以小朋友成績,操行及獎狀覺方面是否配合

回覆:安格斯媽媽 的帖子

明白,thank you very much