用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一補數邊度好?
go

中一補數邊度好?

亞女d數唔掂,要急救,有冇提意?

數學只要操多D有人解比佢哋聽就好容易明白,所以擇補習社一定要擇D教識你點做才做果D,唔好只係操果d

回覆:chchinglam 的帖子

咁有無好介紹?我就係唔想搵齋操解唔多嘅,但係毫無頭緒!

回覆:lovelycandy 的帖子

我初時都唔想佢補,但可能中文小學上英文中學,所以d數幾難catch up,總知就頭痛!

醒目開學勳章

搵個私補好D!  即時糾正到小朋友, 一大班人上個D, 始終顧此失彼!!!

我都贊成私補, 我個囝F1 & F2 時啲math次次都剛合格, 點教佢都無進步!舊年暑假, 决定揾個私補教佢, 今學年2次test + 1exam,全都80分以上, 最重要是步驟比以前清晰, 扣分少了.

回覆:中一補數邊度好?

私補有咩門路?佢由細到大都ok,從未補過習,所以唔知點搵!

回覆:frankiehokk 的帖子

係,佢就係無咩步驟概念,一個字:亂,計計下就慌,於是死得!

我自己的maths都OK,所以由小學到中二,都是我同佢補.點知到中學佢唔受我個套,無奈! 你囡囡讀F1,你可以試揾今年剛入大學的女生,我囝囝的補習(男)是朋友的姪仔. 起初都擔心佢夠唔夠料! 但重要是小朋友受佢啲方法. 你可以去超市或你住處的broad 找找.

忘記告訴你, 最好找一位有經驗的補習. 除超市或你住處的broad外, 問啲親戚朋友有無子女讀緊大學, 或者叫佢地問有無同學有興趣.

我曾經搵過超級市場果D,跟住發現原來係一D幫人搵私人補習嘅公司,佢地張貼一D好吸引嘅資力,但係你搵佢,接電話嘅人就話係佢同學,你搵嘅人去左外地做交流生,跟住佢會介紹另外嘅人比你!!而資力就相差好遠。

回復 simsim 的帖子

我囡囡現在讀F1,小學時有一GROUP補習,有好有唔好,好就互動D,無甘悶,但一定要囡囡肯主動問,唔明就要出聲,如果唔係無用。 現在我找私人補習,但我不PREFER用大學生(以前試過),始終經驗唔夠, 和佢考試時或忙做PROJECT時,唔好期望佢會有時間幫你,一定請假。 但一分錢一分貨,我今年THROUGH一些導師網找,起初請了一位導師,他是全職補習,價錢是HK$180 一小時,但真係唔得,佢只懂坐着等囡囡有問題時發問,我已跟他說過幾次,叫佢準備一些鍊習,最後都無,所以我覺得唔得,我開始時已講明我需要老師會因應囡囡的弱點比EXERCISE做,因我覺得MATHS一定要做得多才會好的。所以上了數堂後就無再用他了,再加上我囡囡鍾意男導師。

之後,我再找,最後我請了一位現職的中學女數學教師,終於找對了。雖然貴D,但她給了很多EXERCISE給我囡囡,用現有的教學方式教她,她做多了,特別是不同學校的EXERCISE,大約都知題目是怎樣出,所以自信心都強了。

這是一個參考,你可以考慮下。

黃巴士  $180/HOUR 我覺得都貴!!  發表於 13-1-4 16:34